Με σκοπό να βάλουν αποφασιστικά στο κάδρο της ψυχικής υγείας το επιτακτικό ζήτημα της αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών, ο Ελληνικός Κλάδος της WAPR σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ, την Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο και την ΕΠΑΨΥ διοργανώνουν διημερίδα στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2019 με τίτλο: «Το δικαίωμα στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση: Σύγχρονες διεθνείς πρακτικές» – «Μετά τη διάγνωση τι;», «Μετά τη νοσηλεία πώς;».
Αυτά είναι δυο μόνο από τα βασικά ερωτήματα στα οποία έγκριτοι και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του συνεδρίου, αναδεικνύοντας τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα και τις καλές πρακτικές τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών την Τρίτη 5 Νοεμβρίου από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα θα συζητηθούν πυρηνικά ζητήματα και προβληματισμοί για τις προοπτικές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ελλάδα ενώ θα αναδειχθούν παραδείγματα καλών πρακτικών και εφαρμοσμένα μοντέλα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό από ειδικούς του χώρου της Ψυχιατρικής και της Ψυχιατρικής Αποκατάστασης που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Παγκόσμια Εταιρεία για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), η οποία και αποτελεί την διεθνή επιστημονική εταιρεία «ομπρέλα» που παράγει θεωρία στην Ψυχιατρική Αποκατάσταση και καλύπτει τις αντίστοιχες εφαρμογές της σε φορείς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Τα κακώς κείμενα» που είναι δημιουργία των μελών της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα – Καισαριανής του Αιγινητείου Νοσοκομείου και θα ακολουθήσει σχολιασμός – συζήτηση με επιφανείς ψυχιάτρους που έχουν ειδικά ασχοληθεί με θέματα σχετικά με την Τέχνη και την Ψυχιατρική.
Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει μια σειρά συνολικά τεσσάρων εργαστηρίων – workshops, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους έμπειρους εισηγητές σε ένα ζωντανό διάλογο, με θεματικές όπως ανθρώπινα δικαιώματα και αποϊδρυματοποίηση, σύγχρονες οικογενειακές προσεγγίσεις στα ζητήματα της αποκατάστασης, θεσμική ψυχοδυναμική εποπτεία καθώς και το μοντέλο ανάκαμψης όπως εφαρμόζεται στο επίπεδο των ομότιμων θεραπευτών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου και τις δύο ημέρες, οι εργασίες θα «χρωματίζονται» από έργα ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, οι χώροι διεξαγωγής του συνεδρίου θα πλαισιώνονται από τις ακόλουθες παράλληλες δράσεις:
- Έκθεση φωτογραφίας – Δημιουργήματα από το Νοσοκομείο Ημέρας του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Τμήμα ασθενών με οριακή διαταραχή και ψύχωση).
- Έκθεση εικαστικών έργων από το Κέντρο Επαγγελματικής Προεργασίας (Κ.Ε.Π.) και Αποκατάστασης του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
- 45’ | Έκθεση τέχνης ληπτών ψυχικής υγείας, Καλλιτεχνικό εργαστήρι Κέντρου Ημέρας Αγίας Παρασκευής ΕΠΑΨΥ (επιμέλεια έκθεσης από Αριάδνη Καναβάκη, εμψυχώτρια μέσω τέχνης και συντονίστρια του εργαστηρίου)
- Έκθεση έργων ζωγραφικής, αγιογραφιών και προϊόντων καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας- χρυσοτυπίας των μελών- ασθενών του Σωματείου Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές «Η Αναγέννηση» και της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας «ΙΑΣΩΝ».
- Έκθεση φωτογραφικού υλικού από τις κοινωνικοθεραπευτικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου Ημέρας του ΕΠΙΨΥ
Η πρακτική της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που μπαίνει πλέον στο κέντρο των σύγχρονων ψυχιατρικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων αντιστρατεύεται στη λογική που θέλει τους ασθενείς «εντός των τειχών» και σηματοδοτεί το άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά και από την κοινωνία. Αποσκοπεί ως εκ τούτου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα με διαπολιτισμική αξία, αφού χτυπά τον πυρήνα της στιγματιστικής νοοτροπίας που οδηγεί τον ψυχικά ασθενή στην κοινωνική απομόνωση, στον αυτοστιγματισμό και στην εσωστρέφεια και τον κάνει τελικά να νιώθει ο παρίας της κοινότητας στην οποία ανήκει.
Έτσι, με αφορμή το άνοιγμα του διαλόγου για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, οι τέσσερεις επιστημονικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια «πρόσκληση» προς το κοινωνικό σώμα για αποδοχή απέναντι στον πάσχοντα αλλά και σε μια «πρόσκληση» προς τους ασθενείς για εξωστρέφεια, για άνοιγμα προς την κοινωνία, στην οποία όλοι μας, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και μη, οφείλουμε να τους εμπεριέχουμε.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών (ΠΟΣΟΨΥ), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚΟΙΣΠΕ).
Χώρος: ΕΠΙΨΥ (Σωρανού του Εφεσίου 2, Αθήνα)
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 5 και 6 Νοεμβρίου 2019
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα πατώντας εδώ.
Η εγγραφή στο συνέδριο πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση της ακόλουθης φόρμας: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScNAyrGawaGuhbSgLh2xeJ6O7Dg-Km6FEv4C5dRRDU_2x3zag/viewform