Αισιοδοξία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και αγωνία για την εύθραυστη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, κυριαρχούν στους επιστήμονες και την κυβέρνηση, ενώ με ειδική πτήση, που αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 08:15, θα φτάσουν οι 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.
«Η ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής για τη χώρα μας, για την Ευρώπη, για την προληπτική Ιατρική, για τη Δημόσια Υγεία. Είχα την τύχη να εμβολιαστώ χθες και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα αισθήματά μου. Είχα συγκίνηση, χαρά και μία ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφθανε πια σε μια αρχή που είναι η εφαρμογή των εμβολίων» είπε χθες κατά την ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Ενώ λίγο μετά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους πρόσθεσε πως «εμβολιάστηκα σήμερα και αισθάνομαι υπέροχα. Θεωρώ ότι έχω κάνει ένα μικρό βήμα για να αγκαλιάσω και πάλι τους γονείς μου που έχω να τους δω από το Σεπτέμβριο».
Από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου που δόθηκε το σήμα να ξεκινήσει η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής 471 άτομα. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σήμερα, με τα τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας (Πανεπιστημιακό Λάρισας, ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πανεπιστημιακό Πάτρας) να εντάσσονται και αυτά μαζί με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου στην εκστρατεία εμβολιασμού. Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00. Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων αναμένεται να εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.
Την ίδια στιγμή, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει εύθραυστη, καθώς καταγράφεται μεν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, με τους αρμόδιους να επισημαίνουν πως το αποτέλεσμα αυτό -όπως τα 476 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες- δεν αντιστοιχεί στο σκληρό πλέγμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου. Πρόκειται, όπως είχε πει στις αρχές Δεκεμβρίου, η καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, για πολύ αργό ρυθμό υποχώρησης της επιδημίας και για αποτέλεσμα που δεν αντιστοιχεί στις προσπάθειες όλων μας– παρότι ο μήνας ολοκληρώνεται, που σημαίνει ότι έχουν παρέλθει άλλες τρεις εβδομάδες καραντίνας έκτοτε, η διατύπωση μάλλον δεν θα άλλαζε ούτε σήμερα.
Τα 476 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτελούν ένδειξη για την «εξασθένηση» της επιδημίας στον πληθυσμό σε σχέση με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνονταν την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, 429 άνθρωποι με επιπλοκές από τη λοίμωξη covid-19, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ υποστηριζόμενοι μηχανικά στην αναπνευστική τους λειτουργία και δεχόμενοι περίθαλψη, φροντίδα αλλά και την τόσο σημαντική ανθρώπινη επαφή από τους επαγγελματίες υγείας. Σημειωτέον ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 467 διασωληνωμένους χθες το απόγευμα, με τον τελικό αριθμό της ημέρας να διαμορφώνεται στους 429.
Πάντως, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της «μάχης» μέσα στις ΜΕΘ είναι πολύ αργός. Το περασμένο 24ωρο 5 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τις ΜΕΘ για τις απλές κλινικές covid-19, όπου η νοσηλεία συνεχίζεται για άλλες 7 με 10 ημέρες. Η «μάχη» θα συνεχιστεί σκληρή με τον κορωνοϊό για τους εκατοντάδες διασωληνωμένους ασθενείς για τις επόμενες εβδομάδες.
Στα νοσοκομεία της χώρας χθες νοσηλεύονταν 2.339 ασθενείς, με τους 1.717 σε απλές κλινικές covid-19 και τους 622 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κα). Ειδικά στις Εντατικές νοσηλεύονταν 487 ασθενείς, από τους οποίους οι 429 ήταν διασωληνωμένοι. Εχθες καταγράφηκαν επίσης 146 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών παραμένει συγκεντρωμένος στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας – 1.005 ασθενείς σε απλές κλινικές και 225 σε ΜΕΘ. Είναι προφανές με βάση τα όσα έχουν εξηγήσει κατά καιρούς οι ειδικοί για την αποκλιμάκωση της επιδημίας πως θα χρειαστούν τουλάχιστον ενάμισι με δύο μήνες για να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου νοσηλεύονται 237 άνθρωποι, από τους οποίους οι 88 σε ΜΕΘ. Και τέλος, στην Αττική οι ασθενείς στις κλινικές είναι 452 και στις ΜΕΘ Covid-19 είναι 156.
Ο εμβολιασμός των 85.000 ηλικιωμένων εκτός γηροκομείων
Στις 4 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου πεδίου έως τις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε δηλαδή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δόση για όλους τους υγειονομικούς και τους διαμένοντες/προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και των δομών χρονίως πασχόντων.
Από τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι μαζικότεροι εμβολιασμοί στον πληθυσμό και τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι θα εμβολιαστούν 85.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 85 ετών, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε σχετική ερώτηση του protothema.gr.
«Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Ο γενικότερος εμβολιασμός, όταν ανοίξουμε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων, θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου και σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι κλειστοί πληθυσμοί, δηλαδή οίκοι ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες χρόνιας φροντίδας. Με βάση τους εκτιμώμενους υπολογισμούς συμμετοχής ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν και μια πρώτη εκτίμηση για τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων είναι ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερα από 85.000 άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου» εξήγησε ο γενικός γραμματέας το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού της πρώτης φάσης, δηλαδή στους υγειονομικούς όλων των δομών του ΕΣΥ και στους φιλοξενούμενους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και της επόμενης φάσης στον γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ξεδίπλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σήμερα η Ελλάδα θα λάβει 83.850 δόσεις των Pfizer-BioNTech που θα αποθηκευτούν στα πέντε σημεία ανά την επικράτεια, όπου έχουν εγκατασταθεί οι ειδικοί υπερκαταψύκτες. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα θα έχει λάβει 419.250 δόσεις από το ίδιο εμβόλιο, έως τα τέλη Φεβρουαρίου επιπλέον 333.450 δόσεις ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 1.255.800 δόσεις εμβολίου από τις Pfizer-BioNTech.
Παράλληλα, για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν προγραμματιστεί 240.000 δόσεις από την εταιρεία Moderna, για την οποία αναμένεται να δώσει έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται από την Astrazeneca 500.000 δόσεις. Από την ίδια εταιρεία έχουν προγραμματιστεί οι παραλαβές 800.000 δόσεων έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατομμύριο έως το Μάρτιο και 2,2 εκατ δόσεις έως και τον Απρίλιο.
Επίσης, σε αυτές όταν δοθούν και οι σχετικές εγκρίσεις θα προστεθούν και οι παραδόσεις εμβολίων από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.
Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό
Διευκρινίσεις έδωσε ο γενικός γραμματέας για τους τρόπους προγραμματισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό.
Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν αυτόματο μήνυμα, εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού. «Είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη συνταγογράφηση και κυρίως να γράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, όπου με τον ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού, να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, τότε θα μπορεί να κλείσει ραντεβού.
Για όσους δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία, τα ραντεβού του εμβολιασμού θα μπορούν να κλείνονται μέσα από τα φαρμακεία ή τα ΚΕΠ με τη βοήθεια των φαρμακοποιών ή των υπαλλήλων των ΚΕΠ αντίστοιχα.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αποσαφήνισε πως η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίηση, «να εμβολιαστεί από το παράθυρο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε αναπτύξει τις δικλείδες ασφαλείας και έχουμε ενεργοποιήσει και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας» τόνισε.
Με ποια κριτήρια επιλέγονται ποιοι θα εμβολιασθούν
Στα κριτήρια με τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση των ομάδων του πληθυσμού αναφέρθηκε αναλυτικά χθες η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας. Η προτεραιοποίηση έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας διεθνών οργανισμών, τις κατευθυντήριες οδηγίες και βασίζεται φυσικά και σε κανόνες της βιοηθικής».
Το πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. «Έχει διαπιστωθεί τους μήνες αυτούς που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο, ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Επομένως, είναι κατανοητό γιατί στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν, συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας» εξήγησε.
Το δεύτερο κριτήριο για την προτεραιοποίηση είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από την έκθεση στον ιό είναι οι υγειονομικοί. «Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό «φάρο» για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά της Covid από τους υγειονομικούς.
Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και των χρονίως πασχόντων. Και τελευταία ομάδα στην οποία αναφέρθηκε η ειδικός, είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του Κράτους.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν την προτεραιοποίηση, δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Πολλοί γονείς συνηθισμένοι από τους εμβολιασμούς των παιδιών τους, μας ρωτούν πότε θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχουν μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και ευτυχώς και η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες την παιδική και την εφηβική, είναι ήπια, σπάνια έχει μια σοβαρότητα» εξήγησε.
Οι αλλεργίες και ο επικίνδυνος ιός της…παραπληροφόρησης
Οσον αφορά στην πολύ εύλογη απορία των πολιτών σχετικά με αλληλεπίδραση αλλεργιών με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η ειδικός εξήγησε χθες, επικαλούμενη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) και την αλλεργιολογική και ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι εξαιρετικά σπάνιες και συγκεκριμένα 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. «Αλλεργίες συνηθισμένες -όπως σε τρόφιμα, φάρμακα, αεροαλλεργιογόνα, τοξικές ουσίες, ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι μόνο για τα άτομα με σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, χρειάζεται ιατρική γνώμη πριν τον εμβολιασμό. «Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές, που οδηγούν ένα άτομο στο Νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυικής χορήγησης φαρμάκων, μπορεί να απαιτήσουν πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού του ή του αλλεργιολόγου» είπε.
Για το ενδεχόμενο μιας πιο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης το προσωπικό σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο γνωρίζει πώς θα διαχειριστεί την άμεση αντιμετώπιση όποιας, ακόμα και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με την χορήγηση της επινεφρίνης.
Ωστόσο, η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε έναν ιό εξαιρετικά μεταδοτικό και επικίνδυνο για τον οποίο δεν υπάρχει μάλιστα και εμβόλιο, στον ιό της παραπληροφόρησης, και στους τρόπους για να τον αντιμετωπίσουμε. «Είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπλανητικών, οι οποίες δεν περνάνε από τον ηθμό της επιστημονικής γνώσης. Αυτό υποτιμά, νομίζω, την νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες, φαιδρές τις περισσότερες φορές, αιτιάσεις για τα εμβόλια την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Σχολεία: Πότε θα ανοίξουν – Διχασμένα τα μέλη της επιτροπής
Μάχη στις εντατικές – Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα υποχωρήσουν στους 300 οι διασωληνωμένοι
ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την έγκριση περνά το εμβόλιο της Novavax