Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί άλλοι 18 θάνατοι – σε διάστημα επτά ημερών- ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 56.
Ωστόσο, από τους 56 ανθρώπους που κατέληξαν λόγω της γρίπης και των επιπλοκών της, οι 8 δεν ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά ήταν υγιείς, χωρίς επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τους επιστήμονες που εμφανίζονταν από την αρχή του έτους ανήσυχοι για την «επιθετική συμπεριφορά» της γρίπης, και συγκεκριμένα του ιού Α(Η1Ν1) που κυριαρχεί εφέτος, ιδίως έναντι παιδιών και ατόμων ηλικίας κάτω των 60 χρόνων.
Την εβδομάδα 4-10 Φεβρουαρίου, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών, εισήχθησαν 40 ασθενείς σε ΜΕΘ. Οι ασθενείς με σοβαρή γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονται σε 219.
Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται και 13 παιδιά, εκ των οποίων δύο είχαν μοιραία κατάληξη. Όπως είχαν αναφέρει οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, πρόκειται για ένα 6χρονο υγιές παιδί από την Κρήτη και για ένα βρέφος με πολύ σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα μισά παιδιά από όσα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με επιπλοκές της γρίπης ήταν υγιή, χωρίς προβλήματα υγείας, κάτι που επίσης επιβεβαιώνει τους ειδικούς που επισήμαιναν από το 2013 έχοντας πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη συμπεριφορά του πανδημικού ιού Α(Η1Ν1) ότι τα παιδιά είναι πιο εύκολοι στόχοι του.
Στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζεται πως οι επισκέψεις του πληθυσμού σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής παρουσιάζουν αύξηση κατά το διάστημα 4-10 Φεβρουαρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα έχει μέχρι στιγμής και τα θλιβερά πρωτεία στον αριθμό των νεκρών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως το κύμα της γρίπης δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή του, κάτι που τοποθετούν χρονικά την εβδομάδα που διανύουμε ή την επόμενη. Γενικώς, η κυκλοφορία του ιού Α(Η1Ν1) όπως και του άλλου ιού Α(Η3Ν2) που αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται πιο έντονη, θα διαρκέσει μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο.