Τα emojis θα είναι διαθέσιμα σύντομα στα smartphone, όπως ανακοίνωσε με ικανοποίηση η μη κυβερνητική οργάνωση Plan International, μετά τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας διαθέσιμων emojis, όπου περιλαμβάνονται και πολλά που αντιπροσωπεύουν την αναπηρία.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ιδέα ότι, τον Μάρτιο του 2019 θα υπάρχει ένα emoji που θα αντιπροσωπεύει την έμμηνο ρύση στα πληκτρολόγιά μας σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε σήμερα στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση, που διεξάγει εκστρατεία για την άρση των ταμπού που περιβάλλουν το θέμα της γυναικείας εμμήνου ρύσης.
Σε αυτό το πλαίσιο , οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα emoji για να συζητήσουν για το θέμα αυτό.
«Το να συμπεριληφθεί ένα (τέτοιο) emoji… συνιστά ένα τεράστιο βήμα προς την απενοχοποίηση του θέματος της εμμήνου ρύσης και της κατάρριψης του στίγματος που το περιβάλλει» δήλωσε η Λούσι Ράσελ, επικεφαλής για τα δικαιώματα των κοριτσιών της Plan International UK.
«Ένα emoji δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή του τοπίου γύρω από αυτό. Το τέλος της ντροπής σχετικά με την έμμηνο ρύση ξεκινά από τη δυνατότητα να το συζητάμε ανοιχτά» επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση.
Η Plan International ξεκίνησε έναν διαγωνισμό την άνοιξη του 2017 για τον σχεδιασμό ενός emoji που θα αντιπροσωπεύει την έμμηνο ρύση. Μεταξύ των προτάσεων βρισκόταν εκείνο με μικρές σταγόνες αίματος αλλά κι ένα άλλο που απεικόνιζε μια μήτρα. Στις επιλογές των 50.000 συμμετέχοντες ήταν ένα εσώρουχο και δύο σταγόνες αίμα, κάτι που ωστόσο δεν υιοθέτησε η Unicode, η οποία αποφασίζει για τα emojis, τα οποία περιλαμβάνονται στα τηλέφωνά μας.
«Η ιδέα ήταν να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να αποκρύπτουμε», εξήγησε η ΜΚΟ,.
Η Unicode, τελικά, αποφάσισε να εντάξει ένα emoji με μια σταγόνα αίματος στον κατάλογό της. Στη λίστα, που δημοσιεύτηκε χθες, περιλαμβάνονται 59 νέα εικονογράμματα και 230 ανάλογα με τα διαφορετικά χρώματα δέρματος.
Μεταξύ των νέων emojis βρίσκονται εκείνα με αναπηρικό αμαξίδιο, σκύλους συντροφιάς για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, προσθετικά μέλη και ανθρώπους που περπατούν με μπαστούνι, σε μια προσπάθεια για καλύτερη αναπαράσταση και παράλληλα απενοχοποίηση των αναπηριών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ