Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί πράξη που αφορά στην έννοια του σχετίζεσθαι, αλλά και στην ενδυνάμωση της έννοιας της ομάδας, της προσφοράς και της αλληλεγγύης και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση ήδη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι και τις τάξεις του Λυκείου.
Η σημασία ενός ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές έγκειται στη διαμόρφωση ανθρώπων ενημερωμένων, πολιτών με αυξημένη ευαισθησία απέναντι σε κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτικά ζητήματα –έγκειται στην δημιουργία μιας κοινωνίας που περνάει από το «εγώ» στο «εμείς».
Με τη χρήση του παιχνιδιού, της μεταφοράς και των συμβόλων κινητοποιούμε με τρόπο δημιουργικό και εκπαιδευτικό την ανάπτυξη της ταυτότητας του εθελοντή αιμοδότη, αλλά και επεξεργαζόμαστε και μετουσιώνουμε φόβους και δυσκολίες που μπορεί να ενέχονται σε αυτή τη διαδικασία, επιτρέποντας στα παιδιά να μιλήσουν και να εκφραστούν για ζητήματα που ενδεχομένως δεν κατανοούν ακόμα πλήρως και να εστιάσουν σε έννοιες, να λύσουν απορίες, να βιώσουν συναισθήματα.
Στόχοι προγράμματος:
* Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών γύρω από τα ζητήματα της εθελοντικής αιμοδοσίας
* Ενδυνάμωση της έννοιας της ομάδας, της αλληλεγγύης της αποδοχής και της ισότητας.
* Ανάπτυξη της αίσθησης του «ανήκειν», του «μοιράζομαι» και «επικοινωνώ».
Συντονίστριες:
Ειρήνη Καβαλάρη, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια και Εικαστική-Εκφραστική Ψυχοθεραπεύτρια.
Ανδρονίκη Νικολακάκη, Κοινωνιολόγος- Σύμβουλος εξαρτήσεων- Δραματοθεραπεύτρια.
Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, με ΜΑ στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία.
Η δράση υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Τα προγράμματα:
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Παράλληλα πραγματοποιείται πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την εθελοντική αιμοδοσία.
Στόχος είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της εθελοντικής αιμοδοσίας και να διδαχτούν ενεργητικές τεχνικές και θεωρητικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην μετέπειτα αλληλεπίδραση με τους μαθητές (Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου) μέσα στην τάξη. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση του ΕΚΕΑ, μπορεί να λειτουργήσει ως εισαγωγή των σχολείων στις αντίστοιχες δράσεις που υλοποιούνται για μαθητές, έτσι ώστε να διευκολύνεται η αποτελεσματικότερη προετοιμασία κι ουσιαστικότερη συμμετοχή τους στις δράσεις αυτές. Μέσα από την ενεργοποίηση συμμετοχικών και διαδραστικών μεθόδων και από την παρουσίαση θεωρητικού υλικού, οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να ανασύρουν έννοιες που ήδη κατέχουν και να ανακαλύψουν νέους δημιουργικούς τρόπους ευαισθητοποίησης των μαθητών και μετάδοσης του μηνύματος του εθελοντισμού.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις
μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά 9.00 με 14.00,
στα τηλέφωνα: 2132146716 (Κα Αλιχάν) και 2132146726 (Κα Γιαννουλάκη)