Σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε κυριακάτικο φύλλο μεγάλης κυκλοφορίας, ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, αποτυπώνει τις συνέπειες του disrupt του κορωνοϊού, λειτουργικά και οικονομικά, για τον κόσμο των επιχειρήσεων και ειδικότερα για την ασφαλιστική αγορά. Όπως τονίζει, η INTERAMERICAN διαχειρίστηκε με εξαιρετική αποτελεσματικότητα τις δύο προτεραιότητες βιωσιμότητας: τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας και την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων, των συνεργατών και των πελατών της.
«Στη σειρά των αποσταθεροποιητικών αλληλεπιδράσεων που παράγει μια τέτοια συστημική κρίση, καταφέραμε να διατηρήσουμε τη λειτουργικότητα και τον βηματισμό μας με σταθερή την παραγωγική δραστηριότητα, με κερδοφορία και με βελτιωμένο το μερίδιο αγοράς. Αυτό οφείλεται στην άμεση προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας, χάρη στον προχωρημένο ψηφιακό μετασχηματισμό του οργανισμού», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της εταιρείας.
Αναφορικά με τις προκλήσεις, παρατηρεί ότι φέτος τα αποτελέσματα ειδικά για την ασφαλιστική αγορά θα επηρεαστούν κατ’ αναλογία της πορείας της οικονομίας, σημειώνοντας ότι ο κλάδος ήδη έχει δείξει ανθεκτικότητα και έχει ικανοποιητικούς δείκτες φερεγγυότητας. «Έχουμε μπροστά μας την αξιοποίηση των μαθημάτων που πήραμε αυτή την περίοδο. Αξίζει να διατηρήσουμε την ευελιξία της τηλεργασίας, επιλεκτικά. Επίσης, να επανεκτιμήσουμε τους τρόπους διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, να εστιάσουμε στις σύγχρονες ασφαλιστικές ανάγκες», επισημαίνει ο κ. Καντώρος, συμπληρώνοντας ότι το business plan του οργανισμού δεν έχει αλλάξει, καθώς η INTERAMERICAN βρίσκεται σε μια φάση οργανωτικού μετασχηματισμού, ο οποίος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εκφράζει την προσδοκία για διατήρηση της λειτουργικής κερδοφορίας και αποδοτικότητας σε κρίσιμους τομείς της αγοράς πέρα από την παραδοσιακή ασφάλιση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τομέα της υγείας, στον οποίο η INTERAMERICAN επενδύει συνεχώς, με τον πελάτη σταθερά στο επίκεντρο. Ειδικότερα για το 2021, τονίζει τη βούληση να είναι η εταιρεία μέρος μιας επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας, συνεισφέροντας στη θωράκισή της απέναντι στην αβεβαιότητα, αφού υπάρχει αναπτυξιακό δυναμικό στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Ακόμη, ο Γιάννης Καντώρος θεωρεί πως το πιο σημαντικό μήνυμα των καιρών είναι η αναγκαιότητα για συνεργασίες, σε κάθε επίπεδο. Όπως επισημαίνει, ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος για την κοινωνική ευημερία αν αναπτυχθούν συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο συνταξιοδοτικό, στην κάλυψη της υγείας, στην αντιμετώπιση των κινδύνων. «Στην INTERAMERICAN, για παράδειγμα, έχουμε μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία και ανάπτυξη υποδομών στην πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας. Η μητρική εταιρεία ACHMEA είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστής υγείας στην Ευρώπη και στο ολλανδικό μοντέλο, συνεργάζεται ουσιαστικά με το δημόσιο», υπογραμμίζει. Αναφέρεται και στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για μια γρήγορη ανάκαμψη, αλλά και της καινοτομίας, που για την εταιρεία είναι στρατηγική προτεραιότητα. «Η καινοτομία περιλαμβάνει και την ψηφιακή τεχνολογία, αφού η συμπεριφορά των καταναλωτών στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση των μεγάλων επιταχύνσεων αλλάζει τον κόσμο και την αγορά. Βιώσιμες θα είναι οι επιχειρήσεις που θα ανταποκριθούν. Σήμερα, μετά την πανδημία, στην Ελλάδα μια στις τρεις επιχειρήσεις θα χρειαστεί βοήθεια στις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού της για να υπάρξει στην επόμενη ημέρα», σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι η επιτυχής διαχείριση των έκτακτων συνθηκών της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να έχει συνέχεια σε μια μετάβαση προς την κανονικότητα χωρίς πισωγυρίσματα και επομένως, χρειάζεται πειθαρχία για τον έλεγχο της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της κανονικότητας.
Για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN πιστεύει ότι στην οικονομία, τα μέτρα που δρομολογούνται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα του κορμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ενθαρρυντικά, ενώ για την ασφαλιστική αγορά αναμένει πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, πέρα από την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και φορολογική ενθάρρυνση της ιδιωτικής ασφάλισης. «Φυσικά, όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα περιέχουν την απασχόληση. Το μέλλον της εργασίας είναι κομβικό, καθορίζει τη συνέχεια» λέει, ενώ θεωρεί πως θα χρειαστούμε ως εθνική οικονομία μια ευρύτερη παραγωγική βάση, καθώς είναι υψηλού κινδύνου επιλογή να περιμένουμε τα πάντα από τον τουρισμό.