*Γράφει ο Σάββας Μιχάλαρος
Στην Αυστραλία ο χειμώνας δεν είναι βαρύς. Η θερμοκρασία πέφτει το πολύ στους 10 βαθμούς Κελσίου, με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις βροχές και την υγρασία. Παρόλα αυτά, η έλευση του χειμώνα όχι μόνο ενίσχυσε τα επίπεδα πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά προκάλεσε ένα δεύτερο μεγάλο κύμα, το οποίο εκδηλώθηκε κυρίως στη Μελβούρνη. Την πόλη στην οποία κατοικεί ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων μεταναστών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τοπική, έλαβαν αμέσως μέτρα, καταλήγοντας στο γενικό lockdown για πολλές εβδομάδες. Μετά από τη «μαραθώνια» καραντίνα που υποβλήθηκαν οι κάτοικοι της πόλης, η μεγαλούπολη της Αυστραλίας παίρνει ανάσα και μπορεί να υπερηφανεύεται πως με τεράστιες θυσίες, γλίτωσε χιλιάδες ζωές ανθρώπων και βγήκε νικήτρια στην άνιση μάχη με τον φονικό ιό.
Πάνω από 110 ημέρες μετά την εφαρμογή του lockdown, οι ειδικοί λένε ότι η Μελβούρνη είναι πλέον στη λίστα με τις περιοχές που έχουν ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μαζί με τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και το Χονγκ Κονγκ.
Η Raina McIntyre, καθηγήτρια βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε στο BBC ότι η αντίδραση της Αυστραλίας ήταν «έτη φωτός μπροστά» από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι απλώς σοκαριστικό. Όταν σκεφτόμαστε πανδημίες, δεν πιστεύαμε ότι οι χώρες με υψηλό δυναμικό, υψηλά εισοδήματα θα κατέρρεαν, αλλά αυτό ακριβώς έχουμε δει», είπε.
Την Τρίτη το βράδυ, πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης θα μπορούν να γιορτάσουν. Να συναντηθούν με τους αγαπημένους ανθρώπους τους, να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, να ανασάνουν δίχως τον πανικό μίας πιθανής ασθένειας. Μέτρα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και να εφαρμόζονται, όμως η ελευθερία στη μετακίνηση θα επανέλθει.
Ωστόσο, το μαραθώνιο αυτό lockdown είχε μεγάλο τίμημα. Χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν ζωντανοί, οικογένειες δεν διαλύθηκαν, αγαπημένα πρόσωπα παρέμειναν στο τραπέζι της οικογένειας και ο πόνος της απώλειας περιορίστηκε. Όμως χάθηκαν θέσεις εργασίας, η οικονομία υπέστη μεγάλο πλήγμα και πλέον άπαντες καλούνται να καλύψουν το χαμένο έδαφος, πάντα με γνώμονα τον κίνδυνο ενός ακόμα κύματος της πανδημίας.
Οι επιστήμονες, όμως, δηλώνουν με σαφήνεια: «Το χειρότερο πέρασε».
«Είμαι πολύ περήφανος για αυτό που έχουμε επιτύχει εδώ», δήλωσε ο καθηγητής Sharon Lewin, διευθυντής του Ινστιτούτου Doherty στη Μελβούρνη. «Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό – όχι όμως χωρίς πόνο», πρόσθεσε.
Τη Δευτέρα, η Μελβούρνη δεν ανέφερε νέα ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Στις αρχές Αυγούστου, παρουσίαζε περισσότερα από 700 καθημερινά και δεκάδες άνθρωποι πέθαιναν.
«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τεράστιους αριθμούς. Στη Βικτώρια, είχαμε ένα απομονωμένο ξέσπασμα μόνο στη Μελβούρνη και η υπόλοιπη χώρα είχε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα και σε πολλές πολιτείες μηδενικά», δήλωσε ο καθηγητής Lewin στο BBC.
«Δεν είχαμε απολύτως άλλη επιλογή από το να πάμε σε ένα σημαντικό lockdown, ώστε να προφυλάξουμε και την υπόλοιπη χώρα. Αυτό μας έδωσε κίνητρο», τόνισε ο ίδιος.
Η μάσκα έγινε υποχρεωτική στη Βικτώρια και επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η ζωή εξελισσόταν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ στην πρώτη γραμμή ενός αόρατου πολέμου, ένας αυξανόμενος αριθμός θυμάτων περιελάμβανε εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και κατοίκους γηροκομείων. Ο πραγματικός αντίκτυπος στην ψυχική υγεία μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστός.
Αντιδράσεις για το μακροχρόνιο lockdown
«Καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση υιοθέτησε αυτήν την προσέγγιση, η οπολια λειτούργησε, αλλά πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κινηθεί γρηγορότερα στη χαλάρωση των περιορισμών. Ακολούθησαν μια υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση», δήλωσε ο Adel Salman, αντιπρόεδρος του ισλαμικού Συμβούλιο της Βικτώριας, την περασμένη εβδομάδα.
«Η πίεση στις οικογένειες, η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας – όλα αυτά είναι παράγοντες», που θα έπρεπε να εκληφθούν υπόψιν.
Σε μια παγκόσμια πανδημία, οι στρατηγικές ελέγχου ασθενειών διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ένα βασικό μέρος στην άμυνα της Αυστραλίας ήταν η γεωγραφία της. Αυτό είναι ένα μεγάλο, απομονωμένο νησί. Τον Μάρτιο, έκλεισε τα διεθνή σύνορά της σε ξένους ταξιδιώτες για να σταματήσει τις εισαγόμενες μολύνσεις.
Από την έναρξη της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 8,5 εκατομμύρια τεστ στην Αυστραλία. Πάνω από το ένα τρίτο έγιναν στη Βικτώρια.
«Έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά στα τεστ», δήλωσε ο καθηγητής Lewin στο BBC. «Η ικανότητα να κάνουμε τεστ παρακολούθησης έγινε πιο δύσκολη καθώς οι αριθμοί κορυφώθηκαν στη Μελβούρνη, αλλά έχουμε πραγματικά καλά συστήματα τώρα σε ισχύ και αυτό ήταν ένα μυστικό για το επιτυχημένο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Michael Toole, έγραψε στο The Conversation: «Μόνο το Βιετνάμ και το Χονγκ Κονγκ έχουν σημειώσει παρόμοια επιτυχία στην κατάργηση του δεύτερου κύματος».