Τα νέα δεδομένα τα οποία επιδρούν στην πορεία της υγείας του πληθυσμού και κατ’ επέκταση στις νέες ανάγκες στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κακή υγεία των πολιτών μειώνει το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κατά 15% ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για το φάρμακο, μέσα και από τις δεσμεύσεις απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της χώρας για μείωση των επιβαρύνσεων των φαρμακευτικών εταιρειών.
«Οι συνθήκες που επικρατούν διεθνώς αλλά και ειδικότερα στη χώρα επιτάσσουν μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας. Αυτό θα είναι εφικτό αν εστιάσουμε στην υγεία σας επένδυση με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και αν αποφύγουμε την απλοϊκή θεώρηση πως πρόκειται για κοινωνικό κόστος. Η φαρμακευτική καινοτομία ήρθε και πάλι στο προσκήνιο λόγω της ανακάλυψης των εμβολίων κατά της covid 19. Όμως αυτό δεν είναι παρά μία σταγόνα στον ωκεανό της ερευνητικής δραστηριότητας των φαρμακευτικών εταιρειών που διεξάγεται παγκοσμίως», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Παράλληλα ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στη διενέργεια κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα 8.000 φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο που στοχεύουν σε ασθένειες οι οποίες αποτελούν απειλή για την υγεία του πληθυσμού όπως ο καρκίνος, οι διάφορες λοιμώξεις, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.λπ.
«Την ίδια στιγμή η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι προκλήσεις πολύ εύκολα θα εκτοπίσουν τις ευκαιρίες αν δεν αλλάξουμε τη θεώρηση που έχουμε για τα πράγματα. Συγκεκριμένα θα ήθελα να τονίσω τα εξής:
• Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας δυστυχώς ο πληθυσμός μειώνεται ενώ η ηλικία του αυξάνεται.
• Το επιδημιολογικό προφίλ του Ελληνικού πληθυσμού σταθερά χειροτερεύει.
• Περίπου 3 στους 10 Έλληνες έχουν παχυσαρκία.
• Διεκδικούμε την πρωτιά στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη – τι χειρότερη παρακαταθήκη για το μέλλον.
• Πάνω από ένας στους 10 ενήλικες ζει με Σακχαρώδη Διαβήτη, σχεδόν 4 στους 10 με υπέρταση και 6 στους 10 με υπερχοληστερολαιμία, ενώ 4 στους 10 συνεχίζουν να καπνίζουν.
• Η επίπτωση των διαφόρων μορφών καρκίνου προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 18,5% κατά την περίοδο 2020-2040.
Η θύελλα λοιπόν είναι προ των πυλών αλλά αυτή η συγκεκριμένη δεν αντιμετωπίζεται με πρόσκαιρα μέτρα – όπως η «Μπάρμπαρα» που είχαμε πρόσφατα – αλλά με μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το σχήμα συμψηφισμού επενδύσεων με clawback που ξεκίνησε από το 2019.
«Όμως αυτό που φαίνεται να λείπει είναι ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την υγεία και πολύ περισσότερο για το φάρμακο.
Υπάρχουν μάλιστα δυο τομείς που είμαστε ουραγοί :
• Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και πιο συγκεκριμένα του χώρου του φαρμάκου και
• Η Ορθολογική χρήση των διατιθέμενων πόρων με την εισαγωγή μέτρων εξοικονόμησης και ελέγχου της ζήτησης», είπε.
Πλεύρης: Νέο μοντέλο αξιολόγησης καινοτόμων θεραπειών
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με τη σειρά του ανέφερε πως «ξεκινήσαμε από ένα βασικό κενό που υπήρχε: ότι κάποιοι πιστεύουν στρεβλά πως δημόσια υγεία είναι κάτι άλλο που σχετίζεται με τις υπηρεσίες Υγείας και όχι με την Υγεία του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό διασφαλίσαμε πόρους από το ταμείο ανάκαμψης ώστε να υπάρχουν πέντε διαφορετικά και οργανωμένα προγράμματα πρόληψης. Το επόμενο πλαίσιο σχετίζεται με τα νοσοκομεία. Αφενός μεν στο πλαίσιο της υλικοτεχνικής υποδομής και αφετέρου στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού. Συνδυαστικά προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπο να γίνει πιο ελκυστικό το σύστημα Υγείας».
«Όσον αφορά στη φαρμακευτική πολιτική, σημαντικό ρόλο παίζει το clawback και η συζήτηση έχει δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ευρώπη έκανε μια στρατηγική επιλογή: να αποξενωθεί από την παραγωγή του φαρμάκου. Αυτό δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό την κρίση φαρμάκων που ζήσαμε πρόσφατα καθώς 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν πλήρως τους πολίτες τους σε ότι αφορά τα φάρμακα. Από την άλλη, σημαντικό ρόλο έπαιξε η εξάρτηση της παραγωγής από της πρώτες ύλες τη Ασίας, η αύξηση των λοιμώξεων, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εμείς το αντιμετωπίσαμε λιγότερο ως χώρα επειδή έχουμε εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, ενώ συνεργαστήκαμε εγκαίρως με τους αρμόδιους φορείς. Σε αυτό το σκέλος επιχειρήσαμε από το καλοκαίρι και ακολουθήσαμε μια πολιτική προστασίας με το μηχανισμό του clawback. Με τον τρόπο αυτό τα νοσοκομεία μας δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε και πάλι πως μεγάλη σημασία έχει πλέον η δραστηριότητα των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μόλις έρχεται μια νέα θεραπεία αυτή θα πρέπει να πηγαίνει στις ενδείξεις που πραγματικά έχουν θεραπευτικό όφελος. Θα πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση ώστε να πάρουμε την καλύτερη θεραπεία και θα γίνεται και το κλείδωμα ασθενών το οποίο επιλέγουμε. Με τον τρόπο αυτό έχεις μια καινούργια δαπάνη που θα μπαίνει στον προϋπολογισμό, αν το συνδυάσεις με την υποκατάσταση που γίνεται. Αυτό που θα επιτυγχάνεται: Αφενός μεν η μία θεραπεία που έρχεται θα γίνεται με όρους κλειδώματος ασθενών, ενδείξεων και άρα με μια απόλυτη προβλεψιμότητα και από την άλλη πλευρά δεν θα επωμίζονται τα φάρμακα που είναι ήδη στον προϋπολογισμό αυτήν την αύξηση της δαπάνης λόγω της καινούργιας θεραπείας και δεν θα δημιουργηθεί αύξηση του clawback. Θεωρούμε ότι αυτή η εξίσωση, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις που θα γίνουν είναι ένα μοντέλο που θα οδηγήσει και στη βιωσιμότητα και στην ένταξη νέων θεραπειών και παράλληλα στον εξορθολογισμό ενός μέτρου που μπήκε σε έκτακτες συνθήκες όμως επειδή έχει διευκολύνει πάρα πολύ δεν έχει οδηγήσει ποτέ την πολιτεία να λάβει τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει».
Στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ χαιρετισμό έκαναν επίσης ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Γιώργος Καπετανάκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός.
Διαβάστε επίσης:
Φάρμακα: Εξαιρούνται από το clawback σκευάσματα με τιμή κάτω από 7,5 ευρώ