Το 34ο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (ISEE 2022) θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Με 1.200 εγγεγραμμένους συνέδρους με φυσική παρουσία και 500 που θα λάβουν μέρος μέσω της online πλατφόρμας του συνεδρίου, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και αναμένεται να αναδείξει τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, τις πολιτικές που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα της επιδημιολογίας αλλά και γενικότερα στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας.
Έχει εκτιμηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης στην ανθρώπινη υγεία δεν προκύπτει από γενετικούς παράγοντες, αλλά συμβαίνει λόγω επιδράσεων φυσικών περιβαλλοντικών παραγόντων (όπως π.χ. η ρύπανση του αέρα εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, το κλίμα, ο θόρυβος), διαφόρων συμπεριφορών (όπως π.χ. το κάπνισμα ή η ανθυγιεινή διατροφή) και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και των αλληλεπιδράσεων τους.
Το Συνέδριο ISEE εστιάζει στον ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία και στις πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας από περιβαλλοντικές εκθέσεις.
Η θεματολογία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1. Επιδράσεις σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά
2. Τους τρόπους με τους οποίους η πολεοδομία και οι χρήσεις γης επιδρούν στην υγεία
3. Πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στην υγεία με πολυδιάστατους τρόπους
4. Ποσοτικές εκτιμήσεις για συγκεκριμένους κινδύνους ώστε να ενημερώνονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και το κοινό
5. Τρόπους με τους οποίους ο πληθυσμός μπορεί να συμβάλλει ενεργά σε μια έρευνα ώστε να μεγαλώσει η ευαισθητοποίηση στα σχετικά προβλήματα («συμμετοχική επιδημιολογία»)
6. Το μεγάλο ζήτημα των περιβαλλοντικών γεωγραφικών ανισοτήτων και διεθνώς, μεταξύ των χωρών, αλλά και εντός των χωρών ή των πόλεων
7. Ιδιαίτερα μεγάλο μέρος των ανακοινώσεων αναφέρεται σε νοσήματα του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και σε καινούργια θέματα όπως είναι οι επιδράσεις σε νευρολογικά νοσήματα και ειδικότερα στην άνοια, σε διαβητικά άτομα ή στις σχολικές επιδόσεις.
Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές εκθέσεις, ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην κλιματική αλλαγή, στη ρύπανση αέρα και νερού, σε προβλήματα των πόλεων (θόρυβος, πολεοδομικά χαρακτηριστικά) κλπ. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η έννοια του exposome (έχει μεταφραστεί ως «εκθεσίωμα») που εκφράζει τις συνολικές εκθέσεις σε παράγοντες του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και είναι μια έννοια που θα εξειδικευτεί σε αρκετές παρουσιάσεις του Συνεδρίου.