Νέα και αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Βρετανία, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Στόχος να ανακοπεί η είσοδος μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται επίσης ότι θα παρουσιάσει οδικό χάρτη για την έξοδο από τα lockdowns που έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία.

Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι και η καθιέρωση ξενοδοχείων καραντίνας, για όσους ταξιδιώτες φτάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου, ήτοι η Νότια Αφρική και κράτη της Νότιας Αμερικής, όπου έχουν εμφανιστεί τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Οι πιο αυστηρές ρυθμίσεις έρχονται σε μία περίοδο που η Βρετανία μετρά πάνω από 100.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας και γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες απώλειες, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για τη διαχείριση της πανδημίας από τον Τζόνσον.

«Ο υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα… ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για αυτές τις χώρες της “κόκκινης λίστας” , για τις οποίες ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα νέα στελέχη», δήλωσε ο Τζονσον στο Κοινοβούλιο, ερωτηθείς για τα σχέδια αναφορικά με την ενίσχυση των βρετανικών συνόρων.

Τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown

Κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε σκληρό lockdown, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ερωτήματα για τον χρόνο χαλάρωσης των μέτρων και κυρίως το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σε βουλευτές ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα αργότερα, όταν και θα δώσει συνέντευξη Τύπου. «Τότε στην πορεία των επόμενων εβδομάδων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί καλά η κυκλοφορία του εμβολίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρούμε νέα ανησυχητικά στελέχη…. θα παρουσιάσω ένα ευρύτερο οδικό χάρτη για τη μελλοντική πορεία ολόκληρης της χώρας», δήλωσε.

Ο Τζόνσον είπε πως ένιωσε βαθιά θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών όταν ανακοινώθηκαν χθες τα στοιχεία, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε κάνει ό,τι μπορούσε. Ερωτηθείς κατ’ επανάληψη από τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος Κιρ Στάρμερ για ποιο λόγο η Βρετανία έχει τόσο κακές επιδόσεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα υπάρξει χρόνος για να πάρει κανείς διδάγματα από αυτό που συνέβη αλλά «δεν νομίζω ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή» όταν 37.000 άνθρωποι είναι ακόμα στα νοσοκομεία, υποφέροντας από τον ιό.

«Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, το αδιάκοπο lockdown δεν είναι απάντηση», δήλωσε.

Eιδήσεις σήμερα 

Θρίλερ στην Ευρώπη για μια… χούφτα εμβόλια

Economist: Ποιοι είναι οι ενδοιασμοί για τα διαβατήρια-πιστοποιητικά ανοσίας και γιατί στο τέλος μάλλον θα καμφθούν