Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΥΓΕΙΑ ολική αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με οικογενή θρομβοπάθεια Platelet Storage Pool Disease (PSPD), μια διαταραχή των αιμοπεταλίων που προσδίδει στα άτομα που πάσχουν αιμορραγική διάθεση μέτριου/ σοβαρού βαθμού.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο ΥΓΕΙΑ από τον εξειδικευμένο χειρουργό ισχίου, κ. Κωνσταντίνο Ζάχο εφαρμόζοντας μια εξελιγμένη μορφή της τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας Direct Superior και σε συνεργασία με τον Αναισθησιολόγο κ. Σπυρίδωνα Καλακώνα και την Αιματολόγο κα. Ευθυμία Μελισσάρη.
Η ασθενής προσήλθε με υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου που λόγω της έντονης και αδιάγνωστης αιμορραγικής διάθεσης δεν είχε χειρουργηθεί. Στο ιστορικό της η ασθενής είχε επεισόδια από παρατεταμένες μικρο-αιμορραγίες κατά την εξαγωγή δοντιών και βαριές μηνορραγίες, ενώ σε προηγούμενες επεμβάσεις (χολοκυστεκτομή, καισαρική) παρουσίασε απειλητικές για την ζωή της αιμορραγίες. Η αγνώστου αιτιολογίας αιμορραγική διάθεση μετά από ενδελεχή έλεγχο αναγνωρίστηκε ως οικογενής θρομβοπάθεια συμβατή με «Platelet Storage Pool Disease» και στη συνέχεια καταρτίστηκε το αιμοδοσιακό πλάνο, το οποίο θα παρείχε ικανοποιητική διεγχειρητική και μετεγχειρητική αιμόσταση.
Η εφαρμογή αυτού του πλάνου σε συνδυασμό με την χρήση της τροποποιημένης τεχνικής Direct Superior, επέτρεψαν στην ασθενή να υποβληθεί με ασφάλεια σε μια σχεδόν αναίμακτη ολική αρθροπλαστική ισχίου και τέσσερις ημέρες μετά το χειρουργείο να επιστρέψει στο σπίτι της πλήρως κινητοποιημένη.
Σχολιάζοντας ο θεράπων ιατρός κ. Ζάχος τόνισε ότι: «Tο ΥΓΕΙΑ με το άρτια καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό του, καθώς και την υψηλού επιπέδου υλικοτεχνική του υποδομή, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι σε θέσει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα απαιτητικά περιστατικά επιτρέποντας τους ιατρούς του να εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνικές. Η κα. Μελισσάρη και ο κ. Καλακώνας συμπλήρωσαν ότι καταλυτικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος ήταν η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των διάφορων τμημάτων του Νοσοκομείου μας».
Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε μετά το Πάσχα – Ποιους αφορούν
Παιδικός καρκίνος: Οι 10 άξονες προσφοράς του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ
Ιός RSV: Ποιοι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη ΜΕΘ και στη διασωλήνωση