Την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, που περίμενε η φαρμακευτική αγορά φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης -δεδομένου ότι η ανατιμολόγηση είχε συζητηθεί εκτενώς τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας- αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.
Σύμφωνα με την τροπολογία, για την τιμολόγηση των φαρμάκων θα λαμβάνεται ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης, αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει σήμερα. Η αιτιολόγηση του υπουργείου Υγείας είναι πως θα γίνει πιο απλό το σύστημα τιμολόγησης και οι τιμές αναφοράς θα προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής – κοινωνικής ανάπτυξης. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι τιμές πολλών φαρμάκων θα αυξηθούν, ενώ αναλόγως αναμένονται και μειώσεις, με τις συμμετοχές των ασφαλισμένων βεβαίως να ακολουθούν ομοίως ανοδική ή καθοδική πορεία.
Η τιμολόγηση δεν αφορά μόνο στα νέα φάρμακα, αλλά θα αναπροσαρμοστούν και τα υπάρχοντα. Όσα φάρμακα (on patent και off patent) έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης θα αυξηθούν σταδιακά, μέχρι 10% το χρόνο, και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, τα φάρμακα που είναι τιμολογιακά πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα μειώνονται σταδιακά, έως και 10% το χρόνο και μέχρι τις δύο χαμηλότερες.
Προβλέπεται ακόμη πως τα γενόσημα φάρμακα, θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου έχει λήξει η πατέντα (off patent), έναντι του 50% που ελάμβαναν μέχρι σήμερα.