«Περισσότερα τεστ σε αριθμό και ποιότητα», υπογράμμισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την μετάλλαξη του ιού, λέγοντας ότι επειδή είμαστε σε φάση ανοίγματος της οικονομίας δημιουργείται μεγαλύτερη επικινδυνότητα.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να βρεθούμε μπροστά σε τρίτο κύμα, όπως η Βρετανία, Γερμανία κλπ». «Πρέπει να αυξηθούν τα μοριακά τεστ που μπορούν να ανιχνεύσουν τη μετάλλαξη», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Πρόσθεσε, πως «είναι ακόμη μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων με τη Βρετανική μετάλλαξη και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να τον καταπνίξουμε». Εξήγησε ότι η ανίχνευση γίνεται από εξεταστικά κέντρα της Αθήνας, όμως πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της χώρας όπου υπάρχουν αντίστοιχες δυνατότητες. «Όσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα για επεξεργασία σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης», σημείωσε. Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι είναι σύμφωνος να γίνει όμως είναι σημαντικό να γίνονται τεστ, σε καθηγητές αλλά και σε μαθητές, όσοι συμφωνούν.
Δεν αποκλείεται ένα «πισωγύρισμα» με μέτρα όπως είπε, αν δεν προλάβουμε την εξέλιξη. «Χωρίς να φοβόμαστε μπορούμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σύνεση και η Πολιτεία να ανιχνεύει τα στελέχη». Όπως είπε, μπορεί να τα πηγαίνουμε καλά ωστόσο «δεν γίνεται να μείνουμε το ‘Γαλατικό χωριό’ άρα πρέπει να είμαστε οργανωμένοι». Παράλληλα, πρότεινε πως αν παρατηρείται σε μια περιοχή αύξηση κρουσμάτων τότε μια λύση θα ήταν η τοπική εφαρμογή αυστηρών μέτρων και όχι στο σύνολο της χώρας.
Όσον αφορά τα εμβόλια, είπε ότι προς το παρόν καλύπτουν τη μετάλλαξη του ιού. Εξήγησε δε, ότι η νέα τεχνολογία επιτρέπει την άμεση παρέμβαση στο RNA του εμβολίου ώστε, να καλύπτει τη μετάλλαξη. Παράλληλα, άσκησε εμμέσως κριτική στη διαχείριση των εμβολίων. Όπως είπε, το επόμενο διάστημα θα έρθουν και άλλα εμβόλια, για αυτό χρειάζεται από τώρα, όπως είπε με έμφαση, η σωστή προετοιμασία. «Η Ελλάδα δεν είναι καλή στη διαχείριση των εμβολίων, άρα στα επόμενα που θα έρθουν χρειάζεται από τώρα οργάνωση για να μπορούμε να το κάνουμε. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, όμως αν προσπαθείς», είπε χαρακτηριστικά.