Βέβαιη και αναμενόμενη θεωρούν οι ειδικοί την επιδημική έξαρση της νόσου Covid-19 στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου για το θέμα του κορωνοϊού, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα. Εκτιμά δε πως θα νοσήσει το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων, και συνεπώς οι αριθμοί και τα ποσοστά των ασθενών δεν έχουν σε αυτή τη φάση σημασία.
«Ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη των υγειονομικών αρχών» είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος, μιλώντας για το κρούσμα του 66χρονου από την Ηλεία που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου με σοβαρή πνευμονία τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ένα κρούσμα που πυροδότησε την έκρηξη της νόσου Covid-19 και στη χώρα μας, καθώς «αποκάλυψε» δεκάδες περιστατικά στην ευρύτερη Δυτική Ελλάδα.
Μέχρι και χθες το πρωί είχαν καταγραφεί εννέα κρούσματα, με τον 66χρονο να είναι το ένατο κρούσμα. Ωστόσο, η ιχνηλάτηση που ξεκίνησε αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε το περιστατικό, οδήγησε σε άλλα 21 κρούσματα μέσα σε λίγες ώρες. Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης ιχνηλατήθηκαν 400 επαφές. Ειδικότερα, από τους 24 ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει σε προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους πριν από μερικές ημέρες – επέστρεψαν στις 27 Φεβρουαρίου- και ελέγχθηκαν, οι 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Συνολικά, στην εκδρομή συμμετείχαν 53 άτομα, με τη διαδικασία του ελέγχου να συνεχίζεται όπως και με εκείνη της ιχνηλάτησης των επαφών τους.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου νοσηλεύονται μέχρι τώρα εννέα άτομα, εκ των οποίων οι έξι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Οι άλλοι τρεις βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση, είπε ο κ. Τσιόδρας, συγκεκριμένα ο 66χρονος νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία και άλλοι δύο, η σύζυγος και ένας ιερέας, με λοίμωξη του αναπνευστικού.Ωστόσο, πρόκειται για μία κατάσταση δυναμική που εξελίσσεται συνέχεια και τα δεδομένα αναμένεται να αλλάξουν.
Σε επιδημική φάση η Ευρώπη
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η Ευρώπη είναι σε επιδημική φάση και ότι καταγράφονται πολλαπλές εισαγωγές της νόσου με επακόλουθο τη μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. «Υπάρχουν τοπικές εξάρσεις και συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα. Σε αυτή τη φάση πρέπει να μειωθεί η ένταση και η έξαρση της νόσου και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας» περιέγραψε ο ειδικός πως θα κινηθεί και η Ελλάδα. «Η πρόληψη και η ανάσχεση της νόσου είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ηλικιωμένων αποτελούν τα μείζονα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται» είπε.
Τα καθ’ υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθος, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, δεν μπορούν να την αποτρέψουν
«Πλησιάζουμε στην επόμενη φάση, όπου ό,τι έγινε στη Δυτική Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες περιοχές, και θα ληφθούν τα ίδια μέτρα. Τα ταξίδια δεν έχει νόημα να απαγορευτούν. Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να συνεχιστούν» τόνισε.
Μιλώντας για την επόμενη φάση ο ειδικός διαβεβαίωσε πως «υπάρχει προγραμματισμός, έχει γίνει καταγραφή υλικού, φαρμάκων, έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του προσωπικού των ειδικών μονάδων υγείας του συστήματος, έχει γίνει πρόβλεψη για ΜΕΘ».
Στην επόμενη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «η αδυναμία επιτήρησης εργαστηριακού ελέγχου δεν σημαίνει ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό. Όταν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, πάντα κερδίζει ο πληθυσμός» είπε χαρακτηριστικά.