Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η τελετή της ορκωμοσίας των αριστούχων ιατρών από όλο τον κόσμο, στον Όρκο του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο της Κω, παρουσία κορυφαίων θεσμικών, επιστημονικών και ακαδημαϊκών παραγόντων.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που ενισχύει τη σύνδεση της σύγχρονης ιατρικής με τις αρχές και τις αξίες της Ιπποκρατικής παράδοσης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών μαζί με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, ο Δήμος Κω, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος της Κω.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, κ. Γιώργος Πατούλης, συνεχάρη τους νέους ιατρούς, επισημαίνοντας ότι η τελετή αυτή αποτελεί βασικό στόχο για τη διάδοση της γνώσης για τις αρχαίες ρίζες της Ιατρικής και τη μεταλαμπάδευση των αξιών της Ιπποκρατικής Ιατρικής στους σημερινούς και αυριανούς ιατρούς της διεθνούς κοινότητας, καθώς και στους Ιατρικούς Συλλόγους ανά τον κόσμο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «Στόχος και όραμά μας είναι να διευρύνουμε τον κύκλο των αριστούχων ιατρών που συμμετέχουν σε αυτή την ορκωμοσία, προσελκύοντας τους αριστούχους φοιτητές από τα μεγαλύτερα ξένα πανεπιστήμια».

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε επίσης τη στρατηγική σύνδεση του Τουρισμού Υγείας με την Ιπποκρατική Ιατρική, τονίζοντας ότι η διάδοση της γνώσης για τις αρχαίες ελληνικές ρίζες της Ιατρικής και η μεταλαμπάδευση των αξιών της Ιπποκρατικής φιλοσοφίας αποτελούν βασικούς πυλώνες της διεθνούς συνεργασίας και προώθησης της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού ιατρικού τουρισμού. Τελετάρχης στην εκδήλωση της ορκωμοσίας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας κ Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω κ. Νίκος Παπαντωνίου.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Σταύρος Αυγουστίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για τη σπουδαία εκδήλωση πραγματοποίησε μια συγκινητική ομιλία, όπου αναφέρθηκε στα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Κύπρο, με τη συμμετοχή των τραγουδιστών Μιχάλη Βιολάρη και Κωνσταντίνας Κωνσταντίνου, καθώς και της ορχήστρας που αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνο Χατζηχριστοδούλου, Δημήτριο Σαββαΐδη και Σπύρο Βλάχο. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος ανέλαβε ο κ. Γιώργος Παγιάτης, ενώ την παρουσίαση έκανε η εικαστικός Σκεύη Γιαπάνη.

Το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου αναφορικά με την Ιπποκρατική Εβδομάδα, με τους αρίστους φοιτητές από ξένα πανεπιστήμια να παρακολουθούν σημαντικές ομιλίες από την ελληνική επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της Ιπποκρατικής Εβδομάδας αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε καθοριστική και η συμμετοχή των Πανεπιστημίων του εξωτερικού με εκπροσώπους από το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και το Λιντς της Αγγλίας, από το Βελιγράδι και από την Αμερική.

Χαιρετισμό στις εργασίες του συνεδρίου απηύθυναν ο Δήμαρχος της Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, η Έπαρχος της Κω, κα Κωνσταντίνα Σβύνου, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Κω κα Κατερίνα Γαβαλά, ο Πρόεδρος των Special Olympics κ. Διονύσιος Κοδέλλας, ενώ διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυναν, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η Υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής κ. Σπύρος Μεζίτης, ο Πρόεδρος του European Association of Professors Emeriti, κ. Γιώργος Χριστοδούλου, ο Καθηγητής Καρδιολόγιας και Αντιπρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, οΚοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης.

Σημαντικές τοποθετήσεις και ομιλίες έδωσαν ο Καθηγητής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος της Κω κ. Στέφανος Γερουλάνος, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών κ. Αντώνιος Πολυδώρου και ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω κ. Γιώργος Τάλλαρος.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν, ο Αντιπρόεδρος Β’ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Vexillum Sciacca κα Βασιλική Μπαφατάκη, ο Χειρουργός και Καθηγητής Ανατομίας κ. Δημήτρης Φιλίππου, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Χρούσος, η Εμβρυοκαρδιολόγος και Λέκτορας Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κα Βικτωρία Πολυδώρου, η η Απόφοιτη Νοσηλευτικής κα Αναστασία Κοιλού και ο Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γεώργιος Στεφανάκος.