Ο υπάλληλος καθαριότητας Μάνις Κουμάρ έγινε ο πρώτος πολίτης στην Ινδία που εμβολιάστηκε σήμερα εναντίον της COVID-19, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κήρυξε την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
Η Ινδία εμβολιάζει κατά προτεραιότητα νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή, και ο Μόντι είχε δάκρυα στα μάτια όταν απευθύνθηκε στους υγειονομικούς μέσω βιντεοδιάσκεψης.
«Η ασθένεια χώρισε ανθρώπους από τις οικογένειές τους, κράτησε μητέρες μακριά από τα παιδιά τους, και εκείνοι που πέθαναν από την ασθένεια δεν μπόρεσαν ούτε καν να λάβουν ένα τελευταίο αντίο από τις οικογένειές τους», είπε ο Μόντι.
As India creates history by launching #LargestVaccineDrive irrelevant despos & eternal critics who mocked every step taken by the nation in the fight against #COVID19 should hang their heads in shame listening to what sanitation worker Manish Kumar said b4 getting the jab. pic.twitter.com/YKB2JcpoLw
— Pradeep Bhandari(प्रदीप भंडारी) (@pradip103) January 16, 2021
Σανσκριτικοί ύμνοι ακολούθησαν το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ο 70χρονος Μόντι δεν έχει πει αν θα εμβολιαστεί, αλλά έχει πει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι πρώτης γραμμής.
Ο Κουμάρ έλαβε το εμβόλιο στο All-India Institute of Medical Sciences (AIMS) του Δελχί, ένα μόνο από τα 3.006 εμβολιαστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα.
Κατά την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, η Ινδία σκοπεύει να εμβολιάσει 300.600 ανθρώπους.
Με έναν πληθυσμό σχεδόν 1,4 δισεκ. ανθρώπων, η Ινδία είναι η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι δεν χρειάζεται να εμβολιάσει όλους προκειμένου να επιτύχει ανοσία της κοινότητας.
Η Ινδία έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδιάζει να εμβολιάσει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους με δύο δόσεις στους πρώτους έξι με οκτώ μήνες του χρόνου.
Οι πολίτες δεν θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca και ένα υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση εμβόλιο που ανέπτυξε η ινδική φαρμακευτική εταιρία Bharat Biotech, η αποτελεσματικότητα του οποίου δεν είναι γνωστή. Αμφότερα παρασκευάζονται εγχωρίως.
Περίπου 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 151.000 που έχουν πεθάνει, αν και το ποσοστό των μολύνσεων έχει πέσει μετά την κορύφωσή του στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι 30 εκατομμύρια υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως υπάλληλοι των υπηρεσιών καθαριότητας και ασφαλείας και θα ακολουθήσουν περίπου 270 εκατομμύρια πολίτες άνω των 50 ετών ή που εκτιμάται πως αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν λόγω άλλων ασθενειών από τις οποίες πάσχουν.
Η κυβέρνηση έχει αγοράσει ήδη 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca COVISHIELD, το οποίο παρήγαγε το Serum Institute of India, και 5,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Bharat Biotech COVAXIN.
Το COVISHIELD είναι αποτελεσματικό 72%, ενώ η Bharat Biotech λέει ότι τα αποτελέσματα τελευταίου σταδίου κλινικών δοκιμών του COVAXIN αναμένονται έως τον Μάρτιο.