Μια καθαρότερη εικόνα της πανδημίας στη χώρα αποτυπώνουν τα 566 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι τετραπλάσιοι σχεδόν έλεγχοι σε σύγκριση με χθες – περίπου 31.600 έναντι μόλις 8.173-, επαναφέρουν τις διαγνώσεις κορωνοϊού στους ρυθμούς της προηγούμενης εβδομάδας, με τα 866 κρούσματα της Τρίτης 12/1 να καταλήγουν έπειτα από αυξομειώσεις στα 610 την Παρασκευή 15/1 και τον μέσο όρο κρουσμάτων στα 650 ανά ημέρα, όπως είχε αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παρά το θάμπωμα στο επιδημιολογικό αποτύπωμα από τα πολλά rapid και λιγότερα μοριακά τεστ –μόλις το ένα τρίτο επί του συνόλου όταν, κατά τους ειδικούς, τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι δείχνουν την πραγματικότητα–, ένα δεδομένο παραμένει σταθερό και ξεκάθαρο: η προβληματική πορεία της Αττικής.
Τα 256 νέα κρούσματα στο λεκανοπέδιο, με 71 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και 16,78 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στη Δυτική Αττική, μαρτυρούν την ιδιαιτερότητα της περιφερειακής ενότητας, όπως είχε επισημανθεί και από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, στην ενημέρωση της Τετάρτης 13/1.
Προς επίρρωση του προβληματισμού έρχονται και τα στοιχεία από τα αστικά λύματα που καταγράφουν μια μικρή αύξηση της τάξης του 11% κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα, όπως σχολίασε στο protothema.gr ο κ. Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μοναδικά κόκκινα σημεία στον χάρτη επιδημιολογικής επίπτωσης των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών παραμένουν Δυτική Αττική και Βοιωτία (16 νέα κρούσματα και ιικό φορτίο 13,57). Η επιβαρυμένη κατάσταση οδήγησε τον Δήμο Ασπροπύργου, με 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές, σε παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς και το Δήμο Αχαρνών στην επιβολή πρόσθετων μέτρων, με 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα. Σε παράταση μέτρων έως τις 25 Ιανουαρίου έχουν τεθεί και οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας.
Αίσθηση προκαλεί η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, με 21 διαγνώσεις και ένα υψηλό ιικό φορτίο 36,53 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους. Η Χαλκιδική, για την οποία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνει 12 κρούσματα και διψήφιο ιικό φορτίο 11,33. Η ενότητα Σποράδων, τέλος, με ιικό φορτίο 14,49, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, δεδομένης της ιδιαιτερότητας των νήσων. Σε διψήφια νούμερα σήμερα κινήθηκαν ακόμα οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης (72), Αχαΐας (17), Ημαθίας (15), Κοζάνης (15) και Σερρών (14).
Επαναφορά δραστηριοτήτων με βαρυχειμωνιά
Η αργή αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, η οποία έχει επανειλημμένως τονιστεί από τους ειδικούς, επιβεβαιώνεται στους 320 διασωληνωμένους για σήμερα, σταθερά κοντά στο φράγμα των 300. Με 30 νέους θανάτους, το πένθιμο φορτίο του Ιανουαρίου άγγιξε τις 680 απώλειες.
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες τους επόμενους δύο μήνες κυρίως, οι οποίες ευνοούν τη διασπορά του κορωνοϊού, και τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αποτελούν τον οδηγό για τη σταδιακή επαναφορά επιπλέον δραστηριοτήτων όπως η εστίαση, τα γυμνάσια και λύκεια αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα. Πρόκειται για ένα στοίχημα όπως το χαρακτήρισε η κ. Παπαευαγγέλου: «Πρέπει να καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη των κρουσμάτων χαμηλά, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, τους χειμερινούς μήνες, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι κρίσιμοι και για ακόμα ένα λόγο. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε στο διάστημα αυτό να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας. Τους ηλικιωμένους και όσους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα». Μέχρι τις 17:40 σήμερα πραγματοποιήθηκαν 93.179 εμβολιασμοί, ενώ 92.139 άτομα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου.