Συνεχίζεται η δύσκολη διαδρομή της χώρας στο εύθραυστο πεδίο της επιδημίας κορωνοϊού. Παρά τους δύο μήνες «απαγορευτικού» (lockdown) που συμπληρώνονται σήμερα, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με αμείωτη αγωνία την ημερήσια καταγραφή των εκατοντάδων κρουσμάτων καθώς και την αργή – επώδυνα αργή όπως την χαρακτήρισαν οι ειδικοί- μείωση των διασωληνωμένων στο ΕΣΥ. Παράλληλα, βεβαίως, παρακολουθούν με την ίδια αγωνία και τα ανησυχητικά σημάδια που έχουν δώσει οι προηγούμενες ημέρες των εορτών, με τις συναθροίσεις και την κινητικότητα των πολιτών, και περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί η επιδημία το επόμενο 15νθήμερο.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 816 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία βεβαίως αποτυπώνουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας προ δύο εβδομάδων και μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπουν. Μάλιστα, στο μοίρασμα της επιδημιολογικής πίτας, η Αττική διεκδικεί δραματικά το μεγαλύτερο κομμάτι, με 363 νέες διαγνώσεις –πάνω από το 1/3 επί του συνόλου– και ιδιαίτερο βάρος στο κέντρο της Αθήνας (87 κρούσματα) και τη Δυτική Αττική (78), παρά τα παρατεταμένα lockdown. Σημειώνεται δε πως το ιικό φορτίο της δεύτερης μεταφράζεται σε 48,47 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, μακριά από τα νούμερα περιφερειακών ενοτήτων όπως της Ανατολικής Αττικής (μόλις 9,95).
Σε εγρήγορση βρίσκονται όμως και οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, με τη διασπορά να είναι μεγάλη, ενώ την μελανή επιδημιολογική εικόνα συμπληρώνουν τα τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές, από τη Δυτική Αττική και τη Βοιωτία μέχρι την Κοζάνη και τη Σητεία.
Ήδη η ανάλυση των λυμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη έδωσε μια πρώτη αρνητική εικόνα, με το ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο να κινείται ανοδικά και στη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει μείωση. Την ίδια στιγμή, οι εικόνες συγχρωτισμού και συνωστισμού χθες αρχής γενομένης από το πρωί στις εκκλησίες και στη συνέχεια στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους χτυπούν ασταμάτητα συναγερμό, που μοιάζει να μην ακούγεται. Το «κακό» σενάριο -που όλοι απεύχονται αλλά χωρίς πολλές ελπίδες για την αποφυγή του- της αποτύπωσης της χαλαρής, απερίσκεπτης, αδιάφορης συμπεριφοράς των πολιτών στην αύξηση των κρουσμάτων θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα 816 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες, προέκυψαν σε σύνολο 30.286 τεστ (13.881 μοριακά τεστ και 16.405 rapid test. Οι ειδικοί θεωρούν πως αυτός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, κυμαίνεται δηλαδή σε τριψήφιο αριθμό μεν, αλλά πλησιάζει προς τα 900-1.000 και δεν αποτυπώνεται στα 300-400 κρούσματα που ανακοινώνονται συνήθως τις αργίες και τις γιορτές.
Ελάχιστη αισιοδοξία στην παρούσα εύθραυστη επιδημιολογική κατάσταση αφήνουν οι 399 διασωληνωμένοι που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ – το να υποχωρήσουν κάτω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 400 οι διασωληνωμένοι είναι αναμφίβολα μια μεγάλη, παρότι με πολλές απώλειες, κατάκτηση. Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα οι διασωληνωμένοι ήταν 542 και την πρώτη Δεκεμβρίου ήταν 576. Και γίνεται προφανές πόσο δύσκολη είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και ιδίως των Εντατικών, όταν υπάρχει δυστυχώς συνεχής τροφοδότηση με νέα περιστατικά λόγω των μολύνσεων στην κοινότητα.
Στα νοσοκομεία χθες νοσηλεύονταν 1.928 – άλλη μια μικρή πλην σημαντική υποχώρηση από το «φράγμα» των 2.000 ασθενών. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 116 νέες εισαγωγές, με τις περισσότερες εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αττικής, της Αλεξανδρούπολης και της Πάτρας.
Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 453 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 σε απλές κλινικές και άλλοι 147 σε Μονάδες, με τους 124 να είναι διασωληνωμένους.
Συνεχίζεται η αποσυμπίεση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης όπου πλέον νοσηλεύεται το 1/3 των ασθενών που βρίσκονταν στα νοσοκομεία στις αρχές Δεκεμβρίου – χθες νοσηλεύονταν 695 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλοι 176 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 167 διασωληνωμένοι. Άλλοι 269 ήταν οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας.