Η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι η δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για τους ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια. Μεταμόσχευση χωρίς μόσχευμα, όμως, δεν υφίσταται και αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με πράξεις. Πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης που κοστίζουν μόνο 1 κλικ.
Με ένα κλικ και μια φωτογραφία που θα αναδείξει την ηγετική ικανότητα του καθενός μας, να συμπαρασύρει τον διπλανό του σε μια αλυσίδα ζωής.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης στο πλαίσιο της φετινής διαδικτυακής πρόκλησης «Think & Care Challenge» καλεί τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, να στηρίξουμε την «απεριόριστη ανάσα» για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων και να γίνουμε δωρητές οργάνων.
«Τα ανώτερα στελέχη των φορέων Υγείας, των νοσοκομείων, των Συλλόγων ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών οφείλουμε να ηγηθούμε και να δώσουμε το παράδειγμα. Οι εκπρόσωποι μας στην Βουλή, ως εκλεγμένοι ηγέτες, είναι επίσημα προσκεκλημένοι σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Στόχος να αποδείξουμε ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς πρόκλησης υγείας, μπορούμε να δώσουμε την δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε τρία βήματα», εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Άννα Σπίνου.
Για να γίνετε κι εσείς μέρος της μεγαλύτερη αλυσίδα ζωής, συμμετέχοντας στην διαδικτυακή πρόκληση:
- κάνε εγγραφή στο Μητρώο Δωρητών,
- βγάλτε μια φωτογραφία με μάσκα οξυγόνου
- δώστε απεριόριστη ανάσα με ένα κλικ.
To ειδικό σχέδιο με την ονομασία «Απεριόριστη Ανάσα» μπορείτε να το βρείτε εδώ και να το εφαρμόσετε στην επεξεργασία φώτο προφίλ, προσθήκη πλαισίου, καλώντας τους φίλους σας να συμμετέχουν.
Μονόδρομος η μεταμόσχευση για τους ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια
Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση στην πλειοψηφία τους καταλήγουν από αναπνευστική ανεπάρκεια σε νεαρή ηλικία. Η μοναδική μέχρι τώρα δυνατότητα σωτηρίας τους είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα. Όμως η μεταμόσχευση είναι λύση επιβίωσης και για ασθενείς με άλλες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (ΧΑΠ), η πνευμονική ίνωση, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, και όχι μόνο. Με την πρόσφατη πανδημία ήρθαμε δυστυχώς όλοι πιο κοντά με εικόνες συμπολιτών μας να παλεύουν για την ανάσα τους.
«Με πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας είχε επιτευχθεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και μεταμοσχευτικού κέντρου της Αυστρίας (AKH). Με αυτή την συμφωνία πετύχαμε να σώζονται κατά μέσο όρο 5 ασθενείς μας με Κυστική Ίνωση (και όχι μόνο) τον χρόνο, που πραγματοποιούσαν μεταμόσχευση πνεύμονα στην Αυστρία από το 2015 έως και το 2019, όταν σταμάτησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργασίας. Η κάθε όμως χώρα οφείλει να κάνει την δική της προσπάθεια εξασφάλισης μοσχευμάτων. Έτσι και από τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Μέχρι σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, έχει ανακοινωθεί μόλις μία μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα, με έναν από τους κύριους λόγους να είναι η έλλειψη μοσχευμάτων πνεύμονα. Η χώρα μας δυστυχώς έχει αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων. Ειδικότερα για τους πνεύμονες απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα. Είναι ευπαθές μόσχευμα και έχουμε μόλις ένα χρόνο που ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων, ενώ ταυτόχρονα διανύουμε μια ιστορική συγκυρία και πρόκληση με την πανδημία του covid-19 που δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο», εξηγεί η Πρόεδρος ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, που βρίσκεται σε αναπνευστική ανεπάρκεια και εντάχθηκε μέσω πρώιμης πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία, που όπως όλα δείχνουν θα παρατείνει την ανάγκη της για μεταμόσχευση πνεύμονα για κάποια χρόνια.
Be a life donor- απεριόριστη ανάσα
Βασικό στοιχείο της εκστρατείας «Απεριόριστη Ανάσα – Be a life donor» αποτελεί η τοιχογραφία στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμονας». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομείο της χώρας μας που μπορεί να συμβάλει στην συνολική προσπάθεια που πρέπει να γίνει από κάθε νοσοκομείο – ιδίως των μεγαλυτέρων, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν την πολύτιμη δεξαμενή δυνητικών δοτών. Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί ως τοπόσημο και βασικό μέσο καθημερινής υπενθύμισης στους πολίτες και επισκέπτες του νοσοκομείου, του μηνύματος της δωρεάς οργάνων.
«Η συγκεκριμένη τοιχογραφία έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς απεικονίζει πραγματική ασθενή με Κυστική Ίνωση, η οποία έκανε μεταμόσχευση πνεύμονα το 2016 στην Αυστρία, σε ηλικία 18 ετών. Στο πρόσωπό της Λένας αποτυπώνουμε τον ασθενή κάθε ηλικίας και πάθησης που βρίσκεται σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Φοράει μάσκα παροχής οξυγόνου παλεύοντας καθημερινά με αυτό που της λείπει, την ανάσα της. Προτάσσει την άκρη του σωλήνα στον καθένα από εμάς ώστε να της δώσουμε απεριόριστη ανάσα με την μεταμόσχευση πνεύμονα. Η αλυσίδα της δωρεάς οργάνων ξεκινάει από τους εντατικολόγους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με τον εντοπισμό των δυνητικών δοτών. Όμως μεταμόσχευση χωρίς μόσχευμα δεν υφίσταται. Για αυτό και καλούμε τον κάθε ένα από εσάς να μας δώσει την 2η ευκαιρία στην ζωή», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, εμπνευστής και σχεδιαστής της εκστρατείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοιχογραφία, η οποία σχεδιάστηκε από την Humane και υλοποιήθηκε από την Urban act και τον καλλιτέχνη same84 και υποστηρικτές την flame & drone photography, φιλοξενείται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας μετά την άμεση ανταπόκριση του Διοικητή του νοσοκομείου κ. Αναστάσιου Μύτογλου.