Η οδοντιατρική και στοματολογική φροντίδα εντάσσεται αυτές τις ημέρες στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον παιδιατρικής νοσηλείας, το οποίο έθεσε σε εφαρμογή η Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, έχοντας από το 2017 την υποστήριξη του Χαμόγελου του Παιδιού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, 164 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, εκ των οποίων περίπου 50 είναι σε βαριά κατάσταση, νοσηλεύονται στο σπίτι τους έχοντας την υποστήριξη γιατρών και νοσηλευτών που τα επισκέπτονται, ενώ παράλληλα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική όπου μεταφέρονται όταν πρόκειται να ελεγχθούν ή όταν οξυνθεί το πρόβλημά τους.
Τώρα χάρη στη συνεργασία του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ με την Γ’ Παιδιατρική Κλινική τα παιδιά αυτά, και ιδίως εκείνα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, θα έχουν και οδοντιατρική/στοματολογική φροντίδα τις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιούν επισκέψεις στο «Ιπποκράτειο», όπου λειτουργεί η Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ.
Η στοματολογική και οδοντιατρική υποστήριξη των παιδιών με αναπηρία αποτελεί στόχο της συνεργασίας των Τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με το Πανεπιστήμιο του Michigan Ann Arbor των ΗΠΑ. Η έναρξη της συνεργασίας αυτή σηματοδοτήθηκε στη διάρκεια της «Διατμηματικής Ημερίδας Υγείας του Στόματος», που πραγματοποιείται σήμερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διεθνείς πρωτοβουλίες για τη στοματική υγεία».
«Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οδοντίατροι θα επισκεφτούν αύριο την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά του προγράμματος της κατ΄ οίκον νοσηλείας, τα οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχονται στο νοσοκομείο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του προγράμματος της κατ΄ οίκον παιδιατρικής νοσηλείας, καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, Ιωάννης Τσανάκας.
«Με το πρόγραμμα της παιδιατρικής νοσηλείας κατ΄οίκον βοηθούμε τα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες να μένουν στο σπίτι, παρά να λιμνάζουν στο νοσοκομείο. Τα παιδιά αυτά τα επισκέπτονται στο σπίτι γιατροί, νοσηλεύτριες και ψυχοθεραπεύτρια του προγράμματος και όταν χρειαστεί μεταφέρονται στη Γ΄ Παιδιατρική όπου έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Αυτά τα παιδιά έχουν πολλές ανάγκες. Άλλα έχουν ανάγκη ενδοφλέβιας αγωγής στο σπίτι, άλλα έχουν αναπνευστήρες, άλλα δεν σιτίζονται καλά, άλλα σιτίζονται με γαστροστομία, αλλάζει η χλωρίδα του στόματος έχουν τρομερά προβλήματα στην οδοντιατρική τους περίθαλψη, είναι παιδιά με πολύ δυσκολία στο να πάνε στον οδοντίατρο κ.λπ. Στο πλαίσιο της καλύτερης φροντίδας αυτών των παιδιών προσφέρθηκε το Οδοντιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ (η Παιδοδοντιατρική Κλινική) σε μία εθελοντική προσπάθεια για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Δηλαδή αυτό που προβλέπουμε είναι να καταγραφούν αυτά τα παιδιά από τους παιδοδοντιάτρους του Οδοντιατρικού Τμήματος , οι οποίοι θα πραγματοποιούν επισκέψεις στο Νοσοκομείο όταν τα παιδιά θα είναι νοσηλευόμενα. Γιατί αυτά τα παιδιά τα καλούμε κατά διαστήματα για να ελέγχονται. Σε αυτόν τον έλεγχο θα προστεθεί και η οδοντιατρική φροντίδα και η στοματολογική διότι κάποια παιδιά από αυτά δεν μπορούν να πηγαίνουν στον οδοντίατρο. Κυρίως η μεγάλη βοήθεια θα είναι στα παιδιά με μεγάλες αναπηρίες τα οποία είναι και δυσκίνητα. Ήδη άτυπα μια ομάδα των οδοντιάτρων παρακολουθούν μερικά παιδιά . Θα είναι πολύ εύκολο να έχουν οδοντιατρική και στοματολογική φροντίδα αυτά τα παιδιά γιατί έρχονται κάθε μήνα στο νοσοκομείο και είναι θέμα μιας συνεννόησης με τους οδοντιάτρους, ώστε να μπορούν να έρχονται να ελέγχουν τη στοματική τους υγεία», εξήγησε ο κ. Τσανάκας.
Στοματολογικές εκδηλώσεις έχουν τα χρόνια παιδιατρικά νοσήματα
«Χρόνια παιδιατρικά νοσήματα είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, ενδιαφέρουσες στοματολογικές εκδηλώσεις», αναφέρει ο λέκτορας Στοματολογίας του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Απόστολος Ματιάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της Διατμηματικής Ημερίδας Υγείας του Στόματος.
«Αρκετές φορές, η συνεκτίμηση των εκδηλώσεων αυτών με τα υπόλοιπα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα του παιδιατρικού ασθενούς, συμβάλλει στην τελική διάγνωση της νόσου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νεανικός συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Επίσης, στοματολογικές εκδηλώσεις μπορεί να αποτελούν πρώιμα ευρήματα της επερχόμενης συστηματικής παθήσεως, επομένως η έγκαιρη εκτίμησή τους από τον στοματολόγο, οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση της υποκείμενης νόσου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νόσος του Crohn, η οποία μαζί με την ελκώδη κολίτιδα, αποτελούν τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, μπορούν να εμφανίσουν στον βλεννογόνο του στόματος ελκώσεις που ομοιάζουν με άφθες. Γενικώς, όπως και επί των ενηλίκων, και στα παιδιά και τους εφήβους, νοσήματα όλων των συστημάτων περιλαμβάνουν στοματολογικές εκδηλώσεις, όπως π.χ αιματολογικές νόσοι, ρευματικά νοσήματα (νεανικός συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, νόσος Kawasaki) αυτοφλεγμονώδη νοσήματα (σύνδρομο PFAPA) και άλλα. Η σωστή εκτίμηση των στοματολογικών βλαβών εκ μέρους του στοματολόγου και η συνεργασία του με τον θεράποντα παιδίατρο, οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση της παιδιατρικής νόσου, επ’ ωφελεία του παιδιατρικού ασθενούς», επισήμανε ο κ. Ματιάκης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ