Στα καίρια ζητήματα που απασχολούν εργαζόμενους και επιχειρήσεις αυτήν την δύσκολη για την οικονομία περίοδο αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Όπως είπε στο «Mega», «η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας κινήθηκαν με πρωτοφανή ταχύτητα και αυτό που συντελέστηκε στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη. Και για αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.
Μέσα σε απειροελάχιστο διάστημα οργανώσαμε σύστημα καταγραφής σε ειδική πλατφόρμα στην «Εργάνη» με τη δυνατότητα να καλύψουμε όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Κι έτσι τώρα είμαστε έτοιμοι για τα αιτήματα καταγραφής των εργαζομένων, μέσα από τα οποία θα αρχίσουν οι πληρωμές. Είμαστε το πιο οργανωμένο κράτος και δείξαμε απίστευτη ταχύτητα».
Δίνοντας μια εικόνα για το πόσες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είναι 270.197 επιχειρήσεις και αντιστοιχούν σε 392.272 εργαζόμενους.
Από 1η Απριλίου ξεκινούν και οι εργαζόμενοι την καταγραφή τους, συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.
Σχετικά με τους ΚΑΔ, ανέφερε ότι «σε δύο ημέρες, αύριο μεθαύριο, κλείνει και το θέμα των ΚΑΔ, άρα κλείνει το κεφάλαιο της οικονομίας και θα συμπεριλάβουμε όλους τους εργαζόμενους. Δεν θα μείνει κανείς εκτός. Εκτός θα μείνουν μόνον οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται».
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο μέτρο της εκ περιτροπής απασχόλησης και στις επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά και για το πόσο καιρό θα ισχύσει.
Την περίοδο που θα τελειώσει η κρίση, το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, θα σταματήσει αυτόματα, είπε.
Ενώ τόνισε, ότι μετά το τέλος της κρίσης, οι εργοδότες που έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ δεν θα μπορούν να κάνουν απολύσεις για ενάμισυ μήνα μετά.
«Η απόφαση αυτή για την προστασία των εργαζομένων είναι πρωτοφανής για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα του εργοσήμου δεν έχει υπάρξει ακόμη πρόβλεψη.
Η Ευρώπη δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό και τις ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειές του
Κορωνοϊός- Γερμανία: 6.294 κρούσματα σε μία μέρα -Δραματική αύξηση
Κορωνοϊός – Σύνοδος Κορυφής: Αδιέξοδο για το «κορωνο-ομόλογο» μετά το «nein» της Μέρκελ