«Ομπρέλα» προστασίας από τον κίνδυνο του κορωνοιού «ανοίγει» πάνω από τους ψυχικά ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η υφυπουργός για την ψυχική υγεία, κυρία Ζωή Ράπτη, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ καταρτίστηκε μία δέσμη μέτρων προκειμένου να προστατευθούν οι ψυχικά νοσούντες. Η κυρία Ράπτη υπογράμμισε την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας στις δομές ψυχικής υγείας τους προηγούμενους μήνες, τονίζοντας ότι δεν καταγράφηκε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη συμβολή τους στο αποτέλεσμα.
Tα επικαιροποιημένα μέτρα εκτείνονται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά τα Κέντρα Ημέρας, τις Κινητές Μονάδες, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία ψυχιατρικών τμημάτων.
Ειδικότερα, σε αυτά προβλέπεται:
-Αναστολή πραγματοποίησης των δια ζώσης ομαδικών δραστηριοτήτων καθώς και όλων των εξωτερικών δράσεων.
-Πραγματοποίηση δια ζώσης ατομικών θεραπευτικών δράσεων για τους εξυπηρετούμενους των μονάδων, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και απολύμανσης, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.
– Πραγματοποίηση ατομικών υποστηρικτικών-θεραπευτικών δράσεων μέσω της γραμμής 10306.
– Αξιοποίηση διαύλων επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω skype, messenger, viber, whats’ app και κινητών τηλεφώνων με προτεραιότητανα εξυπηρετηθούν αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
– Λειτουργία εξ αποστάσεως διαδικτυακών ομάδων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών ειδικά για τους ενοίκους των στεγαστικών δομών και τους εξυπηρετούμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
– Στελέχωση σε εικοσιτετράωρη βάση των βαρδιών της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (10306) των πολιτών που πλήττονται από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού.
– Υποχρεωτική και καθολική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους των εν λόγω μονάδων ψυχικής υγείας, κατά την προσέλευση και παραμονή στους χώρους πραγματοποίησης των συνεδριών και των δράσεων .
Ο δεύτερος άξονας αφορα τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Σε αυτές θα ισχύσουν τα εξής:
-Μέριμνα απολύμανσης των χώρων σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.
– Πραγματοποίηση δωρεάν υποχρεωτικού μοριακού ελέγχου στους εργαζόμενους όλων των στεγαστικών δομών. Ο σχετικός έλεγχος αφορά και στους εργαζομένους των Κλινικών – μελών της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος.
– Απαγόρευση επισκέψεων κοινωνικού χαρακτήρα εκτός από εξαιρέσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
– Εξασφάλιση ειδικού χώρου απομόνωσης σε περίπτωση κρούσματος και προετοιμασία ειδικού χώρου καραντίνας ενοίκων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτα κρούσματα εντός των οικοτροφείων.
– Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με τρίμηνη σύμβαση.
– Διατήρηση της ατομικής εξόδου των νοσηλευομένων, στο μέτρο του δυνατού, με τη λήψη όλων τον αναγκαίων μέτρων προφύλαξης.
-Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση υπόνοιας νόσησης πρώτα γίνεται αξιολόγηση από τον ιατρό της μονάδας και στη συνέχεια επικοινωνία για αναφορά στον ΕΟΔΥ και ανάλογα με τις κατευθύνσεις που θα λάβουν ακολουθεί επικοινωνία με το ΕΚΑΒ για διακομιδή σε νοσοκομείο.
Στον τρίτο άξονα βρίσκονται τα ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων και τις ενδονοσοκομειακές μονάδες ψυχιατρείων. Σε αυτά προβλέπεται:
-Μέριμνα απολύμανσης των χώρων σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.
-Μέριμνα για την ύπαρξη διαθέσιμου, ειδικού θαλάμου διαχείρισης περιστατικών που χρήζουν απομόνωσης-καραντίνας, για περιπτώσεις επείγοντος νεοεισαγόμενου οξέος περιστατικού, μέχρι να βγει η απάντηση του test.
– Τακτική αξιολόγηση της αναγκαιότητας συνέχισης της ακούσιας νοσηλείας των νοσηλευομένων όπου εκτελείται.
-Διευκόλυνση της επικοινωνίας των νοσηλευομένων μέσω των κινητών τηλεφώνων και βιντεο-συνομιλίας με τα συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, καθώς και σε πρόσβαση στο internet.
Τέλος, τα μέτρα ολοκληρώνονται με τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης. Προβλέπεται:
-Μέριμνα απολύμανσης των χώρων σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.
– Λειτουργία διαύλων επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω εφαρμογών επικοινωνίας, τηλεδιάσκεψης και κινητών τηλεφώνων από το επιστημονικό προσωπικό των ΚοιΣΠΕ προς τα άτομα της κατηγορίας Α΄.
– Αυξημένα προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής του προσωπικού.
– Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, δύναται ο ΚοιΣΠΕ να προβεί στην πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, για χρονικό διάστημα έως 4 μηνών, για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπισθούν τυχόν κενά και αυξημένες ανάγκες.