*Γράφει ο Μιχάλης Νικολάου, MD, MSc, PhD Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Κατ’οίκον Νοσηλείας του Γενικού Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου των Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» και εμπνευστής του πρωτοποριακού προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ»
Kαι απ’ ότι αποδεικνύεται δεν είναι μόνο η ασφαλής μεταφορά και χορήγηση αμιγώς νοσοκομειακών φαρμάκων στο σπίτι του ασθενούς με χρόνια νόσο αλλά πολλά περισσότερα. Μέσα από την διαδικασία του Οίκοθεν συντελείται η βελτιστοποίηση των πόρων της υγείας με αποτελεσματικότερη χρήση των υπηρεσιών και μείωση των υπερβολικών εξετάσεων. Επίσης επιτυγχάνεται η καλύτερη διαχείριση της ροής των ασθενών με ιεράρχηση των περιστατικών (ασθενείς με κινητικά προβλήματα εντάσσονται κατά προτεραιότητα) και με διασυνδεδεμένες υπηρεσίες κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων με τη βοήθεια του ΚΕΦΙ και του Κ3.
Η πρόληψη και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας επιτελείται συγχρόνων με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες από το κλιμάκιο του Οίκοθεν στην οικία του ασθενούς με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της ανάγκης για νοσηλεία των ασθενών ενώ παράλληλα βελτιώνει και βελτιστοποιεί την εμπειρία.
Η μείωση του χρόνου αναμονής, η καλύτερη οργάνωση, η συνεχής παρακολούθηση και η ολιστική προσέγγιση είναι σημαντικά χαρακτηριστικά που εξάγονται από την μελέτη ικανοποίησης που πραγματοποιήσαμε με τη βοήθεια των ασθενών οδηγώντας και εξασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει και τα οικονομικά οφέλη αφού μέσω του Οίκοθεν επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας, η μείωση των καταχρήσεών, ο έλεγχος των φαρμάκων και η αποτροπή της επίσκεψης των «χρόνιων» περιστατικών στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου.
Από την 1 Ιουνίου του 2023 περισσότεροι από 160 ασθενείς με καρκίνο έχουν λάβει την θεραπεία τους από το κλιμάκιο του Αγίου Σάββα ενώ πάνω από 210 ασθενείς έχουν λάβει συνολικά την υπηρεσία του Οίκοθεν στην ελληνική επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οίκοθεν αφορά όλα τα χρόνια νοσήματα ενώ μέχρι στιγμής έχει «ανοίξει» για ασθενείς με ογκολογικά νοσήματα, με αιματολογικές κακοήθειες και με Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μέσα σε ένα χρόνο Οίκοθεν περισσότερες από 1000 θεραπείες χορηγήθηκαν στα σπίτια των ασθενών με αποτέλεσμα την αποδέσμευση αντίστοιχων κλινών από το τμήμα ημερήσιας νοσηλείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». Στην μελέτη σχεδιασμού για το νοσοκομείο μας, έχουμε υπολογίσει περισσότερες από 4100 θεραπείες ανά χρόνο να χορηγούνται στα σπίτια των ασθενών με την επέκταση στο Οίκοθεν ΙΙ.
Σημαντική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα προσφέρει η αποδέσμευση πόρων από το Ταμείο Οικονομικής Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, που διαχειρίζεται ο ΟΔΙΠΥ και θα συμβάλει με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό, βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων κλιμακίων (γιατρός – νοσηλευτής) και στην επέκταση καθημερινής λειτουργίας Οίκοθεν με την δυνατότητα όλο και περισσότερων ασθενών να εντάσσονται την υπηρεσία.
Αποτελεί κορυφαίο στοίχημα της χώρας μας η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και από αυτό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η υγεία.
Εάν «συνδέσουμε» όλα τα ανωτέρω με την διαδικασία της ψηφιοποίησης που συντελείται μπορεί να υποθέσει κανείς ως έναν εν δυνάμει επιτεύξιμό μελλοντικό στόχο την μετάβαση στα «Έξυπνα Νοσοκομεία» (Smart Hospital) με τη χρήση συστημάτων απομακρυσμένης συνεργασίας και διασύνδεσης ασθενούς – ιατρού και νοσοκομείου. Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως, το ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» κάνανε την αρχή και είναι τα πέντε νοσοκομεία που μέχρι στιγμής παρέχουν υπηρεσίες Οίκοθεν, ενθέτοντας υψηλή – ψηφιακή τεχνολογία, ενώ στόχος για το 2025 είναι να διπλασιαστούν τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια της χώρας μας, επεκτείνοντας παράλληλα τις θεραπευτικές κατηγορίες και τις συνεργασίες.
Καρκίνος: Πρόληψη και πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σώζουν ζωές – Το βίντεο του ΠΙΣ
Μάριος Θεμιστοκλέους: Παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς