Η κυβέρνηση του Κατάρ αποφάσισε χθες Δευτέρα να ανασταλούν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες και να κλείσουν όλα τα καταστήματα ως το τέλος του μηνός, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Από την απόφαση που ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο εμιράτο εξαιρούνται τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα ή κάνουν παραδόσεις τροφίμων ή/και γευμάτων κατ’ οίκον.

Εμπορικά κέντρα και εστιατόρια είχε ήδη δοθεί εντολή να κλείσουν στο εμιράτο, αλλά τα υπόλοιπα καταστήματα λειτουργούσαν.

Οι αρχές στη χώρα των περίπου 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι εντόπισαν 1.364 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 33.969. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, έπειτα από αυτόν στη γειτονική Σαουδική Αραβία, μεταξύ των έξι αραβικών κρατών του Κόλπου.

Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 ανερχόταν ως χθες σε 15 νεκρούς.

Στο Κατάρ, όπου οι μετανάστες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ο ιός εξαπλώνεται, όπως και σε άλλα κράτη του Κόλπου, κυρίως μεταξύ των χαμηλόμισθων ξένων εργαζόμενων που ζουν συχνά πολλοί μαζί.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνεται η εγκατάσταση στα κινητά τηλέφωνα όλων των πολιτών και των νομίμων κατοίκων μιας ειδικής εφαρμογής για την παρακολούθηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό από την 22η Μαΐου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου, το QNA.

Στα αυτοκίνητα εξάλλου μέχρι νεοτέρας δεν θα επιτρέπεται να επιβαίνουν πάνω από δύο άνθρωποι — ή τρεις αν στο τιμόνι βρίσκεται σοφέρ — ενώ τα λεωφορεία θα επιβιβάζουν αριθμό επιβατών που δεν θα υπερβαίνει αυτόν των μισών καθισμάτων τους.

Θα επιτρέπεται η ατομική άσκηση στους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους κοντά στις κατοικίες τους με προϋπόθεση ότι θα τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης και θα φορούν μάσκες, σύμφωνα με το QNA.