Με τα δεδομένα να συνθέτουν μια σχετικά καλή εικόνα για τον έλεγχο της επιδημίας κορωνοϊού στην επικράτεια, αν και με δυσκολίες στον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού στο λεκανοπέδιο, διανύει η χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολογεί τα στοιχεία της επιδημιολογικής κατάστασης για να εισηγηθεί εάν αυτά μπορεί να επιτρέψουν ένα περαιτέρω βήμα προς την κανονικότητα τον Φεβρουάριο, και το οποίο θα αφορά πρωτίστως την εκπαίδευση. Μετά την επιστροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας καθώς και μαθητών δημοτικού στις αίθουσες, αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θεωρείται από τους ειδικούς ότι πρέπει να ακολουθήσει η επιστροφή και των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στους φυσικούς τους χώρους, στις τάξεις τους.
Το αποτύπωμα των εορταστικών ημερών στην επιδημία, δηλαδή στα κρούσματα και στις νοσηλείες, δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο, όπως μαρτυρούν πλέον οι δείκτες της επιδημίας, δηλαδή τα κρούσματα και οι νοσηλείες.
Σχεδόν έναν μήνα μετα τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες μετά τα Θεοφάνεια, τα κρούσματα διαμορφώνονται ημερησίως γύρω στα 550, αριθμός που υποχωρεί αργά αλλά, με βασικό στοιχείο κατά τους επιστήμονες ότι δεν αυξάνεται. Ωστόσο, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την εβδομάδα που πέρασε διαμορφώνεται στο 0,87, έχοντας αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη Τετάρτη όταν σε επίπεδο επικράτειας διαμορφωνόταν στο 0,77.
Τα χθεσινά, 516, κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αντιστοιχούν σε σύνολο 30.429 διαγνωστικών ελέγχων (11743 μοριακά τεστ και 18686 rapid). Την περασμένη Τετάρτη –δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά– ο αντίστοιχος αριθμός νέων διαγνώσεων ήταν 671.
Οι νοσηλευόμενοι στο ΕΣΥ καταγράφουν επίσης συνεχή, παρότι αργή, μείωση, με τον αριθμό τους το περασμένο 24ωρο να πέφτει έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες κάτω από 1.500 – για την ακρίβεια 1.490. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτός ήταν ο αριθμός των νοσηλευομένων στη χώρα στις 3 Νοεμβρίου 2020, αριθμός που αυξανόταν δραματικά μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, ασκώντας τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας.
Χθες, επιτεύχθηκε ένα μικρό αλλα σημαντικό βήμα σε ότι αφορά τους διασωληνωμενους, οι οποίοι υποχώρησαν στους 300. Η υποχώρηση του συγκεκριμένου δείκτη γίνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό εδώ και περίπου έξι εβδομάδες, με τον χθεσινό αριθμό διασωληνωμένων στις ΜΕΘ να είναι αυτός που οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα είχε επιτευχθεί τα Χριστούγεννα. Η μείωση αυτή, πάντως, αναπτερώνει τις ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης και ανακούφιση του συστήματος υγείας που εδώ και τρεις περίπου μήνες βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί.
Αν οι γιορτές αποτελούσαν τον πρώτο σκόπελο του έτους που αποφεύχθηκε με προσπάθεια και τύχη, ο επόμενος, πιο δύσκολος, σκόπελος είναι ο χειμώνας και οι καιρικές συνθήκες που τον ακολουθούν. Όπως τονίζουν με την πρώτη ευκαιρία οι επιστήμονες, οι δυο πρώτοι μήνες του έτους είναι κρίσιμοι καθώς λόγω κρύου και αύξησης συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερα κρούσματα κορωνοιού και σοβαρής λοίμωξης Covid-19 – σημειώνεται πως οι μηνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος πάντοτε συνδέονταν με την έξαρση της εποχικής γρίπης οδηγώντας εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.
Επιπλέον πρόβλημα που κρατά σε εγρήγορση τους ειδικούς αποτελεί και η μετάλλαξη του κορωνοιού καθώς ουδείς γνωρίζει πόσο μπορεί να διασπαρεί το μεταλλαγμένο στέλεχος και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει, πχ σημαντική αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ.
Κι ακόμη παρά την σχετικά καλή εικόνα της επιδημίας στην επικράτεια, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με εντεινόμενη ανησυχία την Αττική.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, το λεκανοπέδιο συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά κρούσματα από το σύνολο της επικράτειας. Χθες, από τα 516 νέα περιστατικά, τα 230 ήταν στην Αττική. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, νοσηλεύονταν 566 ασθενείς σε απλές κλίνες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% του συνολικού αριθμού νοσηλευόμενων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής. Εφόσον δουν τους κρίσιμους δείκτες να χτυπούν «καμπανάκι», θα εισηγηθούν μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον έως τη Δευτέρα σε «σκληρό» lockdown είναι οι δήμοι Ασπροπύργου και Αχαρνών.
Η Δυτική Αττική έπειτα από την επιβολή σκληρού lockdown την περίοδο των εορτών φαίνεται πως έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού -χθες καταγράφηκαν 39 νέα κρούσματα, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται βέβαια και στη Θεσσαλονίκη όπου το σύνολο των νέων διαγνώσεων δεν ξεπέρασε τις 43. Όσο για τις περιοχές της υπόλοιπης Αττικής, την αρνητική πρωτιά σε κρούςματα έχει το κέντρο της Αθήνας με 69 νέα περιστατικά κορωνοιού και ακολουθούν βόρειος τομέας της Αθήνας με 36 κρούσματα, η ανατολική Αττική με 33, τα νότια προάστια της πρωτεύουσας με 27 και ο Πειραιάς με 24.
Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η διασπορά του κορωνοϊού αποτυπώνεται αν και λιγότερο έντονα, με οκτώ περιφερειακές ενότητες να σημειώνουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και την πρώτη τριάδα του πίνακα να ξεπερνά τα 20 (Ροδόπη 27, Λάρισα 23, Αχαΐα 22). Ακολουθούν Σέρρες (14) και Κοζάνη (11) που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε επιδημιολογικό συναγερμό, Λακωνία (12) και Βοιωτία (11) με περιοχές υπό καθεστώς καραντίνας και η Εύβοια (12) με σταθερή παρουσία στον ημερήσιο πίνακα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ.