Στόχος της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ήταν τα έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19.
Σε κοινή τους δήλωση η Pfizer και η BioNTech επιβεβαιώνουν την επίθεση και αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες από τον EMA, αλλά -όπως είπαν- ο Οργανισμός τις διαβεβαίωσε «ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου».
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση Pfizer-BioNTech: «Ο ΕΜΑ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης και κάποιοι είχαν παράνομη πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19».
«Κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί και δεν γνωρίζουμε ότι προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη έχουν διαρρεύσει», πρόσθεσαν οι δύο εταιρείες.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα έγγραφα για το εμβόλιο της Moderna -που επίσης αξιολογείται από τον ΕΜΑ- έχουν παραβιαστεί.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε ή πώς έγινε η επίθεση, ποιος ήταν υπεύθυνος ή ποιες άλλες πληροφορίες ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.
Η σχετική ανακοίνωση της BioNTech αναφέρει:
«Σήμερα, ενημερωθήκαμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ότι ο οργανισμός δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και ότι υπήρξε παράνομη πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με το το υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19, το BNT162b2, τα οποία είχαν αποθηκευτεί σε διακομιστή της EMA. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί σε σχέση και δεν γνωρίζουμε ότι κάποιοι συμμετέχοντες στη μελέτη έχουν εντοπιστεί μέσω των δεδομένων στα οποία αποκτήθηκε παράνομη πρόσβαση. Προς το παρόν, περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του EMA και θα ανταποκριθούμε κατάλληλα και σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Ο EMA μας διαβεβαίωσε ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας και τη σημασία της διαφάνειας, συνεχίζουμε να παρέχουμε σαφήνεια σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης εμβολίων και των ρυθμιστικών διαδικασιών. Η εστίασή μας παραμένει σταθερή στο να συνεργαζόμαστε στενά με κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές για να προσφέρουμε το εμβόλιο COVID-19 σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο όσο πιο ασφαλή και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για να τερματίσουμε αυτήν την καταστροφική πανδημία».
Δείτε την ανακοίνωση εδώ
Η χρήση κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανισμών που εμπλέκονται στη διάθεση εμβολίων υπήρξε χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών.
Όπως σημειώνει το BBC, υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποίησαν το καλοκαίρι ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν βάλει στο «στόχαστρο» οργανισμούς που προσπαθούν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Τον Οκτώβριο, μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Ινδία έπεσε θύμα μιας σημαντικής κυβερνοεπίθεσης.
Τις τελευταίες ημέρες, η IBM ανέφερε ότι η αλυσίδα ψυκτικής αποθήκευσης που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εμβολίων είχε υποστεί κυβερνοεπίθεση – πιθανώς από κάποιο κράτος.
Το Reuters έχει κατά καιρούς έχει αναφερθεί σε ισχυρισμούς ότι χάκερ που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Ρωσία προσπάθησαν σε ξεχωριστές περιπτώσεις να κλέψουν πληροφορίες σχετικά με τον ιό και πιθανές θεραπείες.
Σύμφωνα με ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κατασκοπεία είχε στόχο πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Gilead, Johnson & Johnson, Novavax και Moderna. Ρυθμιστικές αρχές και διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχονται επίσης επανειλημμένως κυβερνοεπιθέσεις.
Η κλοπή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου – ή ακόμα και απλώς η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πώς θα διανεμηθεί – θα ήταν πολύτιμη σε μία στιγμή που ο κόσμος μάχεται κατά της πανδημίας.
Η σημερινή κυβερνοχώρο έρχεται παραμονές της ενημέρωσης που θα παράσχει ο ΕΜΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο της αξιολόγησης των εμβολίων.
Το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η επίθεση στον κυβερνοχώρο θα επηρεάσει τη διάθεση του εμβολίου στη Βρετανία.
Ειδήσεις σήμερα:
Στο 86% η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm