Με την Αττική να… κατακτά σήμερα αρνητικό ρεκόρ όλης της περιόδου επιδημίας στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, καταγράφοντας 272 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού σε ένα 24ωρο, έγινε η μετάβαση από τον δύσκολο Σεπτέμβριο σε έναν προφανώς δυσκολότερο μήνα, λόγω της έναρξης της περιόδου γρίπης, τον Οκτώβριο.
Τα κρούσματα σε όλη την επικράτεια αρχίζουν να σταθεροποιούνται σε ημερήσια βάση σε πάνω από 400 – σημειωτέον την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είχε αναφερθεί στον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε πάνω από 300 την ημέρα, για να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου. Σήμερα αναφέρθηκαν 411 νέα κρούσματα, με τα 2/3 αυτών να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.
Αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται όμως σήμερα και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση αναφέρονταν 79 διασωληνωμένοι και στη σημερινή ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί σε 89! Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους, ίσως και ο μεγαλύτερος, αριθμούς διασωληνωμένων που έχει καταγραφεί στο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Πώς εξηγείται όμως η εκτίναξη στους ασθενείς που χρειάστηκε να διασωληνωθούν από το μεσημέρι της Τετάρτης ως το μεσημέρι της Πέμπτης; Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, διευθύντρια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), κυρία Αναστασία Κοτανίδου εξηγεί στο protothema.gr πως συνέβη αυτή η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων: «Μέσα στις ΜΕΘ νοσηλεύονται τα σοβαρά περιστατικά, μπορεί να υπάρχουν και διασωληνωμένοι και άλλοι ασθενείς με βαριά λοίμωξη αλλά δεν έχουν διασωληνωθεί, τούς χορηγείται οξυγόνο και παρακολουθούνται από τους ειδικούς της Μονάδας. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να επιδεινωθούν από τη μια στην άλλη και να χρειαστεί να διασωληνωθούν. Αυτό συνέβη και το τελευταίο 24ωρο. Υπήρχαν στις ΜΕΘ ασθενείς με βαριά εικόνα, κάποιοι στο όριο της διασωλήνωσης. Όταν χρειάστηκε η περαιτέρω ιατρική πράξη της διασωλήνωσης, διενεργήθηκε. Δεν πρόκειται δηλαδή για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονταν με λοίμωξη στις κλινικές για τον κορωνοϊό και μεταφέρθηκαν αίφνης στις ΜΕΘ. Δεν αποκλείεται να συμβεί και αυτό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς που διασωληνώνονται είναι πολύ σοβαρά και νοσηλεύονται συνήθως εξαρχής στις ΜΕΘ».
Από τους 89 ασθενείς που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας, οι 59 βρίσκονται στην Αττική. Γεγονός αναμενόμενο βεβαίως από τους επιστήμονες καθώς στο λεκανοπέδιο διακινείται πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Τα εκατοντάδες κρούσματα ημερησίως το αποδεικνύουν, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που γίνονται με αμείωτο ρυθμό. Κάθε μέρα 60 έως 80 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη κορωνοϊού εισάγονται για νοσηλεία. Μοιραία κάποιοι από αυτούς, και συγκεκριμένα από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, θα επιβαρυνθούν και θα χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Τα 2/3 των διασωληνωμένων βρίσκονται στις ΜΕΘ της Αττικής. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ηλικιακά ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των 60-65 χρόνων και άνω.
Συνολικά, το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει 269 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Από αυτές οι 107 έχουν αναπτυχθεί στην Αττική, και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός τους, καθώς παραχωρούνται κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ στις ΜΕΘ covid-19.