Νέα εκδήλωση, στη σειρά της ενημερωτικής πρωτοβουλίας με γενικό θέμα «Απαντήσεις της σύγχρονης Ιατρικής σε καίρια θέματα Πρόληψης για την Υγεία», οργάνωσαν η Interamerican και η Αθηναϊκή Mediclinic για τους εργαζομένους και συνεργάτες των πωλήσεων της εταιρείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου στο αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της Interamerican , με συντονιστή τον Αντώνη Γερονικολάου, γενικό διευθυντή της κλινικής. Από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Αθηναϊκής Mediclinic αναπτύχθηκαν θέματα οφθαλμολογικού και δερματολογικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην πρόληψη.
Ο Στράτος Γκοτζαρίδης, χειρουργός οφθαλμίατρος, ειδικός στη χειρουργική υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς και επιστημονικός συνεργάτης της Αθηναϊκής Mediclinic, μίλησε για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Ο διακεκριμένος χειρουργός αναφέρθηκε στα γνωρίσματα της πάθησης, κατά την οποία οι αρτηρίες στον αμφιβληστροειδή αποδυναμώνονται και διαρρέουν, δημιουργώντας μικρές αιμορραγίες. Τα αγγεία, που διαρρέουν, οδηγούν συχνά σε διόγκωση ή σε οίδημα αμφιβληστροειδούς με αποτέλεσμα την ξαφνική ελάττωση ή και απώλεια όρασης. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν μυωψίες («μυγάκια») ή φωταψίες («λάμψεις»).
Ο κ. Γκοτζαρίδης επεσήμανε ότι, ανάλογα με το στάδιο, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αντιμετωπίζεται με ενδοβολβικές εγχύσεις anti-VEGF φαρμάκου, παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία με Argon Laser ή χειρουργικά με υαλοειδεκτομή. Όπως υπογράμμισε ο ομιλητής, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που είναι σε θέση να διατηρήσουν τα κατάλληλα επίπεδα γλυκόζης αίματος αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα ματιών από εκείνους που δεν προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο της κατάστασής τους. Η διατροφή και η άσκηση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία των διαβητικών και οι επιπλοκές στην όραση μειώνονται κατά πολύ με τον τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο.
Ο Νικόλαος Αρ. Καραμαούνας, χειρουργός οφθαλμίατρος και διευθυντής του οφθαλμολογικού τμήματος Αθηναϊκής Mediclinic, μιλώντας για τον καταρράκτη ανέφερε ότι η συχνότερη χειρουργική επέμβαση στην Ιατρική, με τα καλύτερα αποτελέσματα και τη μεγαλύτερη ασφάλεια, δεν είναι από όλους το ίδιο αντιληπτή. Επιχειρείται η απάντηση στα συχνότερα ερωτήματα για τη φύση και τη συμπτωματολογία της νόσου, για τον τρόπο αντιμετώπισης, τις εναλλακτικές λύσεις για το μετεγχειρητικό οπτικό αποτέλεσμα και την περιεγχειρητική συμπεριφορά και προφύλαξη του ασθενούς.
Τέλος, ο Γιώργος Λάριος, δερματολόγος αφροδισιολόγος, διευθυντής του δερματολογικού τμήματος της Αθηναϊκής Mediclinicαπαντώντας το πολύ επίκαιρο ερώτημα «Ήλιος: Φίλος ή Εχθρός», εξήγησε ότι η ενέργεια από το φως του ήλιου είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή στον πλανήτη μας, καθώς περιέχει το ορατό φως που είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση και τις υπέρυθρες ακτίνες που παράγουν τη ζέστη, η οποία είναι αναγκαία για την επιβίωση μας. Ο ομιλητής τόνισε πως το ορατό φως, αποτελεί τμήμα του ηλιακού φάσματος το οποίο χρειάζονται τα μάτια μας για να δουν, ενώ ρυθμίζει και το βιολογικό ρολόι μας. Η ψυχική διάθεσή μας και το αίσθημα ευεξίας, ενδέχεται να επηρεαστούν από το ορατό φως, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει ένα είδος μελαγχολίας του χειμώνα, που χαρακτηρίζεται ως «εποχική συναισθηματική διαταραχή». Πολύ μικρές ποσότητες της υπεριώδους ακτινοβολίας διεγείρουν, επίσης, τη σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα.
Όπως παρατήρησε ο κ. Λάριος, κατά τα τελευταία 25 χρόνια οι δερματολόγοι προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους από τον ήλιο και την ηλιοθεραπεία, με σκοπό να αποτρέψουν την πολύωρη έκθεση του σώματος στον ήλιο. Σήμερα, τεκμηριωμένα πλέον, γνωρίζουμε ότι η επανειλημμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση) με ξηρότητα, καφέ και ερυθρές κηλίδες, χαλάρωση και ρυτίδες ιδιαίτερα σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει και σε ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, ο οποίος αποτελεί πλέον έναν από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως.
Η εν λόγω σειρά των ενημερωτικών εκδηλώσεων εγγράφεται στις πρακτικές της Interamerican με τις οποίες η εταιρεία ανταποκρίνεται στον Στόχο 3 των UN Sustainable Development Goals για «καλή υγεία και ευημερία». Η εταιρεία και η ιδιόκτητη κλινική της αξιοποιούν, έτσι, την εμπειρία και κατάρτιση των επιστημονικών συνεργατών για την ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας.