Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίαςανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε άλλους 623 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 11.598 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει έτσι τους 29.937 νεκρούς επί συνόλου 526.447 μολύνσεων.
Μολαταύτα, χθες ο δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο, ο Μαρσέλου Κριβέλα, παρουσίασε σχέδιο σταδιακής και αντιστρέψιμης επανεκκίνησης της δραστηριότητας από σήμερα Τρίτη, που προβλέπει αρχικά την επαναλειτουργία των εκκλησιών και την επανέναρξη των ναυτικών αθλημάτων, με χρήση μέσων ατομικής προστασίας και τήρηση μέτρων κοινωνικής απόστασης. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο σχέδιο έξι φάσεων, με κατάληξη την «επιστροφή στην ομαλότητα» τον Αύγουστο. Τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν, αλλά για περιορισμένο αριθμό μαθητών, τον Ιούλιο. Οι πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να παραμείνουν υπό περιορισμό.
Η πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη εστία της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 5.462 θανάτους και 54.530 κρούσματα μόλυνσης ως το βράδυ χθες Δευτέρα. Σύμφωνα με τον δήμο της ομώνυμης πρωτεύουσας της πολιτείας, πλέον το 87% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο και το σύστημα υγείας έχει φθάσει τα όρια του κορεσμού του.
Μόνο οι ΗΠΑ, που ξεπέρασαν τους 100.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο (39.045) και η Ιταλία (33.475) θρηνούν περισσότερα θύματα από ό,τι η Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων εξαιτίας της πανδημίας.
Η χώρα έχει ασφαλώς τον υπερτριπλάσιο πληθυσμό τόσο από το ΗΒ, όσο και από την Ιταλία, ωστόσο τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας, προειδοποιούν επιστήμονες, είναι μάλλον υποτιμημένα. Ορισμένοι από αυτούς υπολογίζουν πως στην πραγματικότητα η έκταση της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι δεκαπλάσια, αν όχι δεκαπενταπλάσια, από αυτή που καταγράφουν τα κυβερνητικά δεδομένα.
Επανεμφάνιση Έμπολα στο Κονγκό: Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους και ένα 15χρονο κορίτσι