Με την κατάσταση στην Αττική να έχει «χτυπήσει κόκκινο» σε ότι αφορά τον καθημερινό αριθμό νέων κρουσμάτων, που παραμένει τριψήφιος και συχνά ξεπερνά και τα 200, η συζήτηση για την επιβολή νέων, σκληρότερων μέτρων έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα σε λίγη ώρα (18:00) με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Αττικής. Ωστόσο, σε αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλήσει για «lockdown», όπως επισήμανε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αλλά θα περιγράψει ποια είναι η παρούσα κατάσταση με την πορεία της πανδημίας, την πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και τις εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ θα τονίσει αυτά που πρέπει να γίνουν από όλους, για να μην οδηγηθούμε στην έσχατη λύση.
Την ίδια άποψη, περί αποφυγής του lockdown, αλλά της αυστηρής τήρησης των υφιστάμενων μέτρων, μοιράζονται κι άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως και κορυφαίοι επιστήμονες.
Η κατάσταση, ειδικά στην Αττική, παραμένει στο «κόκκινο», με τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά να είναι τριψήφιος και συχνά να ξεπερνά τα 200. Μέσα, δε, σε λίγες μόνο ώρες σήμερα, Πέμπτη, η χώρα μετρά άλλους οκτώ νεκρούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να φτάνει πλέον στα 365.
Γεωργιάδης: Το lockdown δεν θα γίνει ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο – Δίνουμε μάχη να το αποφύγουμε
«Το lockdown δεν θα γίνει ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. Δίνουμε μάχη να το αποφύγουμε. Έχοντας πλήρη επίγνωση της ζημίας που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία, είναι η τελευταία λύση».
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, στην τηλεόραση του OPEN. Ο υπουργός σχολιάζοντας την επικαιρότητα σημείωσε «Η Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι άλλες χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Είναι κάτι πολύτιμο που μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή. Αν ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, στο τέλος όλοι μαζί θα καταστραφούμε».
Επίσης ανέφερε ότι «χρειάζεται λιγότερη γκρίνια και περισσότερη υπομονή. Είμαστε όλοι περισσότερο κουρασμένοι από τον Μάρτιο. Εάν τηρούμε τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά».
Δερμιτζάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Όχι σε «lockdown», είναι η εύκολη λύση
Εν τω μεταξύ, αρνητικός στο ενδεχόμενο καταφυγής στη λύση του lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «ένα lockdown θα είναι αποτελεσματικό στο να μειώσει τα κρούσματα. Θα αποτυχεί όμως στην επίδραση στην οικονομία και θα μας δώσει την ψευδαίσθηση της νίκης ενώ θα πρόκειται για ήττα».
«Ως κοινωνία μπορούμε να τον κερδίσουμε τον κορωνοϊό αλλά θα επιλέξουμε την εύκολη λύση» πρόσθεσε για το ενδεχόμενο lockdown ο κ. Δερμιτζάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειαζόμαστε μέτρα μακράς εφαρμογής» όπως για παράδειγμα «να βάλουμε στο μάξιμουμ την τηλεργασία ή για 1-2 μήνες να βάλουμε παντού μασκα. Ακόμα και στα εστιατόρια μεταξύ των γευμάτων. Να βάλουμε στην κουλτούρα μας υγειονομικές αρχές».
«Χρειαζόματε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μηνών. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα τη φτιάχνει» συμπλήρωσε ο κ. Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι «ίσως τώρα χρειαζόμαστε άλλες ειδικότητες. Ίσως η επιτροπή χρειάζεται αναδιάρθρωση με ειδικούς που ασολούνται και με θέματα πέραν των κλινικών».
«Μια επανεκκίνηση, ένα φρεσκάρισμα στην στρατηγική θα δώσει το έναυσμα στους πολίτες να προσπαθήσουμε ξανά. Αν βρούμε την εύκολη λύση το lockdown τα παρατάμε δεν έχουμε άλλη λύση πώς θα βρούμε λύση τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε.