Ενθαρρυντικές είναι οι εικόνες από την πρώτη ημέρα τήρησης του μέτρου με τις μάσκες όπως φαίνεται από την αυτοψία που έκανε το protothema.gr σε κεντρικούς δρομους και καταστήματα.
Η οδηγία που έδωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ήταν ξεκάθαρη. “Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική”. Και αυτό φαίνεται να τηρούν οι πολίτες οι οποίοι εναρμονίζονται στις οδηγίες της Πολιτείας για τη χρήση μάσκας σε Μέσα μεταφοράς και καταστήματα.
Όπως φαίνεται από τις εικόνες του protothema.gr μέχρι και στον δρόμο υπάρχουν πολίτες που χρησιμοποιούν τη μάσκα κάτι που δείχνει την ατομική ευθύνη που δείχνει ο κάθε πολίτης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να χρήσει τη μάσκα υποχρεωτική.
Σαρωτικοί έλεγχοι σε καταστήματα και ΜΜΜ
Έτσι σήμερα πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου οι πολίτες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το εφάρμοσαν στο ακέραιο. Το υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησε και ελέγχους σε καταστήματα όπου διαπιστώθηκε ότι εκτός από τους εργαζομένους και οι πελάτες τηρούσαν τη χρήση μάσκας, ενώ έλεγχοι γίνονταν και από την αστυνομία σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου και εκεί τηρούνταν το μέτρο.
Καταστηματάρχες μιλώντας στο protothema.gr εξήγησαν ότι οι περισσότεροι πελάτες φορούν τη μάσκα αλλά ακόμη και αν κάποιος την ξεχάσει τότε του δίνουν εκείνοι μόλις μπει στο κατάστημα.
«Κόκκινος συναγερμός» για την αύξηση των κρουσμάτων
Με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της εγχώριας πορείας του κορωνοϊού ολοκληρώνεται ο Ιούλιος στη χώρα μας. Ενώ μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έβλεπαν μια διαφαινόμενη σταθεροποίηση της πορείας του κορωνοϊού στην επικράτεια, τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουν ελαφρά αύξηση της διασποράς των εγχώριων κρουσμάτων. Αντίθετα, η πορεία των εισαγόμενων κρουσμάτων δεν έχει ιδιαίτερες ανατροπές και αιφνιδιασμούς για τους ειδικούς – κάτι στο οποίο θεωρείται ότι έχει συμβάλλει ο ειδικός αλγόριθμος EVA που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των τουριστών στις πύλες εισόδου.
Αυτό αποτυπώνεται και στον αριθμό των περιστατικών, εγχώριων και εισαγόμενων, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τις 28 ημέρες του Ιουλίου. Με βάση τα στοιχεία, τα εγχώρια κρούσματα ξεπερνούν για πρώτη φορά τα εισαγόμενα.
Τα εισαγόμενα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 483 – σε αυτά περιλαμβάνονται τα 11 κρούσματα από τον χθεσινό απολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Και τα κρούσματα που αφορούν σε κατοίκους -και όχι σε επισκέπτες της χώρας- είναι 491.
Τα 41 θετικά κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν χθες σε 9 Περιφερειακές ενότητες της χώρας εκτίναξαν τον αριθμό των εγχώριων κρουσμάτων, πλησιάζοντας το φράγμα των 500 κρουσμάτων σχεδόν σε έναν μήνα.
64 ανήλικοι θετικοί στην Covid-19 σε ένα μήνα
Την ευρεία κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα μας για τον Ιούλιο αποτυπώνουν και τα στοιχεία που αφορούν παιδιά που εμφάνισαν τη λοίμωξη Covid-19. Οι ανήλικοι με κορωνοϊό είχαν ήπια συμπτώματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας τις επιστημονικές παρατηρήσεις για την ελαφριά μορφή της νόσου στα παιδιά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ελάχιστα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σήμερα δύο παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Πρόκειται για ένα 11χρονο κορίτσι και ένα 10χρονο αγόρι, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του παιδιατρικού νοσοκομείου. Κατά πληροφορίες, για το ένα παιδί έχει δρομολογηθεί το εξιτήριο.
Ωστόσο, δεκάδες παιδιά καταγράφηκαν θετικά στον κορωνοϊό τον τρέχοντα μήνα. Από την αρχή του Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν εντοπισθεί 64 ανήλικοι ασθενείς σε όλη τη χώρα.
Συνολικά 265 παιδιά έχουν καταγραφεί ως κρούσματα
Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν νοσήσει από την αρχή της περιόδου της πανδημίας στη χώρα μας, τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, είναι 265, με τα περισσότερα να καταγράφονται μετά την καραντίνα.
Στις 4 Μαΐου τα παιδιά που είχαν επιβεβαιωθεί ως θετικά κρούσματα κορωνοϊού κατά το διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος ήταν 103. Ωστόσο, τα κρούσματα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα υπερδιπλασιάστηκαν από τότε μέχρι σήμερα.
Την 1η Ιουνίου ο αριθμός των παιδιών έως 17 χρόνων που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό ήταν 159. Έναν μήνα αργότερα τα παιδιά είχαν αυξηθεί στα 201.
Σε αυτά προστίθενται τα 64 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στον τρέχοντα μήνα, ανεβάζοντας τον αριθμό συνολικά στα 264 περιστατικά.
Τι σχεδιάζεται για τη χρήση της μάσκας στις εκκλησίες
Η αυξημένη κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα, και ιδίως στην Αττική, κρατά σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Στόχος τους είναι να περιοριστεί η κινητικότητα του κορωνοϊού, γι’ αυτό και επιχειρούν να υψώσουν εμπόδια στο πέρασμά του. Η επέκταση των κλειστών χώρων όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μάλιστα, οι εκκλησίες αποτελούν τους επόμενους κλειστούς χώρους – μετά τις δημόσιες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα- όπου θα γίνει απαραίτητη η χρήση μάσκας. Κατά πληροφορίες, το θέμα έχει ήδη απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο όπως και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με δεδομένο το έντονο θρησκευτικό και λατρευτικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον ερχόμενο μήνα. Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου -από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας- αλλά και το πλούσιο εορτολόγιο του Αυγούστου έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά όλων ώστε να διασφαλιστεί και το προσκύνημα και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, ο συναγερμός για τους αρμόδιους θα χτυπήσει όταν δουν να καταγράφεται σταθερά συνεχόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα συνολικά ή κατά περίπτωση, π.χ. στην Αττική όπου ήδη ο κορωνοϊός κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με άλλες περιοχές.
Μέχρι τώρα καταγράφεται κυματοειδής η πορεία του κορωνοϊού, με αυξομειώσεις στον ημερήσιο απολογισμό. Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων κινηθεί σταθερά ανοδικά, τότε θα ενταθούν και τα μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού.
Η Αττική πλέον μετρά 174 κρούσματα από τα 491 που έχουν καταγραφεί στη χώρα τον Ιούλιο. Κρούσματα έχουν εμφανιστεί την τελευταία εβδομάδα στις εξής περιοχές: Ξάνθη, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Σάμος, Αχαϊα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκιδική, Λέσβος και Κάλυμνος.