Το ygeiamou.gr, το marieclaire.gr και το protothema.gr, τίμησαν την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου 2021), προβάλλοντας τις «Γυναίκες της Πρώτης Γραμμής». Τέσσερις γυναίκες με θέσεις αυξημένης ευθύνης στον τομέα της Υγείας, που εν καιρώ πανδημίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.
Δρ. Μάτα Τσικρικά: «Για κάθε βήμα σ’ αυτή τη ζωή πρέπει να μπορείς να πάρεις μια καθαρή ανάσα»
Η Δρ. Μάτα Τσικρικά, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, ιατρός Δημόσιας Υγείας, πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, μίλησε στη δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος, protothema.gr & ygeiamou.gr, Παναγιώτα Καρλατήρα, για την πρωτόγνωρη κρίση υγείας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Η κυρία Τσικρικά εργάζεται στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα νοσοκομείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και τους τελευταίους 12 μήνες, η πανδημία έγινε αιτία τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της να εργαστούν σκληρά παραμερίζοντας την προσωπική τους ζωή.
«Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν όταν κλήθηκα να ενημερωθώ για την απώλεια ενός εξαίρετου συναδέλφου, 42 ετών, ο οποίος άφησε πίσω τρία παιδιά. Χάθηκε εν ώρα καθήκοντος», θυμάται η πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, και αισθάνεται απεριόριστη χαρά και υπερηφάνεια κάθε φορά που ένας ασθενής αποσωληνώνεται και βγαίνει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η κυρία Τσικρικά μιλά ακόμα και για την επιλογή της να γίνει γιατρός, πόσο εύκολο ήταν να συνδυάσει επαγγελματική και οικογενειακή ζωή και την ευθύνη του να είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος. «Όλα νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εμείς οι γυναίκες. Έχουμε τον τρόπο μας», λέει με χαμόγελο η Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος του «Σωτηρία».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της κυρίας Δρ. Τσικρικά:
Δρ. Ελένη Γαλάνη: «Οι γυναίκες έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί»
Η Δρ. Ελένη Γαλάνη, Παθολόγος – Ογκολόγος, ιδρυτικό μέλος του δικτύου «Γυναίκες στην Ογκολογία» μίλησε στη διευθύντρια σύνταξης του ygeiamou.gr, Μαίρη Μπιμπή για την επιλογή της να ακολουθήσει μια μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενη ειδικότητα και πως η πανδημία άλλαξε τις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών.
«Το σύμπαν συνωμότησε μαζί μου και διάλεξα την Ογκολογία! Όταν ξεκίνησα την πρώτη μου ειδικότητα, την Παθολογία, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο ‘Άγιοι Ανάργυροι’ βρέθηκα σε μια κλινική αμιγώς ογκολογική. Εκεί αισθάνθηκα ότι θα γίνω Ογκολόγος», θυμάται η κυρία Γαλάνη.
Και προσθέτει ότι «οι γυναίκες λόγω των πολλαπλών ρόλων που η κοινωνία μας έχει ‘αναθέσει’ έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Επίσης από πολύ νωρίς έχουμε εξασκήσει την υπομονή, κάτι που ειδικά στην Ογκολογία είναι πολύ σημαντικό προτέρημα».
Αναφερόμενη στην πανδημία η κυρία Γαλάνη σημειώνει ότι «έχουμε επηρεαστεί όλοι. Ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς που ζουν ούτως ή άλλως μια ‘πανδημία’, αυτή του καρκίνου, ήρθε τώρα να προστεθεί και μια νέα πανδημία, της covid-19, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητα, το συναίσθημα και την επικοινωνία».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της κυρίας Γαλάνη:
Παρασκευή Μιχαλοπούλου: «Όταν εμείς είμαστε καλά αυτό έχει αντίκτυπο και στους γύρω μας»
Η κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Αντιπρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», μίλησε στη Digital Director του marieclaire.gr, Εβίτα Τσιλοχρήστου την συγκυρία που οδήγησε στην ίδρυση του συλλόγου πριν από 33 χρόνια και τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία.
«Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η μη επαφή. Οι γυναίκες έχουμε την τάση να αγκαλιαζόμαστε. Να πιάνουμε η μια το χέρι της άλλης. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες», σημειώνει η κυρία Μιχαλοπούλου και προσθέτει ότι παρά την πανδημία, «η πρόληψη παραμένει ο βασικός πυλώνας του συλλόγου μας. Ο καρκίνος του μαστού στα αρχικά στάδια δεν έχει συμπτώματα γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε βάλει στη ζωή μας την πρόληψη και κάθε χρόνο ανάλογα με την ηλικία μας να μην αμελούμε τις εξετάσεις μας».
Απαντώντας στο καίριο ερώτημα πως είναι η ζωή μετά τον καρκίνο, η Αντιπρόεδρος του «Άλμα Ζωής» λέει ότι «κάποιες γυναίκες, κι εγώ προσωπικά θεωρώ, ότι η ζωή μετά τον καρκίνο γίνεται καλύτερη».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της κυρίας Μιχαλοπούλου:
Φωτεινή Μπαμπανάρα: «Να δώσουμε στις γυναίκες τις θέσεις που τους αξίζουν»
Η κυρία Φωτεινή Μπαμπανάρα, Msc., Country Head of Communications and Patient Engagement της Novartis Hellas μίλησε στην Editor in Chief του Marie Claire, Γαλάτεια Λασκαράκη για τις επαγγελματικές προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της πανδημίας.
«Η πανδημία δημιούργησε μια μεγάλη ανισορροπία στο πως κατανέμουμε το χρόνο μας και πως μπορούμε να εξισορροπήσουμε επαγγελματική και προσωπική ζωή», εξηγεί η κυρία Μπαμπανάρα σημειώνοντας τον μικρό αριθμό γυναικών σε θέσεις ευθύνης, ενώ παράλληλα η μεγάλη μάζα των γυναικών έχουν πληγεί περισσότερο επαγγελματικά ειδικά σε χώρους, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Η επικεφαλής Επικοινωνίας της Novartis Hellas αναλύει την στρατηγική της εταιρείας για ίσες ευκαιρίες στους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι το 58% των απασχολούμενων στη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία είναι γυναίκες, με την πλειοψηφία αυτών σε θέσεις ευθύνης.
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει «γυάλινη» οροφή για τις γυναίκες στην Ελλάδα, η κυρία Μπαμπανάρα υπενθυμίζει ότι «μόλις το 6,3% των CEOs στην Ελλάδα είναι γυναίκες» τονίζοντας όμως ότι «πρέπει ο καθένας από τη μεριά του να κάνει ότι μπορεί για να εξαλείψει τα στερεότυπα και να σπάσουμε το φαινόμενο της γυάλινης οροφής».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της κυρίας Μπαμπανάρα: