Έντονη αναστάτωση προκάλεσε στο νησί της Ρόδου η προσγείωση πτήσης τσάρτερ από τη Σουηδία, το μεσημέρι της Τρίτης, μιας χώρας που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα απευθείας δρομολόγια.
Η πτήση έφτασε στη Ρόδο με δημοσιογράφους και εκπροσώπους της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI, με στόχο τη διαφήμιση και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, σύμφωνα με το MEGA, στο αεροπλάνο επέβαιναν και τουρίστες από τη Σουηδία που ήρθαν στη Ρόδο για διακοπές και για τους οποίους δεν προβλέπεται ειδική άδεια. Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεν είχαν ιδέα για την απαγόρευση πτήσεων από τη Σουηδία.
«Είναι μια πτήση με ειδική άδεια»
Παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που ανέφερε ότι η πτήση είχε ειδική άδεια. «Τεστάρονται ήδη όλοι από την πτήση και δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Πράγματι ένα μεγάλο μέρος της πτήσης, περίπου 30% με 40% είναι δημοσιογράφοι και στελέχη της TUI που έρχονται για να δουν πώς λειτουργούν τα πράγματα, ώστε να προωθηθεί ο τουρισμός», είπε στο MEGA.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, δόθηκε ειδική άδεια, για λόγους προώθησης της χώρας, μετά από συνεννόηση των ελληνικών αρχών με τη σουηδική πρεσβεία.
«Δεν απαγορεύεται σε κανένα τουρίστα να έρθει από την Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση την εθνικότητα. Αυτό που απαγορεύεται είναι η απευθείας πτήση. Αν έρθουν από άλλη χώρα επιτρέπεται», υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού.
Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από τα 1.972 ελεγχθέντα μεταξύ άνω των 5.800 τεστ που ελήφθησαν χθες στα ελληνικά αεροδρόμια, μόλις δύο ήταν θετικά. Ειδικότερα, 1.032 δείγματα που ελέγχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν όλα αρνητικά. Το ίδιο συμβαίνει και με 550 δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τουρίστες που έφθασαν χθες στην Κρήτη. Από τον Προμαχώνα έγιναν 388 έλεγχοι σε ταξιδιώτες και βρέθηκαν δύο θετικά κρούσματα.
Για ποιες χώρες ισχύει απαγόρευση πτήσεων
Μετά και την ευρωπαϊκή «λευκή λίστα» η Ελλάδα επέκτεινε τη δυνατότητα εισόδου για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών, εκτός δηλαδή των κρατών μελών της ΕΕ, (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα, για την οποία οι πτήσεις θα επιτραπούν στη βάση της αμοιβαιότητας.
Απαγόρευση πτήσεων υπάρχει για Βρετανία, Τουρκία και Σουηδία, ενώ εκτός λίστας είναι, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία.