Καθολική πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της «μηδενικής πείνας» (Zero Hunger) μέχρι το 2030. Αυτό είναι το μήνυμα που προωθεί η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και το οποίο υιοθετεί στην πράξη το Ινστιτούτο Prolepsis, με τον σχεδιασμό πολιτικών και την υλοποίηση προγραμμάτων παρέμβασης για την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το Ινστιτούτο Prolepsis υπογραμμίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας και αλλαγής στάσης ζωής σε σχέση με τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες. Να αναπτύξουμε δηλαδή, τη συλλογιστική εκείνη κατά την οποία η καθημερινή επιλογή των τροφίμων που θα καταναλώσουμε θα αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία μας, θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη της επάρκειας τροφής για όλους και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.
Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί που σχεδίασε το Ινστιτούτο Prolepsis και έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Υγείας συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με το πρότυπο διατροφής που προτείνει η επιτροπή EAT – Lancet, στο πλαίσιο ενός συστήματος βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων. Σύμφωνα με την επιτροπή EAT – Lancet που αποτελείται από 37 κορυφαίους επιστήμονες από 16 χώρες, η παγκόσμια κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων θα πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2050 και η κατανάλωση τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 50%. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί που αναπτύχθηκαν το 2014 για τον ελληνικό πληθυσμό αποσκοπούν στην προώθηση διατροφικών συνηθειών που να συνάδουν με το Μεσογειακό πρότυπο, ένα πρότυπο τεκμηριωμένα προστατευτικό για το περιβάλλον. Διακρίνεται για την υψηλή κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης όπως φρούτα/λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, την περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την περιστασιακή κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη. Υπό αυτήν την κατεύθυνση, η επιστημονική ομάδα των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών αναγνωρίζοντας, μεταξύ άλλων, την αξία της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής όχι μόνο για ένα υγιές σώμα αλλά και για έναν υγιή πλανήτη, συστήνει την υιοθέτησή του, σε αντιστοιχία με το ενδεικτικό διατροφικό πρότυπο που προτείνει η Επιτροπή EAT – Lancet.
Προσθέτουμε λοιπόν, περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή μας, αποφεύγουμε τα τρόφιμα πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι, μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων, σεβόμαστε την ίδια την τροφή, τους παραγωγούς και τη γη. Εντάσσουμε την παραδοσιακή ελληνική διατροφή στην καθημερινότητά μας, η οποία έχει ευεργετικές επιδράσεις στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας, ενώ παράλληλα αποτελεί πρότυπο που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, μέσα από το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ το Ινστιτούτο Prolepsis κάνει πράξη, για ένατη συνεχή σχολική χρονιά, το αίτημα του FAO για πρόσβαση των παιδιών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στην υγιεινή διατροφή. Αυτές τις μέρες επεκτείνεται σε 11 επιπλέον σχολεία η καθημερινή σίτιση με τα υγιεινά γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Το Πρόγραμμα υλοποιείται για ένατη συνεχή σχολική χρονιά στα σχολεία που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, προσφέροντας κάθε πρωί γάλα, υγιεινά αρτοσκευάσματα και φρούτα σε χιλιάδες μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται καίρια η επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας που μαστίζει τον πληθυσμό και ιδιαίτερα, τις πιο ευπαθείς ομάδες που συχνά οδηγούνται σε ανθυγιεινές επιλογές για τη διατροφή τους.
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή φορέων, οργανισμών, εταιρειών και εκατοντάδων συμπολιτών μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από το 2012, έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 15 εκατομμύρια γεύματα σε 690 σχολεία και περίπου 110.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ μπορείτε να βρείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και χρήσιμες συμβουλές μπορείτε να βρείτε στους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, εδώ.