Το Καρδιομεταβολικό Kέντρο του Metropolitan Hospital (και ευρύτερα των Θεραπευτηρίων Metropolitan, μελών του Ομίλου HHG) σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών οργανώνουν και εξαγγέλλουν ετήσιο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα και λειτουργία Καρδιομεταβολικού Σχολείου για γιατρούς, στο πλαίσιο της αναγκαιότητας επικέντρωσης και εξειδίκευσης γνώσεων στην Καρδιομεταβολική Ιατρική.
Καρδιομεταβολική ιατρική: μια νέα εκπαιδευτική αναγκαιότητα
Η επιδημία της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δεν δείχνει σημεία υποστροφής, τόσο παγκόσμια όσο και στην Ελλάδα. Αν και η κάθε καρδιομεταβολική διαταραχή συνδέεται σημαντικά με την καρδιαγγειακή νόσο, η αλληλοσυσχέτιση και η συνύπαρξη των διαταραχών αυτών αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Προκύπτει ως εκ τούτου η ανάγκη συγκροτημένης, εξειδικευμένης και τεκμηριωμένης γνώσης στο πεδίο αυτό, στο πεδίο δηλαδή της καρδιομεταβολικής ιατρικής, όπως πλέον ονομάζεται στην Αμερική αυτός ο τομέας της Ιατρικής. Το τοπίο επίσης της θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρδιομεταβολικών αυτών διαταραχών έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και νέες θεραπευτικές κατηγορίες με ευρύτερες πλειοτροπικές, συστημικές δράσεις έχουν προστεθεί, ιδίως στον τομέα του διαβήτη. Έτσι η θεωρητική γνώση για τις πτυχές της καρδιομεταβολικής ιατρικής συνδυασμένη με την άρτια θεραπευτική γνώση θα δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πεδίο πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιομεταβολικών διαταραχών και καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες.
Οι μετεκπαιδευόμενοι θα εκπαιδευτούν σε τομείς της εσωτερικής παθολογίας, της προληπτικής καρδιολογίας και της διαβητολογίας. Το παθολογικό-διαβητολογικό μέρος είναι ο μεταβολισμός, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, οι λιποπρωτεϊνικές διαταραχές, η υπέρταση και οι διαταραχές οι οφειλόμενες στο lifestyle. Το δε καρδιολογικό εστιάζεται στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της αθηροσκληρυντικής καρδιαγγειακής νόσου, στις ηλεκτροκαρδιολογικές και υπερηχογραφικές γνώσεις, στον απεικονιστικό και εργαστηριακό καρδιαγγειακό έλεγχο, στην καρδιακή αποκατάσταση, στην αγγειακή ιατρική κ.λπ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Καρδιομεταβολικού Σχολείου είναι διάρκειας 60 ωρών (επισυνάπτεται). Τα μαθήματα του προγράμματος θα γίνονται στο αμφιθέατρο του Metropolitan Hospital, με ενδεχόμενη, ταυτόχρονη τηλεπαρακολούθηση.
Η εκπαιδευτική διαδικασία απευθύνονται σε παθολόγους, διαβητολόγους, καρδιολόγους και γενικούς γιατρούς.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στις 15 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Metropolitan Hospital θα πραγματοποιηθεί το εναρκτήριο μάθημα του Καρδιομεταβολικού Σχολείου.
Θέμα: Νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στα καρδιομεταβολικά νοσήματα το 2020
Ομιλητές (κατ’ αλφαβητική σειρά): Γ. Κολοβού, Α. Μελιδώνης , Δ. Τουσουλής, Σ. Φούσσας.
Στο 1ο μάθημα, στην 1η παρουσίαση που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Metropolitan Hospital θα γίνει και η παρουσίαση της εκπαιδευτικής αυτής πρωτοβουλίας προς τους δημοσιογράφους.
Θα ήταν τιμή μας να παρευρεθείτε
Συντονιστές Οργάνωσης:
- Δρ Γ. Κολοβού, Σ. Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας Metropolitan Hospital
- Δρ Α. Μελιδώνης, Σ. Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital
- Δρ Δημ.Τούσουλης, Διευθυντής Καθηγητής Καρδιολογίας Α΄ΠΠΚ
- Δρ Στ. Φούσσας Συντονιστής Καρδ. Τομέα Metropolitan Hospital και General