Έναν θετικό απολογισμό για το ΕΣΥ αλλά και την ανάγκη για τη ριζική αναδιάρθρωσή του διατυπώνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας με παρέμβασή της.
Η δημόσια συζήτηση για το νέο ΕΣΥ οφείλει να γίνει στη βάση των πραγματικών δεδομένων και αναγκών, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ένωση και παραθέτει μερικά από αυτά. Όπως ότι το 25% του πληθυσμού ζει με μία χρόνια πάθηση και σημαντικός αριθμός των θανάτων από τις τρεις συχνότερες αιτίες (καρδιαγγειακά νοσήματα, νεοπλασίες και παθήσεις του αναπνευστικού) θα μπορούσε να αποφευχθεί με μέτρα πρόληψης. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 20% των πολιτών έχει ανικανοποίητες ανάγκες υγείας και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το 10% αντιμετωπίζει κάθε χρόνο καταστροφικές δαπάνες υγείας. Την ίδια στιγμή η δημόσια δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα είναι στο 5% του συρρικνούμενου επί μία δεκαετία ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά το 7%.
Αναφέρονται ως θετικά βήματα η ενσωμάτωση των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εκπόνηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. Ωστόσο, οι τομές που απαιτούνται είναι πολύ ευρύτερες για να εξαλείψουν παθογένειες που χρονίζουν όπως η απουσία ενός δομημένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, η ανορθολογική κατανομή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η απουσία διαδικασιών αξιολόγησης των παρόχων και των υπηρεσιών.
Τα 6 αιτήματα των ασθενών
Οι πολίτες και οι ασθενείς έχουν ανάγκη από και δικαίωμα σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και φιλικό υγειονομικό σύστημα, το οποίο θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών:
– Εύκολη, γρήγορη και δωρεάν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στον οικογενειακό ιατρό της επιλογής μας.
– Έμφαση στην πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, μέσα από ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία και την αγωγή και προαγωγή υγείας.
– Μία νέα αντίληψη για τη νοσοκομειακή περίθαλψη που θα περιλαμβάνει δομές ημερήσιας και κατ’ οίκον νοσηλείας, μονάδες χρόνιων ασθενειών, κέντρα αποκατάστασης και ξενώνες τελικού σταδίου, κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια βάσει των τεκμηριωμένων αναγκών υγείας του πληθυσμού.
– Δραστικά μέτρα για τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας και χωρίς το βάρος των άτυπων πληρωμών που απειλούν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
– Άμεση και προσιτή πρόσβαση στο πλέον κατάλληλο φάρμακο βάσει της κλινικής αξιολόγησης, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των κατευθυντήριων οδηγιών.
– Πλήρη καταγραφή και αξιοποίηση δεδομένων μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, των μητρώων ασθενών και του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, προς όφελος των ληπτών των υπηρεσιών και με διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης του κάθε πολίτη στα προσωπικά δεδομένα του, όπως ορίζεται από το GDPR.
Καταλήγοντας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δηλώνει πως είναι έτοιμη να συμβάλει με τις προτάσεις της στη χάραξη, υλοποίηση και αξιολόγηση των πολιτικών για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσα από την οπτική και τις ανάγκες των ίδιων των χρηστών του.