Η 15η Οκτωβρίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως η Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού – ένα σύμβολο αυτονομίας και ελευθερίας για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Το λευκό μπαστούνι αποτελεί το διαβατήριό τους, για να κινούνται με αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία στον κόσμο. Η ιστορία του ξεκινά στη δεκαετία του 1920 στην Αγγλία, με αφορμή την ανάγκη να γίνει αισθητή η παρουσία αυτών των ατόμων στην κοινή καθημερινότητα. Ο φωτογράφος James Biggs, μετά από ένα ατύχημα που του στέρησε την όραση, βάφει το μπαστούνι του λευκό για να το κάνουν πιο εύκολα αντιληπτό οι οδηγοί.

Δέκα χρόνια αργότερα, στη Γαλλία, η μουσικός και συγγραφέας Guilly d’Herbemont προτείνει τη χρήση του λευκού μπαστουνιού ως ένα είδος προστατευτικού συμβόλου για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η ιδέα της έγινε πραγματικότητα το 1931, όταν η ίδια δωρίζει τα δύο πρώτα λευκά μπαστούνια σε τυφλούς, παρουσία υπουργών, και σύντομα ακολουθούν 5.000 ακόμη για τους Γάλλους βετεράνους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και άλλους πολίτες.

Την ίδια περίοδο, στην Αμερική, ξεκινά ένα κίνημα προώθησης της χρήσης του λευκού μπαστουνιού. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ειδικός αποκατάστασης Richard E. Hoover αναβαθμίζει το μπαστούνι και δημιουργεί τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, θέτοντας τις βάσεις για την εκπαίδευση στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό. Το 1964, η 15η Οκτωβρίου καθιερώθηκε επίσημα στις ΗΠΑ ως Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού, τιμώντας έτσι αυτό το πολύτιμο εργαλείο και τον ρόλο του στη ζωή των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Πρόσκληση σε Ημερίδα

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 σας προσκαλούν στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν με θέμα: «Ο ρόλος του Λευκού Μπαστουνιού στην ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με οπτική αναπηρία». Για την αξία και σπουδαιότητα του λευκού μπαστουνιού θα ακούσουμε μαρτυρίες από άτομα που δεν τους δόθηκε η δυνατότητα εκπαίδευσης στη χρήση του λευκού μπαστουνιού και στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, από άτομα που είχαν την εμπειρία της εκπαίδευσης, αλλά και από άτομα που είναι ακόμα σε λίστα αναμονής. Θα γίνουν επίσης σχετικές εισηγήσεις από την Υπηρεσία Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και θα δοθούν πολύτιμες για όλους μας σύντομες οδηγίες/συμβουλές τεχνικής συνοδείας που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στην Καλλιθέα, Αθηνάς 17, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 από τις 10:30 έως τις 14:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στόχος μας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της εκπαίδευσης κινητικότητας και προσανατολισμού, καθώς και για τη σπουδαιότητα της σωστής και ασφαλούς συνοδείας.

Θεματολογία Ημερίδας:

  • Η σημασία του Λευκού Μπαστουνιού για την αυτονομία των ατόμων με προβλήματα όρασης
  • Εκπαίδευση κινητικότητας και προσανατολισμού: Βασικές αρχές και οφέλη
  • Τεχνικές συνοδείας και πώς να προσφέρουμε βοήθεια με τρόπο που να προάγει την ανεξαρτησία
  • Πρακτικά παραδείγματα και εφαρμογές στην καθημερινή ζωή

Με την υποστήριξη όλων μας, μπορούμε να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΕΣΥ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για κρούσματα covid και γρίπης – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις ιώσεις του χειμώνα

Η Ελλάδα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως – Το πρόγραμμα που διαφυλάσσει τη γονιμότητα

Αντισυλληπτικά: Για ποιες γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού – Οι ειδικοί απαντούν