Δεν κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με Covid-19 και να αποτρέψει την πνευμονική τους ανεπάρκεια το φάρμακο για τον καρκίνο του αίματος, Calquence της AstraZeneca, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς δοκιμών.
Η εταιρεία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «απογοητευτικό», ωστόσο ανέφερε ότι οι άλλες προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας – ένα πιθανό εμβόλιο που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μια πειραματική θεραπεία με βάση τα αντισώματα COVID-19 – δεν επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη.
Η AstraZeneca συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων διεκδικητών στον αγώνα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Το Calquence, η χημική ονομασία του οποίου είναι acalabrutinib, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς των κινασών τυροσίνης Bruton (BTK), οι οποίες μπορούν και καταστέλλουν τις αυτοάνοσες ασθένειες – καταστάσεις, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τον ίδιο τον οργανισμό.
Οι ασθενείς με COVID-19 και σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, θεωρείται ότι πάσχουν από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστό ως κυτοκίνη.
Η AstraZeneca είχε ως στόχο να ελέγξει εάν το Calquence, το οποίο καταστέλλει ορισμένα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να ελέγξει αυτή την ανοσοαπόκριση.
Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές δεν θα επηρεάσουν εγκεκριμένες ενδείξεις ή εκκρεμείς εγκρίσεις για το Calquence σε ασθενείς με καρκίνο του αίματος, ανέφερε η βρετανική εταιρεία.
Το φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου του αίματος, είναι μια εγκεκριμένη θεραπεία ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες.
Κοντά σε «εικόνες Ιταλίας» η Θεσσαλονίκη – 50 νέες ΜΕΘ και έλεγχοι για να αντέξει το ΕΣΥ
Εμβόλιο Pfizer: Πότε αρχίζουν διευρυμένοι εμβολιασμοί – Δωρεάν στην Ελλάδα