Ο περιορισμός κατ’ οίκον λόγω της καραντίνας, το καθεστώς τηλεργασίας και το εργασιακό άγχος, αλλά και η συνολική αγωνία που συνοδεύει την πανδημία του κορωνοϊού, ενδέχεται να καθιστούν τους καπνιστές πιο «απενοχοποιημένους» στο να καπνίζουν περισσότερο μέσα στο σπίτι εκθέτοντας την οικογένειά τους, και κυρίως τα παιδιά, στους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.
Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, κορυφαίος ιατρός Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, που πρωτοστατεί στο μέτωπο του αγώνα για τη διακοπή του καπνίσματος, υπογραμμίζει μιλώντας στο ygeiamou.gr την ανάγκη και την καταλυτική σημασία του να μην καπνίζουμε εντός του χώρου του σπιτιού.
«Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσοι είναι καπνιστές να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι, να βγαίνουν στο μπαλκόνι. Όχι μέσα στον κλειστό χώρο του σπιτιού, όπου προφανώς ζουν και άλλοι άνθρωποι, προφανώς ζουν μικρά παιδιά, τα οποία δεν πρέπει ούτε να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, ούτε να εθίζονται στη μυρωδιά του καπνού» τονίζει ο κ. Μπεχράκης.
Ο κορυφαίος καθηγητής επισημαίνει ότι το κάπνισμα μέσα στο σπίτι δεν μπορεί ποτέ να απαγορευτεί και να εφαρμοστεί διά νόμου, αλλά ο κάθε γονιός είναι σκόπιμο να αντιληφθεί ότι εκθέτοντας τα παιδιά του στο παθητικό κάπνισμα όχι μόνο τα προετοιμάζει για να συμφιλιωθούν με την έννοια και τη διαδικασία του καπνίσματος και να γίνουν καπνιστές, αλλά τα βλάπτει και άμεσα.
«Το καπνιστικό περιβάλλον για ένα παιδί είναι ιδιαίτερα καταστροφικό» υπογραμμίζει ο κ. Μπεχράκης σημειώνοντας πως συνδέεται με πληθώρα λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ωτίτιδες, εμπύρετα επεισόδια που είναι πολύ συχνότερα στα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν, αλλά και μακροχρόνια με λευχαιμίες και με κακοήθειες στα παιδιά.
Αυτή τη διάσταση του παθητικού καπνίσματος οφείλουμε να την προσέξουμε ιδιαίτερα κατά την περίοδο του κορωνοϊού, επισημαίνει και τονίζει πως οι καπνιστές δεν πρέπει να εκθέτουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους στη δική τους εξάρτηση.
Το ενεργητικό κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών και το παθητικό κάπνισμα είναι ένας δεύτερος πολύ μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια κοινότητα, τονίζει ο κ. Μπεχράκης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως ευτυχώς στην Ελλάδα το παθητικό κάπνισμα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς τα τελευταία δύο χρόνια με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Και δηλώνει βέβαιος ότι και με την παρούσα κρίση δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν πολύ πιο έντονα και αποτελεσματικά, και το κάπνισμα θα αρχίσει να «εξοβελίζεται» και από το σπίτι.