*Γράφει η δρ. Τσικρικά Σταματούλα, Πρόεδρος Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

H δρ. Τσικρικά Σταματούλα

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο και την προώθηση της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας, θέλοντας να μας υπενθυμίζει ότι η καταπολέμηση του καρκίνου είναι μία διαρκής πρόκληση που απαιτεί συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναδειχθεί η άμεση σχέση μεταξύ του καρκίνου και του καπνίσματος, καθώς το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου. Παρά την πρόοδο στις θεραπείες και την έρευνα για τον καρκίνο, το κάπνισμα, είτε μέσω του κύριου ρεύματος είτε μέσω της παθητικής έκθεσης, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους κυριότερους αιτιολογικούς παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων τουλάχιστον 70 είναι γνωστές για την καρκινογόνο τους δράση. Οι τοξικές αυτές ουσίες προκαλούν συστηματικές βλάβες στον οργανισμού, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η πιο συχνή μορφή καρκίνου που συνδέεται με το κάπνισμα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά οι κίνδυνοι εκτείνονται σε πολλούς άλλους τύπους, όπως καρκίνος του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, των μαστών και της ουροδόχου κύστης.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της διακοπής του καπνίσματος. Στρατηγικές όπως οι αυξήσεις στους φόρους καπνού, οι αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις για τη διαφήμιση των προϊόντων καπνού, η εκπαίδευση ειδικών ομάδων πληθυσμού και οι εκστρατείες δημόσιας ενημέρωσης έχουν αποδείξει ότι δύναται να μειώσουν τη συχνότητα του καπνίσματος και, κατ’ επέκταση, την επίπτωση του καρκίνου.

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί αποδεδειγμένο βήμα για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, και η υποστήριξη των καπνιστών ως προς την απεξάρτηση από τη νικοτινική έξη είναι καθοριστική για την ευεξία των πολιτών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, φαρμακευτική αγωγή και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Μέσα από τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, τις κατάλληλες πολιτικές και τη συλλογική δράση, μπορούμε όλοι μαζί να μειώσουμε τον αντίκτυπο του καπνίσματος στην ανάπτυξη των νεοπλασιών καρκίνο και να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές από αυτήν την απειλή.

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 300 άτομα έχουν λάβει υποστήριξη στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών Εφήβων και Νέων με Νεοπλασματικές Ασθένειες

Νοσηλευτές: Ο ακρογωνιαίος λίθος της φροντίδας των ογκολογικών ασθενών

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για όλους για πρώτη φορά στη χώρα μας