Με το δεξί μπήκε το 2021 ως προς το στοίχημα αυστηρής επιτήρησης των περιοριστικών μέτρων, καθώς οι συντονισμένες ενέργειες και οι διαρκείς προειδοποιήσεις από πλευράς της Πολιτείας όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα να «μείνει σπίτι» για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Η υψηλή ανταπόκριση από πλευράς των πολιτών, αλλά και η πανελλαδικής εμβέλειας επιχείρηση περιφρούρησης του lockdown την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έφεραν τα πρώτα χαμόγελα χθες, αφού φρέναραν το ενδεχόμενο κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, για το οποίο δήλωναν ανοιχτά «ανήσυχοι» κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Στον αντίποδα, το σαρωτικό κύμα ελέγχων, οι περίπου 4.000 αστυνομικοί επί ποδός, η χρήση της νέας τεχνολογίας (drones, social media) και η κινητοποίηση όλων των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών λειτούργησαν αποτρεπτικά σε τέτοιο βαθμό, που η Ελλάδα έμοιαζε «έρημη χώρα» το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, σχεδόν βγαλμένη από κινηματογραφικό σκηνικό.
Συντονίζοντας την επιχείρηση στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής λίγο πριν την έλευση του 2021, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «το 2020 μας βρήκε για πολλούς μήνες στους δρόμους, στον Έβρο και μετά με την πανδημία βρεθήκαμε στους δρόμους και εξακολουθούμε και σήμερα και βοηθάμε τους πολίτες, προσπαθούμε να σταματήσουμε την πανδημία» και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς το ανθρώπινο δυναμικό ότι «είστε όλοι αξιέπαινοι, είστε οι μικροί ήρωες της εποχής, γράφετε ιστορία και τους επόμενους μήνες θα είμαστε παρόντες για να απαλλαγούμε από ένα μεγάλο κακό που βρήκε την Ελλάδα και την ανθρωπότητα».
Με τα ελεγκτικά κλιμάκια να υποδέχονται το 2021 στους δρόμους, το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς ολοκληρώθηκε με 8 συλλήψεις και 1.668 βεβαιωμένες παραβάσεις από την ΕΛ.ΑΣ των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνολικά όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς 85.150 ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 527.050€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε πέντε επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι κυριότερες μορφές παράβασης ήταν η μη χρήση μάσκας, η μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων και η μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα).
Νότα ελπίδας
Ως απόρροια των εντατικών ελέγχων, το 2021 μπήκε στην αφετηρία με ένα προβάδισμα αισιοδοξίας απέναντι στην πανδημία, το οποίο έγινε αισθητό από τις πρώτες κιόλας ώρες του νέου χρόνου. Αφενός, γιατί τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του ιικού φορτίου έγιναν αισθητά στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση της τοπικής κοινωνίας, μετά από περίπου 3 μήνες καραντίνας. Και αφετέρου, σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων χθες, τα οποία ανήλθαν σε 597 πανελλαδικά, αλλά με τους διασωληνωμένους να παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή 429 στον αριθμό. Την αισιόδοξη εικόνα της πρώτης ημέρας του νέου έτους θόλωσαν, ωστόσο, τα νέα κρούσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν ειδικά χθες στην Αττική, φτάνοντας τα 210. «Αν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη» εξήγησε ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος δεν έκρυψε μάλιστα πως η Αττική είναι «από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις», κρατώντας χαμηλούς τόνους μέχρι στιγμής για την επιστροφή στην κανονικότητα εντός του 2021.
Με διακηρυγμένο, μάλιστα, στόχο την προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της εκπαίδευσης, ο Καθηγητής Γώγος τόνισε πως «τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία». Επιπρόσθετα, στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, θα συνεκτιμηθούν τόσο τα δεδομένα των γιορτών, όσο και η συνολική, κοινωνική συμπεριφορά, με τον κ. Γώγο να συναινεί στο άνοιγμα των δημοτικών (σε πρώτη φάση) στις 11 Ιανουαρίου. Στα «αγκάθια» της ολικής επαναφοράς στα θρανία συγκαταλέγονται η υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου σε νέες περιοχές, όπως λ.χ. η Ροδόπη, αλλά και η ισχύς τοπικών lockdown ή επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων, όπως στη Δυτική Αττική, την Κοζάνη ή την Κάλυμνο, εμποδίζοντας τυχόν οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων. Άλλωστε, ο προβληματισμός αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων έγκειται περισσότερο στην κινητικότητα εντός της κοινότητας λόγω των μετακινήσεων των γονέων, παρά στη διάδοση του ιού μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τους επιστήμονες.
Συναγερμός για τη Ροδόπη
Την ίδια ώρα, αυξημένο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε και στον νομό Ροδόπης, με 37 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας κατακόρυφα την περιοχή στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Το γεγονός μάλιστα ότι λίγο πριν την εκπνοή του 2020 επιβλήθηκαν στον Δήμο Αρριαννών πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ανεβάζει ακόμη περισσότερο το δείκτη επικινδυνότητας στην ευρύτερη περιοχή και πριν καν ανοίξουν τα σχολεία. Η δέσμη των νέων μέτρων περιλαμβάνει:
· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Στροφής, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός Τοπικής Κοινότητας Στροφής
· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, λαϊκών αγορών κλπ)
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί, ακολουθώντας το «παράδειγμα» των Θεσπιών.
«Καυτές προθεσμίες»
Ζητούμενο, άλλωστε, παραμένει το τι θα αποφασίσει η Επιτροπή και ως προς τις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς τοπικών περιορισμών, όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και η Κάλυμνος, καθώς ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες ο πρώτος κύκλος των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί, με σκοπό την αποκλιμάκωση του τοπικού ιικού φορτίου.