Το άνοιγμα των συνόρων θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα εκτίμησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της ομάδας διαχείρισης κορωνοϊού του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από εκείνο που κινδυνεύουμε είναι «η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των πολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων οι οποίοι συνωστίζονται με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για διασπορά του ιού».
Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το δεύτερο κύμα πανδημίας, ο κ. Σύψας ανέφερε πως στόχος είναι να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. «Να μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι και εδώ θα ζητήσουμε τη συνδρομή του κόσμου. Το φθινόπωρο υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μπορεί να γίνει αλλά το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε το δεύτερο κύμα, πιστεύω όμως πως τα χειριστούμε πολύ καλύτερα από το πρώτο, με την έννοια πως είμαστε πολύ περισσότερο έτοιμοι, έχουμε περισσότερα φάρμακα και οι πολίτες ξέρουν να συμπεριφέρονται και να προφυλάσσονται καλύτερα».
«Η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού δεν θα έχει εμβολιαστεί πριν από το επόμενο καλοκαίρι»
Σε ερώτηση για το γεγονός πως στα Βαλκάνια υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και πως πολλοί έρχονται οδικώς στη χώρα μας ο καθηγητής τόνισε ότι δεν έχουν ανοίξει όλα τα σύνορα, αλλά μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όταν όμως η επιδημία βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να περάσει τα σύνορα και να έρθει και στην Ελλάδα. Είναι κάτι που το εκτιμάμε. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε επανεκτιμούνται σε καθημερινή βάση για όλες τις χώρες, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν ταξιδιωτικές οδηγίες. Και αυτό που συμβαίνει μας λέει πως ο κορονοϊός είναι εδώ και μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή δριμύτερος σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο».
Για τυχόν εξελίξεις για το φάρμακο ο κ. Σύψας ανέφερε πως ήδη έχουμε την ρεμβεσιβίδη η οποία δείχνει να βοηθά πολλούς ασθενείς να αναρρώσουν πολύ πιο γρήγορα και παλιά φάρμακα όπως είναι η κορτιζόνη και η κορχικίνη που μελέτη δείχνει πως βοηθάνε να μειώνεται η θνησιμότητα από τον COVID-19.
Όσον αφορά στο εμβόλιο, ο καθηγητής εκτίμησε, ότι εμβολιασμός του 70% του ελληνικού πληθυσμού που θα σημάνει το τέλος της πανδημίας, δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το επόμενο καλοκαίρι στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί και αργότερα.