«Στον χώρο αυτό ερχόμουν συχνά, μέχρι και το 2010, ως συνδικαλιστής σε πορείες και κινητοποιήσεις. Έχω παίξει αρκετό ξύλο στην πόρτα του υπουργείου». Με αυτά τα λόγια είχε «συστηθεί» ο κ. Παύλος Πολάκης ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όταν ανέβηκε στο βήμα της αίθουσας εκδηλώσεων του υπουργείου Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής. Αφιχθείς, τότε, από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπου είχε τοποθετηθεί από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα υφυπουργός, θεωρούνταν ένας από τους άσσους της κυβέρνησης για το υπουργείο Υγείας – μάχιμος γιατρός με πλούσια συνδικαλιστική δράση και συνεπώς γνώστης των θεμάτων του ευαίσθητου αυτού πεδίου. Το επιβλητικό, ελαφρώς ατημέλητο, τραχύ παρουσιαστικό του και ο πάντοτε εκρηκτικός, οξύς, για πολλούς στα όρια της αγένειας και της απρέπειας λόγος του, συνδέθηκαν αμέσως, πρωτίστως από τον ίδιο, με την καταγωγή του από την Κρήτη – η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε φωτογραφίες και αναφορές και στους δύο λογαριασμούς του στο facebook.
Από την εμπρηστική εκείνη εμφάνιση – που γινόταν ακόμη πιο έντονη σε σύγκριση με τον νηφάλιο λόγο του επίσης συντοπίτη και συναδέλφου του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού- μέχρι σήμερα ο κ. Πολάκης βρίσκεται σταθερά στο πολιτικό προσκήνιο, «παίζοντας ξύλο» με όλους και για όλα. Όπως αποδεικνύεται πλέον εκ του αποτελέσματος θεωρούσε πως… τους έχει όλους. «Όλοι σας και μόνος μου…» είναι μια από τις πρόσφατες, γεμάτες μαγκιά και τσαμπουκά, δημόσιες δηλώσεις του κ. Πολάκη, που έγινε στο περιθώριο εγκαινίων νέας μονάδας βραχείας νοσηλείας στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». «Ποια είσαι εσύ για να σου απαντήσω;» είχε πει σε δημοσιογράφο, που τον ρώτησε για τον θάνατο δύο παιδιών στο νοσοκομείο Λαμίας, πριν καταλήξει στο προκλητικό «…σας έχω».
Τα φοιτητικά χρόνια: από τα Σφακιά στην Αθήνα
Στη δεκαετία του 1990 όπου ως φοιτητής Ιατρικής και στη συνέχεια ειδικευόμενος γιατρός ο κ. Πολάκης ανέπτυξε την έντονη συνδικαλιστική του δράση ο «τσαμπουκάς» που τον χαρακτήριζε δίχαζε τους συμφοιτητές και μετά τους συναδέλφους του. Πάντοτε ετοιμοπόλεμος και μπροστάρης στους «δίκαιους αγώνες» της εποχής του, είτε αφορούσαν τα της παιδείας και του πανεπιστημίου είτε κοινωνικά ζητήματα είτε την παγκόσμια ειρήνη, ως πιστός Κνίτης και μετά ΚΚΕς, ο αψύς Κρητικός δήλωνε «παρών». Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Κάποιοι τον θυμούνται σε όλα τα αμφιθέατρα των πανεπιστημιακών σχολών της Αθήνας, και όχι μόνο σε εκείνη της Ιατρικής, να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, καταλήψεις. Στην ορμητική εκείνη φάση της ζωής του, ο Κρητικός από τα Σφακιά, ο γιος του βοσκού όπως έλεγε με την πρώτη ευκαιρία, γνώρισε στην Ιατρική σχολή και τη σύζυγό του, τη Δώρα, την καλλονή της σχολής, με την αστική καταγωγή.
Το 1989 διαχώρισε τη στάση του με την κυβέρνηση Συνασπισμού-ΝΔ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΝΑΡ και ακολούθησε αυτόνομη πορεία. Ως ειδικευόμενος γιατρός υπήρξε πολλές φορές εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) – οι ιατρικές ενώσεις έγιναν πεδίο δόξης λαμπρό για τον επαναστάτη γιατρό από την Κρήτη. Τα περισσότερα χρόνια της δεκαετίας του 1990 τα πέρασε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αρχικά ως ειδικευόμενος στη Χειρουργική και στη συνέχεια κάνοντας εξειδίκευση στην Εντατικολογία – ο τσαμπουκάς είχε γίνει δεύτερη φύση του. Αρκετοί είναι εκείνοι που τον θυμούνται από τότε να προτείνει πάντα κινητοποιήσεις στην ακραία μορφή τους ως μέσο πίεσης των διοικούντων το νοσοκομείο και να πρωτοστατεί στο «κλείσιμο» της εφημερίας του νοσοκομείου, γεγονός που τον έφερνε σε μετωπική με τους ΕΚΑΒίτες που έβρισκαν την πύλη του Γενικού Κρατικού κλειστή.
Η επαγγελματική διαδρομή
Κλειστή, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, βρήκε όχι μία αλλά 13 φορές την πύλη του EΣΥ κατά την προσπάθειά του να αποκατασταθεί επαγγελματικά, όταν ολοκλήρωσε και την εξειδίκευση το 2000. Όλες οι αιτήσεις του για μία θέση επιμελητή Α στο ΕΣΥ, όπως επισήμανε και στο facebook, απορρίφθηκαν. «Δεν διορίστηκα ποτέ στο ΕΣΥ» δήλωσε σε μία από τις μακροσκελείς, σχεδόν παραληρηματικές αναρτήσεις του, την περασμένη εβδομάδα όταν (αναγκάστηκε να) δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μετά την αποκάλυψη του ΘΕΜΑτος για τον προκλητικά ευνοϊκό τρόπο που έλαβε καταναλωτικό δάνειο 100.000 ευρώ από την Τράπεζα Αττικής.
Σε αυτή, πάντως, τη δήλωσή του πρώην συν-ειδικευόμενοί του βρίσκουν ψήγματα αλήθειας θεωρώντας ότι ενδεχομένως λόγω της αριστερής του ταυτότητας και όχι λόγω του ιατρικού βιογραφικού του δεν «χώρεσε» στο ΕΣΥ. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα και πως παρά το γεγονός ότι ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην Εντατικολογία, δεν έλαβε τη σχετική πιστοποίηση μετά από εξετάσεις. Την ίδια επαγγελματική διαδρομή ακολούθησε και η σύζυγός του, η οποία φέρει τον τίτλο της πνευμονολόγου- εντατικολόγου.
Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας καλοδέχθηκε και καλοπλήρωσε κατά δήλωσή του τον Κρητικό εντατικολόγο – εργάστηκε σε ιδιωτικές κλινικές της Αττικής μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, «οπότε σταμάτησα, λόγω της υπουργικής ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρούργου -εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλα χρονια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα απο τα σημερινά μου» όπως ανέφερε στο facebook. Μέχρι και το 2011 απασχολούνταν και αυτός και η σύζυγός του στην κλινική «Πειραϊκό Θεραπευτήριο» και μετά συνέχισε σε άλλη κλινική στην Κρήτη.
Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση
Από το 2010 έως το 2015 ασκούσε το επάγγελμα του χειρουργού- εντατικολόγου εκ παραλλήλου με τα καθήκοντά του ως δημάρχου Σφακίων. Ο ίδιος επαίρετο για τα σαρωτικά ποσοστά εκλογής του – το 2010 εξελέγη με ποσοστό 62% και το 2014 με 96,5%. Με προκλητικό τρόπο επέλεξε να αφήσει το αποτύπωμά του και στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης: ως δήμαρχος Σφακίων, είχε ομολογήσει δημοσίως – σε συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ΚΕΔΕ – ότι διατηρεί διπλό ταμείο στον Δήμο του, ένα «μαύρο» και ένα «άσπρο», προκειμένου να έχει έσοδα. Ο συνειρμός με τα «ταμεία» στα προσωπικά του εισοδήματα γίνεται αβίαστα: εφόσον ο ίδιος δήλωσε πως, για πολλά χρόνια έβγαζε διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά (75.000 ευρώ ετησίως λαμβάνει ως βουλευτής), πόσα κέρδιζε και πόσα δήλωνε τελικά; Στο πόθεν έσχες φαίνεται ότι το 2012 δήλωσε 119.592 ευρώ, το 2013 μόλις 45.141 ευρώ, το 2014 μόλις 54.436 ευρώ και το 2015, που είχε και βουλευτικό εισόδημα, ανέβηκε στα 100.333 ευρώ. Πού είναι λοιπόν τα διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα που είχε όντας εκτός πολιτικής; Απάντηση δεν δίδεται – όσο κι αν μιλάει όσο κι αν κάνει αναρτήσεις. Όπως δεν έχει δώσει απαντήσεις με ουσία σε όσα μείζονα θέματα έχουν ανακύψει και τον αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Ο θάνατος της 4χρονης Μελίνας και η εμπλοκή της πρώτης εξαδέλφης του
Ο θάνατος της μικρής Μελίνας Παρασκάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στις 29 Δεκεμβρίου 2015 μετά από χειρουργείο για κρεατάκια, στη φάση της ανάνηψης, για την οποία είχε την ευθύνη η εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Νεκταρία Πολάκη, είναι χαρακτηριστική περίπτωση του «τσαμπουκά» Πολάκη. Παρά τη συχνή – τότε ακόμη- τηλεοπτική παρουσία του και τις επαφές του με δημοσιογράφους, ουδεμία απάντηση ψύχραιμη και λογική δεν δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό όχι μόνο για το τραγικό γεγονός της απώλειας του παιδιού και τις τυχόν ευθύνες της εξαδέλφης του αναισθησιολόγου, αλλά κυρίως για την ΕΔΕ που κρατούνταν στα συρτάρια και η οποία της καταλόγιζε κλοπή και χρήση ναρκωτικών ουσιών, από τον Μάιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν στέλεχος της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα, επέμενε να αποσυνδέει την ιδιότητά του με τη σκανδαλώδη ασυλία που απολάμβανε η εξαδέλφη του. Μόνο σε μία περίπτωση αποτίναξε τον μανδύα του αναπληρωτή και ενδύθηκε εκείνον του στενού συγγενούς της αναισθησιολόγου, για να την υπερασπιστεί, να θυμηθεί τα παιδικά τους χρόνια, τη διαδρομή τους από τα Σφακιά ως την Ιατρική σχολή και τέλος να αναφέρει -παρότι απόρρητα ιατρικά δεδομένα- πως λόγω χρονίων πόνων η κυρία Νεκταρία Πολάκη ελάμβανε ισχυρά αναλγητικά, ενίοτε και οπιούχες ουσίες, όπως η πεθιδίνη που έκλεβε συστηματικά από το φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Σε απόλυτη αντίθεση με τις θορυβώδεις δημόσιες παρεμβάσεις του για την εξαδέλφη του ήταν οι «διακριτικές» παρεμβάσεις του στην πειθαρχική διαδικασία: την ΕΔΕ ανέλαβε αναισθησιολόγος, υφισταμένη γνωστής καθηγήτριας Αναισθησιολογίας και συζύγου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) κομβικό ρόλο διαδραμάτισε άλλη αναισθησιολόγος, φίλη του αναπληρωτή. Η 7η ΥΠΕ χαρακτήρισε την κλοπή των ναρκωτικών από το νοσοκομείο «αφαίρεση 14 φιαλιδίων πεθιδίνης αξίας 14 ευρώ» και με αυτό τον χαρακτηρισμό την παρέπεμψε έπειτα από πολύμηνη διαδικασία στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας. Η ποινή που επιβλήθηκε στην εξαδέλφη του κ.Πολάκη ήταν στέρηση ενός μηνιαίου μισθού, σε πέντε δόσεις! Και δεν συνυπολογίζεται σε αυτή την προκλητικά επιεική απόφαση, η ομπρέλα προστασίας που της είχε ανοίξει σε όλη τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας, ακόμη και για τη φυσική της παρουσία στο υπουργείο Υγείας: η γιατρός μπαινόβγαινε από την πίσω πόρτα στο κτήριο της Αριστοτέλους για την πειθαρχική της υπόθεση για να μην εντοπιστεί από δημοσιογράφους.
Το «στρατηγείο» στον 1ο όροφο της Αριστοτέλους και οι χειρουργικές επεμβάσεις
Ουδείς γνωρίζει αν η κυρία Πολάκη περνούσε και την πόρτα του γραφείου του εξαδέλφου της στον 1ο όροφο του υπουργείου – εκεί όπου ο αναπληρωτής υπουργός είχε τους πρώτους μήνες της θητείας του εγκαταστήσει συνεργάτες και συμβούλους και επαναχάρασσαν το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας. Έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και πολλές αναρτήσεις στο facebook. Ο κ.Πολάκης «ανακάλυψε» το σκάνδαλο Novartis και μετά το ΚΕΕΛΠΝΟ και όπως λένε από το υπουργείο Υγείας, στην πραγματικότητα όλα τα άλλα θέματα του χώρου της υγείας μπήκαν στο περιθώριο, τουλάχιστον από τον ίδιο. Ζητούσε στοιχεία μόνο για αυτά και άρχισε να ασχολείται, σχεδόν εμμονικά, με εισαγγελείς, ανακριτές, δικαστές που σχετίζονταν με αυτές τις υποθέσεις. Μάλιστα, στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ η παρέμβασή του κινήθηκε στα όρια της παρανομίας. Κατηγορήθηκε από τον τότε πρόεδρο για «μπουκάρισμα» που έκανε τον Απρίλιο του 2016 σε συνεδρίαση του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε να αλλάξουν οι προσωρινοί πίνακες που αφορούσαν στην πρόσληψη 100 γιατρών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκείνος ισχυριζόταν ότι η παράνομη παρέμβασή του ήταν επιβεβλημένη διότι υπήρχαν λάθη στη μοριοδότηση. Το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αρνήθηκε να δεχθεί τις παρεμβάσεις Πολάκη κι ενημερώθηκαν ότι…παραιτούνται μέσω facebook.
Τον Ιούλιο του 2016 ο κ. Πολάκης εμφανίστηκε πανηγυρικά δίπλα στον Πρωθυπουργό για να εγκαινιάσουν το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης, από όπου έκανε και ανάρτηση για το χειρουργείο αιμορροϊδων στο οποίο συμμετείχε σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι το νοσοκομείο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού του νησιού. Βεβαίως ουδείς είχε αμφισβητήσει τις ικανότητες των γιατρών, αυτό που αμφισβητήθηκε εντόνως ήταν αν θα στελεχωθεί το νοσοκομείο για να επιτελέσει τον ρόλο του. Και δυστυχώς, η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τους φόβους και τις ανησυχίες: το νοσοκομείο δεν έχει αποκτήσει ακόμη το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό. Έχει όμως αποκτήσει έναν, ικανό, κατά τον κ. Πολάκη, διοικητή, τον κ. Χαράλαμπο Πανοτόπουλο, ο οποίος έφυγε με τις ευλογίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από τη θέση του επικεφαλής του γραφείου τύπου του και ανέλαβε τη διοίκηση του νοσοκομείου Σαντορίνης τον Ιανουάριο του 2018.
Ο κ. Πανοτόπουλος ήταν μέχρι τότε και ο δίαυλος επικοινωνίας του αναπληρωτή με -επιλεγμένους- δημοσιογράφους. Διότι μετά την πρώτη – και τελευταία- εμφάνιση του κ. Πολάκη σε συνέντευξη τύπου για τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία σημαδεύτηκε από «τσαμπουκάδες» του αναπληρωτή σε βάρος δημοσιογράφου, ο Κρητικός δεν…τίμησε ποτέ ξανά με την παρουσία του επίσημη ή ανεπίσημη ενημερωτική συνάντηση. Εργαλείο επικοινωνίας έγιναν οι δύο λογαριασμοί του στο facebook – απο κεί χαιρέτιζε συναγωνιστές και συνοδοιπόρους, απειλούσε όσους δεν συμμορφώνονταν με τα νέα αριστερά δεδομένα της διοίκησης του ΕΣΥ, εγκαινίαζε τμήματα και κλινικές, δωρεές των καπιταλιστών που πολεμούσε, ανακοίνωνε παραιτήσεις όπως του κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου από το ΚΕΕΛΠΝΟ, εξύβριζε χωρίς όριο και τέλος «εχθρικά μέσα και δημοσιογράφους από τα βοθροκάναλα κοκ».
Ωστόσο, η χειρουργική ρόμπα αποδείχθηκε αγαπημένη ένδυση για τον αναπληρωτή υπουργό. Μετά την επέμβαση την οποία διενήργησε στη Σαντορίνη, τη φόρεσε – και φωτογραφήθηκε με αυτή- στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου. Τον Μάιο του 2017, κι ενώ είχε προηγηθεί ο θάνατος μιας γυναίκας και η νοσηλεία τεσσάρων ασθενών μετά από επεμβάσεις, λόγω μετεγχειρητικών επιπλοκών, και συνεχείς καταγγελίες εργαζόμενων για την κατάσταση των χειρουργείων, ο κ. Πολάκης πήρε το νυστέρι του και έκανε όχι μία αλλά… τρεις χειρουργικές επεμβάσεις. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, είχαν στελεχώσει τα χειρουργεία με «δανεικούς» γιατρούς από Ιωάννια και Μεσσηνία.
Ο λόγος του και οι παρεμβάσεις του επί παντός επιστητού
Ο δημόσιος λόγος του κ. Πολάκη, που πλέον εκφέρεται κυρίως μέσω των δύο προσωπικών λογαριασμών του στο facebook,συγκεντρώνει θετικά και αρνητικά σχόλια. Υπάρχουν αυτοί που βλέπουν ότι παρά την υπερβολή του είναι άμεσος, αυθεντικός, ειλικρινής λόγος. Κι εκείνοι που βλέπουν έναν άνθρωπο να δείχνει μονίμως εκτός εαυτού, να φωνάζει, να εξαπολύει ύβρεις, να προσβάλλει, να συκοφαντεί, για… όλα: στο στόχαστρο των αναρτήσεών του έχουν βρεθεί όλοι οι προκάτοχοί του στην Αριστοτέλους, πολιτικοί, συνδικαλιστές, δικαστές, εισαγγελείς, γιατροί, δημοσιογράφοι και φυσικά όλα τα στελέχη της υγείας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και στο τέλος να διεκδικεί για το εαυτό του και την κυβέρνηση που συμμετέχει το ηθικό πλεονέκτημα.
Η πρώτη του δημόσια προκλητική και υβριστική «εμφάνιση» έγινε στην πρώτη – και τελευταία με τη δική του συμμετοχή- έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Υγείας, όπου απέδειξε πως η ψυχραιμία δεν ήταν στα συν του. Οξύθυμος, ευερέθιστος, ευέξαπτος ήταν οι επιεικείς χαρακτηρισμοί που επιφύλαξαν οι δημοσιογράφοι από το πρώτο κιόλας λεπΤό του λόγου του. Το θέμα -το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για τις επικοινωνιακές καμπάνιες που υλοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο 2012 – 2014- επέτρεπε πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν έγινε καμία. Η ένταση, που υπήρχε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Αριστοτέλους, εκδραματίστηκε με ένα πρωτοφανές συμβάν: υγειονομικός συντάκτης μετά την γεμάτη τσαμπουκά ομιλία του αναπληρωτή υπουργού τον κάλεσε «να μην γαβγίζει» και αρπάζοντας την ευκαιρία ο κ. Πολάκης του είπε όσα θα ακούγονταν συχνά από τότε από τον ίδιο: «Τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάει. Το κατάλαβες; Δεν μας σταματάει». Στην ίδια επεισοδιακή συνέντευξη είπε και το περίφημο «Έπρεπε να τον θάψω τρία μέτρα κάτω από τη γη» για τον ίδιο δημοσιογράφο. Στην ίδια συνέντευξη είχε ειπωθεί και ο ιός HIV ως «XIB»!
Οι αβρότητες δεν χωρούσαν πια στις επαφές του με τους δημοσιογράφους. «Καταπιείτε τη γλώσσα σας, πνιγείτε στη χολή σας, κρεμαστείτε από τις γραβάτες σας», έχει πει μεταξύ άλλων. Κι επίσης, έχει δηλώσει ότι οι δημοσιογράφοι χρήζουν «ψυχιατρικής περίθαλψης» και ότι η κυβέρνηση θα τους «περιθάλψει τσάμπα». Βεβαίως, αυτά δεν αφορούν όλους τους δημοσιογράφους, αλλά κατά κύριο λόγο όσους εργάζονται σε «βοθροκάναλα της διαπλοκής».
Την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την ανοίκεια στάση του, απέναντι στην καταδικαστική για τον ίδιο απόφαση, στην υπόθεση του εκλιπόντος δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη, στο στόχαστρο του κ. Πολάκη μπήκε συγκεκριμένος δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κ. Δημήτρης Νανούρης. «Μπουρδοδημοσιογράφο» τον χαρακτήρισε από τοfacebook – ο κ. Νανούρης τον είχε χαρακτηρίσει «σαχλαμαρόμαγκα».
Δικαστές και εισαγγελείς αποτελούν αγαπημένους στόχους του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, στον αγώνα του για την εξυγίανση κάθε διαφθερμένου χώρου – ο τύπος και η δικαιοσύνη είναι κατά τον κ. Πολάκη συνώνυμα της διαφθοράς. «Εξαρτημένοι», «μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων», «τυφλοπόντικες και τρωκτικά» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχει γράψει ενώ σε πρόσφατη ανάρτησή του κατονόμασε ανακριτές και αντιεισαγγελείς, ζητώντας τη παρέμβαση της Δικαιοσύνης επικαλούμενος καθυστερήσεις.
Fake news και παραφιλολογίες
Εν αναμονή της μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πεδίο της ακτινοθεραπείας στο ΕΣΥ ο κ. Πολάκης τον Απρίλιο του 2016 είχε τοποθετηθεί και για το μείζον, διαχρονικά σε ελλείψεις, θέμα των μηχανημάτων και συνεπώς των αναμονών των καρκινοπαθών.Μιλώντας στη Βουλή υπαινίχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόβλημα αναμονής για ακτινοθεραπεία, χαρακτηρίζοντάς όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα σχετικά με τις πολύμηνες αναμονές των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία «παραφιλολογία».
Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, μιλώντας για τη γρίπη κατηγόρησε και πάλι τους δημοσιογράφους ότι γράφουν «fake news» για τις επιπτώσεις της εποχικής επιδημίας.Δεν δίστασε μάλιστα να βάλει στη ζυγαριά, παρότι γιατρός, τα θύματα για να μετρήσει το βάρος της επιδημίας. «Δεν είναι καμία καταστροφή, μην τρελαθούμε κιόλας» τόνισε στην συνέντευξη στο Kontra Channel, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Τα μέχρι τότε διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειχναν 39 θανάτους – αριθμός που σήμερα έχει ανέλθει στους 74.
Βεβαίως, ουδόλως εξεπλάγησαν όσοι είχαν παρακολουθήσει τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας τον περασμένο Ιούλιο κατά την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Τότε, κι ενώ οι νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά έφταναν τους 88 (σ.σ. πλέον, έχουν ανέλθει στους 100), δήλωσε ότι «αποτελεσματικά λειτούργησε το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων ‘θολώνει’ την εικόνα».
«Παράσιτο προσφάτως ανακαλυφθέν στη χώρα μας, παθογόνο για το σύστημα υγείας» ήταν ο χαρακτηρισμός που επιφύλαξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τον Οκτώβριο του 2017 για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος προσέφυγε στα δικαστήρια, κέρδισε την αγωγή σε βάρος του κ. Πολάκη, με τον τελευταίο να κάνει έφεση. Αλλά και να επανέρχεται προσφάτως με νέους υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και όλους τους συνδικαλιστές, αποκαλώντας τους μεταξύ άλλων «τσόλια», αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πώς εννοεί τον σεβασμό του σε εκλεγμένους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο και ο ίδιος υπηρέτησε.