Δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου των εταιριών Biontech και Pfizer κατά του κορωνοϊού, την ώρα που το Βερολίνο σχεδιάζει την παράταση του μερικού lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.
«Αυτή είναι η δική μας βάση, από την οποία δεν θα απομακρυνθούμε ούτε στην πανδημία», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παραπέμποντας στις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ευρωπαϊκές διαδικασίες υπερασπίστηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Η διαδικασία ωστόσο, τόνισε, πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο γερμανός πρέσβης στο Λονδίνο, Αντρέας Μιχαέλις, αντιδρώντας σε ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του βρετανικού υπουργείου Ενέργειας και Οικονομίας ‘Αλοκ Σάρμα, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμβόλαιο με τις Biontech και Pfizer και τώρα είναι η πρώτη χώρα που αρχίζει να εμβολιάζει», τόνισε: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς αυτό το βήμα προς τα εμπρός ως μια θαυμάσια διεθνή προσπάθεια και επιτυχία;» Παρότι η γερμανική εταιρία Biontech συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του εμβολίου, δεν πρόκειται για εθνικό θέμα, αλλά για ευρωπαϊκό και διατλαντικό, πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης. Προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είχε αναδείξει το Brexit ως βασικό παράγοντα που συνέβαλε στην ταχύτερη διάθεση του εμβολίου στην Βρετανία σε σχέση με την Ε.Ε.
Την βρετανική «σπουδή» καταδίκασε και ο ειδικός για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέτερ Λίζε, λέγοντας ότι «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από μια βιαστική έγκριση έκτακτης ανάγκης». Ο κ. Λίζε, ιατρός ο ίδιος, περιέγραψε την τόσο γρήγορη έγκριση ως «προσπάθεια να αποπροσανατολισμού από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τζόνσον στην κρίση του κορονοϊού».
Για «ευφορία εμβολίων» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (Stiko) Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας στην Rheinische Post, προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ακριβή εξέταση των στοιχείων που απαιτούνται για την έγκριση», ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού στην Γερμανία δεν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. «Ακόμη και εάν μπορούμε να εμβολιάζουμε 150.000-200.000 άτομα την ημέρα, θα χρειαστούν 100 μέρες για να εμβολιαστούν έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι», διευκρίνισε ο κ. Μάρτενς.
Σήμερα πάντως το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου, ιδίως για τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η πρώτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων για το 2021 αναμένεται στις 4 Ιανουαρίου. Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, αναφέρει η BILD, αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων μετά την προσωρινή χαλάρωση των περιορισμών που σχεδιάζεται για το διάστημα 20 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου.