Ο 21ος αιώνας θεωρείται ο αιώνας της βιοτεχνολογίας και της ευρείας εφαρμογής της σε τομείς όπως η υγειονομική φροντίδα (ιατρική τεχνολογία, τεχνολογία ανάπτυξης φαρμάκων, φαρμακευτική βιομηχανία), η γεωπονία, η βιομηχανία χημικών, η ενέργεια και το περιβάλλον. Στον τομέα της υγείας η βιοτεχνολογία αφορά την ανάπτυξη και μαζική παραγωγή πολύπλοκων βιολογικών φαρμακευτικών προϊόντων, για προληπτικούς, θεραπευτικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς.
Σήμερα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των βιολογικών φαρμάκων είναι βιο-ομοειδή. Τι σημαίνει αυτό; Με τη λήξη της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας πολλών βιολογικών φαρμάκων, ξεκίνησε η ανάπτυξη μιας κατηγορίας εναλλακτικών εκδοχών των πρωτότυπων βιολογικών φαρμάκων, τα βιο-ομοειδή. Τα φάρμακα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με το φάρμακο αναφοράς όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τη βιολογική του δράση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, βάσει αναλυτικών συγκριτικών δοκιμών και κλινικών δοκιμών.
Εξαιτίας της δομικής και κατασκευαστικής τους πολυπλοκότητας, τα συγκεκριμένα βιολογικά προϊόντα θεωρούνται ισοδύναμα αλλά όχι γενόσημα των πρωτοτύπων. Εξ ου και ο όρος «βιοομοειδή» (biosimilar), ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στην Αμερική.
Από το 2006 οπότε και εγκρίθηκε το πρώτο βιοομοειδές φάρμακο, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα βιοομοειδή φάρμακα που έχουν εγκριθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις τους όπως τα υπόλοιπα βιολογικά φάρμακα.
Τα βιο-ομοειδή προσφέρουν στην ιατρική κοινότητα οικονομικές και θεραπευτικά ισοδύναμες εναλλακτικές στα βασικά, αλλά πολύ πιο ακριβά φάρμακα αναφοράς Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι ασθενείς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε βιολογικές φαρμακευτικές θεραπείες και επομένως περισσότεροι ασθενείς θα μπορούν να θεραπευτούν με τον ίδιο προϋπολογισμό, ή να εξοικονομηθούν χρήματα για την χρηματοδότηση άλλων θεραπειών.
Η θεραπεία της επόμενης μέρας
Τα τελευταία 18 χρόνια, τα βιο-ομοειδή καταλαμβάνουν σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αγοράς βιοφαρμάκων, ενώ το 60% όλων των νέων φαρμάκων είναι βιολογικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2030, η κατανάλωση σε αξίες, ανάμεσα σε βιολογικά και χημικά φάρμακα, θα είναι 70% σε βιολογικά φάρμακα και 30% σε χημικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ηδη ο ΕΜΑ έχει εγκρίνει πάνω από 85 βιο-ομοειδή φάρμακα από το 2006, έτος της πρώτης έγκρισης. Επίσης 4 στα 10 βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε. σήμερα σε αξίες είναι βιοομοειδή.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO, συνεπής στη δέσμευσή της για πρωτοπορία, γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που επενδύει δυναμικά στον τομέα της Βιοτεχνολογίας και των βιο-ομοειδών φαρμάκων, με στρατηγικές επενδύσεις στην Ε&Α και παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων βιολογικής προέλευσης. Η ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα βιο-ομοειδών φαρμάκων της DEMO θα έχει έδρα το υπό κατασκευή Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Αγιο Στέφανο Αττικής με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού φαρμάκου. Η επένδυση υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0.» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Η DEMO δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο Παραγωγής Βιολογικών Φαρμάκων στην Ελλάδα και διασφαλίζει την επάρκεια του εθνικού συστήματος υγείας και σε βιο-ομοειδή φάρμακα. Οι επενδύσεις και το πρόγραμμα της DEMO στον τομέα της Βιοτεχνολογίας αποτελούν στρατηγικής σημασίας έργα που αναβαθμίζουν τον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο, τοποθετώντας τη χώρα στην αιχμή της καινοτομίας.