Δυσάρεστες και επώδυνες εξελίξεις επεφύλασσε το τρέξιμο για έναν 44χρονο άνδρα από τη Σλοβακία. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Urology Case Reports, ο ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος υπέστη θρόμβωση των σηραγγωδών σωμάτων, ένα ζευγάρι από κυλινδρικά σώματα που περιέχουν στυτικό ιστό και εκτείνονται σε όλο το μήκος του πέους.
Ο άνδρας ψηλάφησε ένα επώδυνο εξώγκομα στη μεριά του δεξιού σηραγγώδους σώματος μια μέρα μετά το μεγάλης διάρκειας jogging, ενώ για δύο βράδια υπέφερε από επώδυνες στύσεις χωρίς να έχει μεσολαβήσει σεξουαλική επαφή ή άλλο ερωτικό ερέθισμα. Μόνο τότε αποφάσισε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο Bory της Μπρατισλάβα δήλωσαν ότι ο άνδρας είχε μια «επώδυνη και σταθερή αντίσταση» στο δεξιό σηραγγώδες σώμα του πέους. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον μαγνητικό τομογράφο, όπου και διαπιστώθηκε ύπαρξη θρόμβου 18 χιλιοστών.
Οι γιατροί επέλεξαν συντηρητική αντί χειρουργικής θεραπείας και συνταγογράφησαν αντιπηκτική αγωγή με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη (LMWH) καθώς και παυσίπονα. Μία εβδομάδα μετά και ενώ ο πόνος είχε υποχωρήσει, ο θρόμβος παρέμενε και οι θεράποντες άλλαξαν τη φαρμακευτική αγωγή λόγω ηωσινοφιλίας. Τρία χρόνια αργότερα εντοπίστηκε υπολειπόμενος θρόμβος από ινώδες, ωστόσο ο άνδρας παραμένει ασυμπτωματικός και δεν εμφανίζει προβλήματα στύσης.
Μόλις 56 περιστατικά – Οι παράγοντες κινδύνου
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, στην ιατρική βιβλιογραφία καταγράφονται 56 μόλις περιστατικά θρόμβωσης σηραγγωδών σωμάτων, κυρίως σε ηλικίες μικρότερες των 30 ετών και συχνότερη αιτία κάποιον μικροτραυματισμό στον ιστό.
Πρόκειται για σπάνια οντότητα που σχετίζεται κυρίως με έντονη αθλητική και σεξουαλική δραστηριότητα, ποδηλασία, κακοήθειες, κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ, αφυδάτωση, χειρουργική επέμβαση ή μακροχρόνια ακινησία και σπανιότερα με υπερδοσολογία ταμσουλοσίνης (φάρμακο για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη) και δευτεροπαθή πριαπισμό.
Διαβάστε επίσης:
Ασφάλιση: Όλες οι καλύψεις για «ανδρικά» ατυχήματα και τραυματισμούς
Οι 7 συχνότερες παθήσεις των όρχεων – Η κατάλληλη αντιμετώπιση
Διογκωμένος Προστάτης: Πέντε μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος