Καμπανάκι κινδύνου (πρέπει να) αποτελούν για τους υγειονομικές και ελεγκτικές αρχές καθώς και για τους πολίτες τα 17 κρούσματα λοίμωξης Covid-19 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Αττική.

Η αναλογία εισαγόμενων και εγχώριων κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 σήμερα άλλαξε δραματικά, με τα εισαγόμενα να έχουν περιοριστεί πολύ και αντίθετα τα εγχώρια να κυριαρχούν αριθμητικά στον ημερήσιο απολογισμό: από τα 36 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τα 31 αφορούν κατοίκους της χώρας, και μάλιστα εντοπίζονται σε 10 Περιφερειακές Ενότητες.

Η κυκλοφορία του κορωνοϊού φαίνεται ότι γίνεται με σταθερή ταχύτητα σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, και ζητούμενο πια για τους αρμόδιους είναι να μη δημιουργηθούν εστίες στις περιοχές όπου κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός.

Η Αττική βρίσκεται στο αρνητικό προσκήνιο, όχι μόνο λόγω των 90 και πλέον κρουσμάτων που μετρά μέσα στον Ιούλιο, αλλά διότι η πλειονότητά τους είναι «ορφανά», δηλαδή πρόκειται για περιστατικά λοίμωξης που δεν έχουν γνωστή πηγή προέλευσης.

Η κινητικότητα του κορωνοϊού στην Αττική, σαφές αποτέλεσμα της χαλαρής ή και ανύπαρκτης τήρησης των μέτρων απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής, έχει αποτυπωθεί τις τελευταίες ημέρες και στις νοσηλείες. Στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού της Αττικής νοσηλεύονται περί τους 30 ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι στην κοινότητα υπάρχουν πολλαπλάσια κρούσματα με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ

Καμπανάκι κινδύνου (πρέπει να) αποτελούν για τους υγειονομικές και ελεγκτικές αρχές καθώς και για τους πολίτες τα 17 κρούσματα λοίμωξης Covid-19 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Αττική.

Η αναλογία εισαγόμενων και εγχώριων κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 σήμερα άλλαξε δραματικά, με τα εισαγόμενα να έχουν περιοριστεί πολύ και αντίθετα τα εγχώρια να κυριαρχούν αριθμητικά στον ημερήσιο απολογισμό: από τα 36 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τα 31 αφορούν κατοίκους της χώρας, και μάλιστα εντοπίζονται σε 10 Περιφερειακές Ενότητες.

Η κυκλοφορία του κορωνοϊού φαίνεται ότι γίνεται με σταθερή ταχύτητα σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, και ζητούμενο πια για τους αρμόδιους είναι να μη δημιουργηθούν εστίες στις περιοχές όπου κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός.

Η Αττική βρίσκεται στο αρνητικό προσκήνιο, όχι μόνο λόγω των 90 και πλέον κρουσμάτων που μετρά μέσα στον Ιούλιο, αλλά διότι η πλειονότητά τους είναι «ορφανά», δηλαδή πρόκειται για περιστατικά λοίμωξης που δεν έχουν γνωστή πηγή προέλευσης.

Η κινητικότητα του κορωνοϊού στην Αττική, σαφές αποτέλεσμα της χαλαρής ή και ανύπαρκτης τήρησης των μέτρων απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής, έχει αποτυπωθεί τις τελευταίες ημέρες και στις νοσηλείες. Στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού της Αττικής νοσηλεύονται περί τους 30 ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι στην κοινότητα υπάρχουν πολλαπλάσια κρούσματα με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  36  νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)  εκ των οποίων τα 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4048 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες.

Αναλυτικότερα:
– δύο (2) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– ένα (1) από την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Αιτωολοακαρνανίας,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Κορίνθου,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Σάμου,
– δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
– δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας

xartis

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 197 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (80.0% άνδρες).

Από το σύνολο των 4048 κρουσμάτων, 1118 (27.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2059 (50.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

krousmata-thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 419906 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6212 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

deigmata_2