*Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Ως συλλογικό περιγράφεται από την κυβέρνηση το στοίχημα του lockdown στις τρείς μόνο προβλεπόμενες εβδομάδες, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης των περιορισμών. «Η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική, ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων» εξήγησε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποτυπώνοντας την απόσταση που χωρίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς από σενάρια επιμήκυνσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες. Αντίθετα με την παραφιλολογία, ο κ. Πέτσας έθεσε ως στόχο του κυβερνητικού επιτελείου «να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς», ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας από τις πρώτες κιόλας ημέρες της δεύτερης εθνικής καραντίνας.
Εντύπωση προκαλούν και τα νούμερα των πρώτων ημερών εφαρμογής του νέου lockdown. Το Σάββατο, πρώτη μέρα των νέων μέτρων, το 13033 έλαβε 4,7 εκατομμύρια sms για μετακίνηση, όταν την πρώτη μέρα της πρώτης καραντίνας του Μαρτίου, είχε λάβει μόλις 1 εκατομμύριο και τις τρεις πρώτες μέρες της άνοιξης είχε λάβει 4,4 εκατομμύρια μηνύματα. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στο διάστημα από τις 23 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου, ο μέσος όρος μηνυμάτων που στέλνονταν την ημέρα για μετακίνηση ήταν 2,6 εκατομμύρια.
Κόφτης στις καταχρήσεις
Εκτός από την ατομική ευθύνη, το στοίχημα της μη παράτασης των μέτρων περνά, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, και μέσα από την «κρατική επαγρύπνηση ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων», με τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων να επικρέμεται πάνω από τους δυνάμει παραβάτες. Με αποφασιστική διάθεση, ο κ. Πέτσας διεμήνυσε πως «οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δε θα γίνονται ανεκτές», αποδοκιμάζοντας πρακτικές εξόδου για σωματική άσκηση μετά τις 9 το βράδυ, οι οποίες συνοδεύτηκαν από 1 εκατομμύριο sms την περασμένη Κυριακή. Ήδη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διενεργήθηκαν 181.138 έλεγχοι, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 2.975 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 779.650 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 29 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Κατά 30% αυξήθηκαν χθες, Δευτέρα, οι αστυνομικοί έλεγχοι, καθώς αναμενόταν να υπάρχει και περισσότερη κίνηση λόγω της πρώτης εργάσιμης μέρας με τις νέες συνθήκες. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την Τροχαία, το 70% των οδηγών που ελέγχθηκε είχε προορισμό την εργασία του, ενώ το υπόλοιπο 30% μετακινήθηκε, έχοντας στείλει sms για παροχή βοήθεια σε άτομο με ανάγκη.
Παράλληλα, θυμίζοντας πως όλες οι μετακινήσεις είναι κατ’ εξαίρεση, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμπολίδης επισήμανε με νόημα πως «όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές, θα σας κόψει», σε περίπτωση που το τηλεφωνικό κέντρο του 13033 εντοπίσει επαναλαμβανόμενα μηνύματα από τον ίδιο αριθμό.
Ούτε κυνήγι, ούτε ψάρεμα
Η ευλαβική τήρηση των οδηγιών των ειδικών σε αυτή τη φάση κατέστησε απαγορευτική και κάθε σκέψη επαναφοράς του δικαιώματος για κυνήγι και ψάρεμα το διάστημα της καραντίνας. Παρά τις αντιδράσεις, η παράταση της τρέχουσας άδειας κυνηγιού για έναν ακόμη χρόνο χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση είναι η μόνη «έκπτωση» του κυβερνητικού επιτελείου, την οποία ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ακόμη πως για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις όσων ζευγαριών συζούν ή συγκατοικούν, ο καθένας δηλώνει είτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη μόνιμη κατοικία του είτε στο Ε1, άρα αν ο καθένας έχει μαζί του ένα τέτοιο αντίγραφο δεν υφίσταται οποιοδήποτε ζήτημα, γιατί αποδεικνύεται η ίδια μόνιμη κατοικία, λύνοντας έτσι ένα μείζον ζήτημα της καθημερινότητας.
Διάταξη μάχης
Στη γραμμή της «κρατικής επαγρύπνησης», σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν από σήμερα και στην τακτική εξέλιξη για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και υποστήριξης των πολιτών στη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων. Αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας «θα αναλύσει όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και το σχέδιο από δω και πέρα», η καθιερωμένη ενημέρωση θα πραγματοποιείται πλέον κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας, με τον κ. Κικίλια να ενημερώνει σε συστηματική βάση, δηλαδή κάθε Τετάρτη στο εξής την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Επιπλέον, στην ενημέρωση της Δευτέρας και της Παρασκευής θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ενισχύοντας σε σταθερή βάση με ένα γυναικείο πρόσωπο το πάνελ.
Με ανανεωμένη ομάδα στο εσωτερικό, στις 9:30 το πρωί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που συγκροτούν την ομάδα που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, την ομάδα του Covid Management Group, ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές και σκέψεις, με στόχο την αναχαίτηση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Για τις περισσότερες, άλλωστε, χώρες που συνδράμουν στην πρωτοβουλία (Αυστρία, Δανία, Σιγκαπούρη, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ και Αυστραλία) προτεραιότητα συνιστά η υποστήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας μέχρι την έλευση του εμβολίου, εξέλιξη η οποία φαίνεται να προβάλει ως σοβαρή πιθανότητα στον ορίζοντα, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Pfizer.
Σε κάθε περίπτωση, «θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer» προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι θα διατεθεί στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την Ευρώπη. Οι ανακοινώσεις του εμβολίου «μας δίνουν ένα φως στο τούνελ της πανδημίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την επιδημιολογική κατάσταση» εκτίμησε και ο Λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, συνιστώντας υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό.