Στον κλοιό του κορωνοϊού βρίσκεται η Αττική, με τα επιδημιολογικά στοιχεία να αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση και να αιτιολογούν τις δραστικές αποφάσεις και το ενισχυμένο πλέγμα μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Για άλλη μία μέρα, χθες, το λεκανοπέδιο βρέθηκε στο αρνητικό προσκήνιο καταγράφοντας 164 κρούσματα, περισσότερα από το μισά που επιβεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (ο συνολικός αριθμός ήταν 339). Το ρεκόρ των περισσότερων κρουσμάτων είχε η προχθεσινή ημέρα, με 212 νέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού.
Πρόκειται για την πέμπτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας που στα επιδημιολογικά δελτία ο αριθμός των κρουσμάτων πανελλαδικά ξεπέρασε το όριο των 300. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας εξήγησε πως αξιολογείται αυτό από τους επιστήμονες: «Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 δείχνει τάσης υπέρβασης του αριθμού των 300 ανά ημέρα, η οποία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτή η ανησυχητικά αυξητική τάση φαίνεται να έχει επίκεντρο την Αττική, με σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής εντός περίπου 2 εβδομάδων. Το επιδημικό φορτίο έχει αυξημένη επιβάρυνση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αν και να σημειωθεί, υπάρχει σημαντική διασπορά και σε άλλες περιοχές της Αττικής».
Πως έγινε η έκρηξη των κρουσμάτων
Ο καθηγητής εξήγησε πως η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική συνδέεται ευθέως με τη μετακίνηση του πληθυσμού από τα παραθεριστικά προς τα αστικά κέντρα που άρχισε να καταγράφεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο και να εντείνεται στον Σεπτέμβριο. Η πυκνότητα του πληθυσμού αυξήθηκε, όπως και τα κρούσματα.
«Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα, οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν περίπου 10 μέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά, και ιδίως στην Αττική, συμπίπτει χαρακτηριστικά με την επάνοδο ενός μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αστικά κέντρα, διότι με την επάνοδο των αδειούχων η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την πυκνότητα του Αυγούστου, συμπαρασύροντας και τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής» είπε ο ειδικός.
Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι μαζί με την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα του λεκανοπεδίου καταγράφηκε και η ίδια χαλαρότητα που χαρακτήριζε πολλούς παραθεριστές και όπως αποτυπώθηκε σε συρροές κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς. Παρότι όσοι επέστρεφαν από τις διακοπές τους στις μόνιμες οικίες τους καλούνταν να περιοριστούν για 7 ημέρες και να μην εκθέσουν άλλους ή εκτεθούν και οι ίδιοι σε κίνδυνο, αυτό όπως αποδείχθηκε εκ του δραματικού αποτελέσματος ελάχιστα τηρήθηκε.
Η πίεση στο σύστημα υγείας και η αποτελεσματικότητα των μέτρων
Η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς τα νοσοκομεία αναφοράς καλούνται να διαχειριστούν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με λοίμωξη Covid-19, τόσο στις κλινικές Covid-19 όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν 554 και οι διασωληνωμένοι 76. Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες έχουν ειςαχθεί στα νοσοκομεία άλλοι 216 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί.
Ο κ. Μαγιορκίνης αποτύπωσε αυτήν την δυναμική κατάσταση λέγοντας χθες ότι «η τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας, μέσω της αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων, παραμένει χωρίς σημάδια υποχώρησης, έχοντας διπλασιαστεί ωστόσο, σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων».
Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσουν τα μέτρα «σβήνοντας» τη μεγάλη εστία του κορωνοϊού στην Αττική, ο καθηγητής εξήγησε πως «η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την Αττική, αναμένουμε να καταγραφεί στην επίπτωση των κρουσμάτων εντός περίπου 10-14 ημέρες, ενώ για την επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων αναμένουμε να χρειαστεί παραπάνω, γύρω στις 20-30 ημέρες».
Άρα, αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται σταδιακά την επόμενη εβδομάδα και ίσως να μειώνονται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου. Για την αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα χρειαστεί όμως μεγαλύτερο διάστημα, από τις 10 Οκτωβρίου και μετά θα φανεί η μείωση της ροής των ασθενών προς τις ΜΕΘ.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο διαρκεί αυτή η αυξημένη επιδημική μετάδοση, ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών. Κάλεσε τους συγκεκριμένους ηλικιακά πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές στις ελάχιστες δυνατές. «Αυτό συμπεριλαμβάνει ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και αποφυγή του συγχρωτισμού. Θα επαναλάβουμε ακόμα μία φορά, ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα επιβράδυνσης της επιδημίας και θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσο περισσότεροι τη χρησιμοποιούμε σωστά, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το μέτρο. Η μάσκα ναι μεν λειτουργεί σε επίπεδο ατομικής προστασίας, αλλά η επίδρασή της σε πληθυσμιακό επίπεδο λειτουργεί συνεργικά, ώστε σε υψηλά επίπεδα χρήσης η επιδημία δύναται και να συρρικνωθεί δραματικά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.
Διαβάστε επίσης