«Στόχος μας είναι να έχουμε εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημείο καμπής στη μάχη μας κατά του κορωνοϊού», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια περίοδο που η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με την Pfizer για επιπλέον δόσεις ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται η κυκλοφορία των εμβολίων της Οξφόρδης και Johnson&Johnson.
Aπαντώντας σε σειρά αντιδράσεων από μέλη της ΕΕ περί καθυστερήσεων στη διανομή των δόσεων και έλλειψης αξιοκρατίας στον διαμοιρασμό των σκευασμάτων, η Φον ντερ Λάιεν διαβεβαιώνει πως έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες δόσεις για όλους τους πολίτες της Ένωσης.
Συγκεκριμένα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Έχουμε ήδη διασφαλίσει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα χρειαζόμαστε να επιταχύνουμε την παράδοση (των εμβολίων) και τον εμβολιασμό. Στόχος μας είναι να έχουμε εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημείο καμπής στην μάχη μας κατά του κορωνοϊού».
We have already secured enough vaccines for the entire population of the EU. Now we need to accelerate the delivery & speed up vaccination.
Our aim is to have 70% of our adult population vaccinated by summer. That could be a turning point in our fight against this virus. pic.twitter.com/TSgkGJxci2
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 19, 2021
Σε πλήρη εξέλιξη, με παρούσες τις ενστάσεις, βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μία πρόταση την οποία έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν.
Πώς θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να έχει την ίδια μορφή με την εφαρμογή του The Commons Project που θεσπίστηκε για τα τεστ κορωνοϊού.
Με την εφαρμογή αυτή αεροπορικές εταιρείες και οργανισμοί μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ποιοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τεστ και διαγνώστηκαν αρνητικοί.
Η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε διεθνείς πτήσεις.
Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού. Ήδη, ένας συνασπισμός οργανισμών μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Oracle έχουν σχηματίσει την Πρωτοβουλία Πιστοποιητικού Εμβολιασμού που στοχεύει στη θέσπιση προτύπων για την επαλήθευση κατά πόσο ένα άτομο έχει εμβολιαστεί. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η United Airlines και JetBlue, δοκιμάζουν ήδη το CommonPass.
Eιδήσεις σήμερα
Στα 566 τα νέα κρούσματα – 320 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι